Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2012. gada 17. novembris

Etalons ,5,56mm Minimi.

Beļģu kompānija Fabrique National/Herstal ir slavena ar savām progresīvajām strēlniekieroču izstrādēm. Ilgstoši par strēlnieku vada  galveno atbalsta ieroci figurē 7,62mm x 51/58* patronas rokas ložmetēji. To lielākais tehniskais trūkums 9,7/11 kg* lielais nepielādētas konstrukcijas svars. Patronas 7,62x51/58 standartam kļūstot par šķērsli mazāku, manevrā elastīgāku taktisku formējumu izveidei. Pielādētam 7,62mm ložmetēja svaram sasniedzot 11,6 un 12 kg kam japieskaita rezerves munīcijas racions un maināmais stobrs !  Svaram kļūstot par nepārvaramu šķērsli armijas oganizātorisko formu ceļā. Neskatoties uz 7,62x51/58 munīcijas uguns sniedzamības pārākumu ,taktiskie apsvērumi sliecās par labu jaunai triecienšauteņu 5,56 x45 munīcijai.Pretēji gaidītam, jaunais munīcijas standarts ilgstoši neatrisina svara, uguns blīvuma un mobilitātes  pretnostatijumu radītās pretrunas. Kā daļējs kompromisa risinājums rodas 5,56mm triecienšauteņu smagstobra- HBAR* līnija. Vairākās ieroču ražotāju lielvalstīs vienlaicīgi rodas smagstobru 5,56/5,45mm risinājumi: Lielbritānijā L-86A1/2 ,PSRS -Rpk-74. Kompromis ietver samazinātu svaru, augušu uguns distanci un  pretinieka apspiešanas precizitāti. Vispārināti ,smagstobra risinājumi pieļauj raidīt pietiekami precīzu uguni 500/700 m distancē. Negatīvais, saglabājas nepārtrauktas uguns, laika intervāla ierobežojums. Intensīva uguns izraisa funkcionālo aizturi. Tehniski vienojošie rakstur lielumi: integrēts ,nemaināms stobrs ar munīcijas magazīna padevi. Nākamais evalūcijas solis saistas ar Austrijas triecienšauteni AUG 77. Austriešu AUG līnija ir interesanta ar tajā ietvertiem tehniskiem risinājumiem. Viens no tādiem, ložmetējiem raksturīgo stobra nomaiņas principu , AUG HBAR  versiju. Triecienšautenei ļauj variēt stobru garumu ,bet kaujaslaukā veikt ātru tā nomaiņu !   Smagstobra triecienšautenēm aizpildot ložmetēja nišu vienībās kurām primāri svarīga ir mobilitāte. Šāda situācija strēlnieku ieroču jomā saglabājas līdz 1982 gadam kad Beļģijas kompānija FN/Herstal nāk klajā ar savu revolucionāro, 5,56mm ložmetēja MINIMI risinājumu.  Sākot no 1982 gada Beļgijas ,ASV armiju bruņojumā stājas 5,56mm rokas ložmetējs Minimi /M249.

                                  FN/Herstal -Minimi /M-249

 Konstrukcijai izdevies apvienot sevī nelielu svaru ar ložmetēju uguns jaudu. Mobilām vienībām iegūstot patiesi efektīvu ieroci ,vienkāršojot vienību organizātorisko struktūru.Vadam atbrīvojoties no 7,62mm ložmetējnieka ''apkalpes'' pāra. Tā vietā veidojot divus atsevišķi ņemtus 5,56mm ložmetējnieka ''elementus''. Mazskaitīgām  mobilām grupām  audzējot summāro uguns blīvumu. Tehniski, Minimi ietver ložmetējiem raksturīgos risinājumus ,maināmo stobru , regulējamu raidijumu tempu. Ir arī neraksturīgs jauninājums munīcijas padevē. Atbalstot divējādu munīcijas padeves risinājumu: patronlentes un magazīna padevi. Beļģu progresīvais risinājums nepaliek nepamanīts un atkārtojas Izrēlas 5,56mm ''NEGEV'' ložmetējā. Izrēlai atkārtojot AK /''Gallil'' radīšanas praksi, iepazīties ,modificēt un izveidot savu ieroču līniju.''Negev'' kalpojot  par alternatīvo 5,56mm ložmetēju tirgus zīmolu.

                                              M249 Minimi Para

  Īsstobra Minimi PARA variants , desantvienību un specvienību etalona bruņojums! Grupas vai vienības gūstamie plusi ir 7,1/ 5,6 kg smags ložmetējs ar 500 līdz 1000 patronu lielu nesamo racionu !

HBAR*-Heavy BARrel 

6 komentāri:

  1. Vai NBS šis ložmetējs arī ir apbruņojumā?

    AtbildētDzēst
  2. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
  3. LAtvijas BS strēlniekieroču iepirkuma programas ietaros iegādājās dekaratīvu 5,56mm Minimi partiju : no 32 līdz 64 vienības. Igaunijas BS izvēle krita uz 5,56mm Negev brendu, iegādēi pārsniedzot 100 vienību robežu.

    AtbildētDzēst
  4. Šeit par to ir.
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/armija-nakamgad-plano-sanemt-teju-miljonu-eiro-vertos-56-lozmetejus.d?id=42536400

    AtbildētDzēst
  5. Priecājos ka informācija ir aktuāla un kolēģu precizēta !Interesantiem,manis minēto informāciju neuztvert kā apsalūti precīzo patiesību.

    AtbildētDzēst
  6. Cik saprotams Latvijas iepirkums saistas ar 7,62x51mm Minimi versiju. Ložmetēja 7,62mm versija ir salīdzināma tikai ar 7,62 mm MAG-58. 5,56mm Minimi sniegtās priekšrocības tiek zaudētas.

    AtbildētDzēst