Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2013. gada 22. janvāris

Ķīnas jaunā flote.

2012 gada izskaņā avionešu valstu klubam pievienojās Ķīna ! Ārvalstu flošu apskatnieku vidū minētais fakts izraisija ievērojamu rezonansi. Cēlonis, Ķīnas demonstrētais tehnaloģiskais izrāviens. Pamatā avionešu kluba valstis iedalās divās kategorijās, tehnaloģijas kontrolētāj valstis un lietotājos. Mūsdienās, pirmajā kategorijā ietilpst vien 3 valstis*: ASV, Francija un Krievija ,kontrolējot avn. korpusa un klāja aviācijas*tehnaloģiju. Varenam trijniekam 2012 gada 25.novmbrī pievienojas ĶTR  avn.''Liaoning''* ar klaja iznicinatajiem J-15 (Su-33K).

                                                            AvN- ''Liaoning'' CV16.

Tieši šajā datumā J-15 veic klājošanos uz avn.''Liaoning'' CV16, datumam kļūstot par Ķīnas avn. klāja aviacijas dzimšanasdienu. Ķīnas jūras spēku izbūvē iespētais. Laika posmā  no 2002.gada lidz 2012.gadam tā ir spējusi patstavigi modernizēt bijušo avn.''Varjag''(Liaoning), bet vel iespaidigaki panākumi saistas ar klāja aviaciju, J-15 radišanu. Modernizācijas darbi ir devuši iespēju Ķīnai iegūt nepieciešamo praktisko pieredzi oriģināla pašmāju projekta tapšanai. Līdz ar ''Liaoning''avn. korpusa eksploatāciju Ķīna iegūst iespēju izvērtēt tramplīnstarta konstrukciju sniegtās priekšrocības un trūkumus. Atziņām atspoguļojoties pirmajos divos, 091 projekta korpusos, izgaismojot Ķīnas izvēlēlēto avn. būves koncepciju : katapultas vai tramplīna starts. Iespaidīgi panākumi saistas ar klāja aviāciju ! Ķīnai patērējot 10 gadus ir spējusi patstāvīgi radīt J-15 ,Su-33K kopiju. Arvalstu (Krievijas)aviospeciālistu izteiktie apgalvojumi par lidaparāta ''vājajiem'' raksturlielumiem tiek ātspēkoti piesaucot vairākus pielietotos tehniskos un tehnaloģiskos elementus.
Ķīniešu aviospeciālistiem maigi norādot ka J-15 kopumā ir pārāks par Su-33K oriģinālu sekojošos elementos: kabīnes avionika, radiolokātora raksturlielumos, korpusa pielietoto kompozītmaterjālu daudzumā.Sevišķi uzsverot ka korpusa apvalka virsmā alumīnijs ir aizstāts ar oglekļašķiedru. Kompozītmaterjālu plašais pielietojums ir ļāvis samazināt konstrukcijas ''sauso'' svaru. Demonstrētajā PR-video apskatnieku uzmanību piesaista no ASV pārņemtais klāja apkalpes apģērba krāsu kods un sevišķi darbības saskaņotība. Par šādu sakrītību nau jabrīnās ,Ķīnas JS militārpersonām laika posmā no 2010 gada līdz 2011 gadam apmeklēja ar iepazīšanās vizīti ASV avionesēju. Klātienē, sevišķu interesi izrādot par avn. klāja personāla funkcionālā algoritma darbību. Salīdzinājums: Ķīna /Krievija avn. korpusu Gorshkov/''Vikramadity'' un Varjag/''Liaoning''  modernizācijai aizsākoties aptuveni vienlaikus.Izrāvienu finiša taisnē veicot Ķīnas kuģubūvētājiem. Krievijas kuģubūvētājus pievīla tvaika katlu izolācija ar to atvirzot projekta termiņus uz  ''saulaino ''  2014 gadu !
3 valstis*- katra pārvalda 100% tehnaloģiskā apļa.: korpus+ aprīkojum+klāja aviācija.               

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru