Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2013. gada 15. februāris

Pārmaiņa, Zviedrijas aizsardzības nostādnēs.

Zviedrijas karaliskā aizsardzības akadēmijas pētijuma virsraksts :"Can We Defend Ourselves For a Week?"-Vai mēs varam aizsargāties nedēļu ?  Pētijuma virsrakstu  patapinot no bruņoto spēku komandiera Sverkera Goransona  /Sverker Göranson/  janvāra mēnesī izteiktā atziņas par valsts BS pašreizējo militāro kapacitāti. Darba autoriem konstatējot: ''mēs domājam ka Zviedrija ir zaudējusi militāro kapacitāti valsts teritorijas aizsardzībai". Norādot uz rindu vitāli svarīgu elementu personālsastāva ,loģistikas-spēku apgādes, zenītraķešu un prettanku kompleksu, iznīcinātāj lidmašīnu trūkumu bruņotajos spēkos. Uztraukuma iemesls ir Krievijas izvērstā bruņoto spēku modernizācija un perspektīvais apdraudējums.Turpmāk ,bēdīgo faktu pieminot valdības pārstāvim Janam Bjorklundam ( Jan Björklund) intervijā avīzei''Svenska Dagbladet''. Zviedrijas pašreizējie tēriņi aizsardzībai ir  5,2 miljardi $ ,vai precīzāk 1,2% no IKP pretstatā 2007 gada 1,3% IKP. Finansējuma samazinājums un uzsvaru nomaiņa valsts aizsardzības doktrīnā ir ar tālejošām sekām valsts aizsardzības kapacitātē. Samazinājuma ''lauvas daļa'' pienākas uz OMD karēvju institūta likvidēšanu. Savukārt ekonomijas  tēriņu ''lauvas tiesa'' tiek izlietota nelielam algoto karēvju institūtam un mazefektīvai ārvalstu operāciju finansēšanai. Pie trūkumiem tiek minēta radiācijas ,kīmiskās un bioloģiskās aizsardzības vienību trūkums. Tuvredzīga ''alternatīvās drošības''  radītās blaknes ir valsts reālo aizsardzības spēju liesināšana.


                                           Zviedru kontingents Afganistānā.
  
Pamatojoties uz atzinumiem, Jans Bjorklunds izsaka spriedumu par nepieciešamību mainīt pastāvošo lietu kārtību atgriežoties pie koriģēta-OMD institūta. Izveidojot laika posmam kompaktu- 30.000 rezervistu korpusu ,pietakami lai izveidotu 4-5 brigādes (3000k). Piedāvājot uzsvaru likt uz 2 gadu OMD izdienu pretēji 6 gadu kontraktiem ,ar sekojošu 10 gadu atrašanos rezervistos. Tādejādi ļaujot izveidot pietiekami lielus ''rezerves'' spēkus.
Otrs politiķa ''izlēciens''',  norāde uz nepieciešamību iegādāties modernus vidējās un tālās sniedzamības ZRK ''Patriot'' izvietojot Gotlandes salā. Kompleksiem''Patriot'' veicot pretgaisa un pretraķešu aizsardzības funkcijas. Ar to netieši norādot ka Zviedrijai nepieciešamas neitralizēt TBR* Ikander-M radīto apdraudējuma efektu. Jana Bjorklunda runai tieši sasaucoties ar aizsardzības analītiķa Johana Tonbergera/Johan Tunberger/ 2012 gadā veikto norādi uz atbilstošu zenītkompleksu trūkumu Zviedrijas armijai un jūras spēku kuģiem. To trūkums tieši ietekmē spēku un platformu iespēju realizāciju . Raķešu Iskander-M precizitāte 400km+* distancē tiek vērtēta ar 2-4m ,bet ''E-ksporta''  280km variantā ar 40-70m. Rādītāji ir vairāk kā pietiekami lai veiktu punktveida aizsardzības atslēgelementu neitralizāciju.
Protams, pētnieciskais darbs nepārklāj visu aizsardzības sistēmas spektru  ,bet akcentē uzmanību uz vājākiem ''ķēdes'' elementiem. Rakstam tieši atklājot algoto karēvju institūta izmaksas un neatbilstību valsts aizsardzības interesēm. Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bildts (Carl Bildt)  diplomātiski norāda ka :''pat modernizēti Krievijas BS būs tālu no PSRS spējām''**. Precīzējot, nepārspīlēt Krievijas apdraudējumu. Izgaismotie trūkumi tieši uzrāda Zviedrijas tuvākās nākotnes iepirkuma groza saturu. Uzskatāmi redzams ka Zviedrijas militārās doktrīnas korekcijai ir nepieciešama ''taustāmāka'' apdraudējumu klātbūtne. Prognoze, izmaiņas gaidāmas laika posmā no 2016 līdz 2018 gadam. Par katalizātoriem kalpos kvalitatīvi augušās Krievijas amfībijspējas, taktiskās aviācijas un taktisko raķešu brigāžu pārabruņošana ar Iskander-M.

OMD*-Obligātais Milit.Dienasts.
ZRK*-ZenītRaķešu Kompleks/Sistēma./ZRS/
TBR*-Taktiskā rādiusa Balistiskā Raķete
''pat modernizēti Krievijas BS būs tāu no PSRS iespējām''**-klasisks diplomātijas piemērs(maldi). Tehniski , Krievijas amfībijspēku kategorijā būs auguši vairāk kā 10x.
Tehniski ,aviācijas elementā un raķešelementā vairāk kā 100x.    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru