Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2014. gada 25. oktobris

Achtung panczer, kas labāks 3 vai 4 ?

 Ņemot vērā to faktu ka Latvijas ziemeļu kaimiņš Igaunija ir cieši pietuvojies tanku iegādei ir pienācis laiks ieskatīties bruņtehnikas taktiskajā organizācijā. Isumā cenšoties sniegt atbildi uz fundamentālu ar tankiem siatītu jautājumu : 3 vai 4 ? Jebkura ieroča ,arī tanka kaujas pielietojuma efektivitāti noteic taktika. Organizātoriskas formai atspoguļojot vienas vai otras valsts skatijumu ''kā karot''. Tanki pateicoties to bruņai ,mobilitātei un uguns spēkam ir unversāli veicamos uzdevumos ! Katras valsts armija meklē tanku formējumam piemērotāko organizātorisko formu. Tālāk apskatot divus atšķirīgus tanku pamatvienību -sekcija*lielumu. Pamatos tanku sekcija/vads pastāv divos veidos :  3 vai 4 tanku sekcijas, bet atsevišķi 5 tanku sekciju/vadu praktizē USMC. Turpmāk pieaugošā secībā, apvienojot 3 vai 4 tanku sekcijas/vadus un piepulcējot 1 vai 2 komandiera tankus veidojas tanku rota*, bet 3- 4 vai 5 rotām veidojot tanku bataljonu. Militāro bloku NATO un WARPAC (PSRS)  konfrontācijas perjodā abpusējā tanku formāciju organizātoriskajā struktūrā pastāvēja skaidra robežšķirtne. NATO dominēja ASV izvēle, 4 x 3+2 tanku rotu* iepretim WARPAC/PSRS klasiskam 3x3+1 tanku rotas formulai. WARPAC-PSRS un šodienas Krievijas tanku rota ietver 10 tankus (3x3+1) ,bet NATO valstu vidū dominē ASV pieņemtais 4 tanku sekcija/vads organizātoriskais modelis (4x3/4+ 1) veidojot no 14 līdz 17 tanku lielas rotas. Rezultātā izveidojot dažādus pēc skaitliskā apjoma tanku bataljonus. Ilgstostošā laika perjodā abas organizātoriskā formas nemainījās. Katrai no tām ir savas priekšrocības un trūkumi. PSRS -Krievijai saglabājot pietuvinātu klasikai  31 tanku bataljona 3x3+1 formulu. Iemesli, uzbrukumā vai aizsardzībā 2x 31 tanku bataljoni spēs darboties plāšākā frontē. Sniedzot divu atsevišķu formējumu priekšrocības. Priekšrocība, nodrošina ka mazāka vienība cietīs mazākus zaudējumus. Zināmu iespaidu  uz pamatformāciju lielumu atstāja taktisko kodolieroču faktors. To pielietojuma varbūtība aug līdz ar formācijas skaitlisko lielumu. NATO valstu un Izrēlas prakse. Konvencionālā karadarbībā lielāks tanku bataljons ir ar lielākām triecienspējām šaurākā uzbrukuma frontē. Piemīt lielāka kaujas zaudējumu apsorbcija. Pamatiemesls kapeic aukstā kara perjodā vairumā NATO valstu dominēja 4 sekcija /nodaļa ir pretinieka tanku formējumu nospiedošais pārākums.


                                                      Achtung, panczer !

Izvēlētā formula ļauj realizēt 2 kustībā ,2 piesedz vai 1+3 šablonu . Nemazsvarīgi ka  4  nodrošina kvalitatīvāku 360* telpas skanēšanu 4x90* iepretim 3x120*, bet viena vai divu tanku zaudējums neizraisa  sekcijas/nodaļas disfunkciju. Laika gaitā NATO organizātoriskais šablons piedzīvo izmaiņas. Vairumā tanku jaunās organizātoriskās struktūras pamatā liekot 3 tanku sekciju /nodaļu. Iemesli ir tanku augušais informācijas lauks ,ugunspēja un aizsardzība iepretim apdraudējuma sarukumam. Lielbritānijas un Vācijas rotas veido 14 (3x4+2)un 13 (3x4+1) tanki. Tālākā domas attīstība saistās ar Izrēlu. Tās pieredze liecina ka kaujai pilsētvidē 14 vai 13 tanku formācijas ir pārāk lielas un grūti pārvaldāmas. Perspektīvu saitot ar pāreju no 3x4+1 formulas uz 3x 2+1 veidojot 7 tanku , pusrota ! Iemeslis ir arī jauno tanku Merkava-4 augušās iespējas un to iegādes izmaksas. Izmaiņas nodrošina ka konkrētā kaujas punktā atradīsies pietiekami liela tanku grupa. Izrēlas risinājums lielā mērā sasaucas ar britu 14 tanku rotā ietverto 3x4+2 formulu.  Tā sniedz iespēju komandierim veidot 2 netkarīgas 7 tanku kaujas sekcijas. Organizātoriskājā jomā ir vērojama vispārēja pēreja no 4 uz 3 tanku sekciju/nodaļa lielumu. Lokālo karadarbību pieredze demonstrē ka tanki ir ievērojams vieglo spēku iespēju audzēšanas līdzeklis. Vienādi veiksmīgi pielietojams pilsētvidē un ārpus tās. Atskatam, ņemot vērā ka Izrēla ir vienīgā musdienu tanku valsts kuras rīcībā neatrodas KKM un veiksmīgi iztiek bez  šādām kaujasmašīnām varam prognozēt  ka kaimiņvalsts Igaunija iepirks tankus, bet ne KKM. 2010 gada Rand .org- tanku tendence dažādās pasaules armijās.

sekcija*-autor pieņem kā apzīmējumu, nodaļas formējumam. Doktrīna nosaka ka 3 un 4 veido kaujaslauka ugunsiedarbes minimālo vienību, bet rota un bataljons ir manevra vienība.  Tātad, konkrētā kaujas punktā, atkarībā no pretinieka atradīsies no miniālā 3 līdz 13 tanku maksimums ! Realitātē, uzbrukuma vektora spicē(frontē) atradīsies rotas vai par to lielākas tanku formācija. Rota un bataljons veic taktisko manevu. Tanku bataljons: Krievija- 31, Lielbritānija-56 ,Vācija -54 ,Nīderlande-... Latvija -?? Viennozīmigi 21 ! Kapeic ? Tapeic ka acīte ! Taktiski praktisks un Latvijai ekonomiski pamatots skaitlis 3x(2x3+1).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru