Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2015. gada 1. marts

Bruņtehnika un mērķnozīme.

Krievijas gaisa desanta spēku komandieris Valērijs Šamanovs informēja ka 2015 gada marta -apriļa mēnesī 106 Tulas div. bruņojumā nonāks pirmie BTR-MD ''Rakuška'' modeļi. Jaunai Gd spēku bruņtehnikas modeļu līnija ietver pretrunīgas prasības: neliels svars -bruņojums -kompaktums - gaisa transportēšana- desantēšana un jūrspēja ! Svara limitu atvirzot no 8-10 t. uz 13-14t. robežu. Lai nodrošinātu pietiekamu iekšējo bruņas aizsargātu apjomu tiek izmantos AlMgZn bruņsakausējums. Liels iekšējais apjoms nodrošina 13 desantnieku izvietošanu kā arī labu jūrspēju ! Jurspējai aizstājot peldspēju tieši norāda uz izmaiņām Gd-spēku pielietošanas koncepcijā.BTR-MD apkalpe un desanats ,kopumā 15 karēvju liela vienība. Nodrošina divu nodaļu izvēršanu. Liels iekšējais apjoms ļauj nemdificējot korpusa apvalku veikt vairākas funkcijas. Piemēram,komancentra, medicīnas evakuācijas, kaujas apgādes utt. Iespējamā maksa par apjomu ir liesinātā bruņa. Kā norādīts ražotāja lapā, bruņai piemīt pretložu aizsardzība ,bet izpaliek artilērijas pretšķembu.  Bruņtehnikas īpatnība , hidropneimatiskā piekare nodrošina no 10cm līdz 50cm. klīrensa maiņu. Raksturīgā gaitas līganība nodrošina paaugstinātu komfortu apkalpei un desantam. Konstrukcija ar 13t. kaujasmasu izmanto 368Kw (500zs) dzinēju ar to panākot  25/34zs/t. energobruņotības rādītāju. Lielā energobruņotība sumā ar hidropneimatisko piekari nodrošina 71 km/h uz klājuma ,bet 30-50km/h grants ceļiem. Krievijas bruņtehnikas izstrādātājiem norādot ka Gd-spēkiem paredzētā bruņtehnika ir  agregātos unificēta ar BMP-3..Autors, līdz ar BMD-4/ BTR-MD modeļu saimes ienākšanu Krievijas Gds uzrāda BS bruņtehnikas sistēmkrīzi !  Tātad sekojoši ,Gds mērķudevums ir ātri ierasties krīzes rajonā ,veikt tā izolēšanu. Ierašanās veids var būt aviācijas ,sauzemes ,dzelzceļa vai jūras transporta. Kā redzam atbilstošos Lielbritānijas CRV-T un Vācijas Wizel-1/-2 paraugos svars, gabarīti ,bruņojums un aizsardzība ir tiešā atsaitē ar paaugstinātas mobilitātes prasībām. Piemēram, abu minēto modeļu transpotēšanai var izmantot jūras ISO-konteinerus.Tāda iespēja vienkāršo loģistiku ''ro-ro'' klasei piepulcējot konteinertransporta vai jaukta veida kravas kuģus. Parelēli ,lineārā karadarbībā veikt pretinieka flanga apdraudējumu, pildīt bruņtehnikas ''hunter-kille''  uzdevums. Vācijas Wizel-1/-2 modeļu īpatnība ir ekstramāli mazie gabarīti. Konstrukcija ir maksimāli pielāgota reidoperācijām.

                                                   
Apbūvētā vidē nodrošinot izvērstai vienībai ierindas ugunsatbalsta funkcijas. Nelielais projekcijas  laukums, manevrs un 150m* distance kalpo kā apdrošināšanas polise pret RPG raidijumiem.  Nelineārā, piemēram Afganistāna Nodrošina spēku klātbūtni pretinieka aktivitāšu rajonā, pildīt stabilizācijas un karoga demonstrēšanas funkcijas.Visi minētie uzdevumi tiek veikti ar minimālu loģistikas nospiedumu. Krievijas gadijumā Gd jaunās tehnikas rādītāji dublē BS pirmās paaudzes KKM BMP-1/2 modeļus. Uzrādot identisku energobruņotību, aizsardzības līmeni, ātruma un apvidus mobilitāti. Bruņtransportiera gadijumā, aizsargātais apjoms un desanta izvietojuma blīvums nonāk pretrunā ar kaujas lauka relitāti. BTR-MD konstrukcija ir attaisnota 9 karēvju izvietošanai ar kaujai nepieciešamiem resursiem. Konstrukcijā ietvertā jūrgājība norāda uz  taktisko un tehniko dublēšanos ar SzS, Jūras kājinieku daļām. Krievijas Bs BMP-3F  -18,5t.-3+7k  vai BTR-MD -13t.-2+11k iepretim specializētam ASV JKK BTR AAV-7-23t.-3+18/25k, 
Krievijas BS bruņtehnikas attīstībā vērojama  pozitīva platformu agregātu un bruņojuma standartizācijas tendence. Vienlaicīgi ar standartizāciju radīto modeļu raksturlielumi savstarpēji pārklājas. Rezultātā tiek iegūts raksturlielumos mazatšķirīgs tehnikas parks. Jaunradītai tehnikai atspoguļojot neredzamus finansu pārdales procesus.Vērtējama kā resursu nelietderīga izšķērdēšana.

  180m*- 1,5x 1,5m -50%  ja netiek traucēts ....         

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru