Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2015. gada 12. marts

Konflikts un artilērija-II.

 Valsts BS izveidē zināmu lomu spēlē finansu iespējas, bet netikai...Ir minami daudzi  ārvalstu piemēri kur finansu izlietojums artilērijas komponentes izveidei ir neattaisnots. Ilustrācijai , neatkarīgi no 155mm artilērijas sitēmas modeļa svarīgie sniedzamības un precizitātes rādītāji paliek nemainīgi.  Jaunveidoto  artilērijas sitēmu atšķirība ir to svars ko nosaka pasūtitāja koncepcija. Valstīm kuras nau sitēmas ražotājas ir jaizvēlas kāda veida artilērijas stobru, koncepciju izvēlēties.
Piemēram, izvēlēties lētu un pieejamu p.gs.70 g. koncepcijas NATO- Fh-70 vai līdzīgu ASV- M-198.


Atšķirība starp Eiropas un ASV artilērijas sitēmām ir taktiskā kaujaslauka mobilitāte. Eiropas modeļi FH-70 un FH-77 pretstatā ASV M-198  ir smagāki kas izskaidrojas ar iebūvēto mazo mehanizāciju. Ietvertais dzinējs un hidraulika ļaj maksimāli saīsināt izvēršanas, savēŗšanas procesu atvieglo un paātrina lādēšanas procesu. Svarīgi, ja pretspēlētājs ir tehniski attīstīts un ir jareiķinās ar varbūtēju kontrbaterijas pretdarbību. Pašgaitas iespēja ļauj atbrīvoties no starposma vilcēja ''piekabes-atkabes'' sadaļas un nekavējoši veikt 600m-1000m manevru ar to izejot no atilērijas kvadrāta*. Samaksa par  taktiskās mobilitātes ekstru ir 9,3t. svars !  Jauno un ''vecos'' haubices modeļus vieno salīdzinoši lielas -9 karēvju apkalpes. Tas nozīmē ka atkarībā no Bs pieņemtās komplektēšanas satandarta pastāv atšķirība eksploatācijas izdevumos. Algota personālsastāva gadijumā tie ir salīdzinoši lieli ,bet rezervistu vai NG gadijumā minimāli. Neatkarīgi no organizātoriskās formas, to eksplooatācija piesaista  salīdzinoši lielu cilvēkresursu. Atsevišķi izdalot pusautomatizēto zviedru Fh-77 haubices modeli. Haubices Fh-77 eksploatāciju nodršina -6 karēvju personālsatāvs, bet pastāv arī 2-3 karēvju minimums.

                                                  FH-70
                                                                 
Jauno un ''veco'' sistēmu pretstatā  M-198 v  M-777 paspēlē svarā- 7.1 t.v 3,7-4,2 t. un tātad mobilitātē. Iespējā parvietot atsevišķi ņemtu 155mm  artilērijas vienību ar mazākas celtspējas helikopteriem vai vieglo 2t. vilcēju !   Lielākie ieguvumi saistas ar satarpteātra mobilitāti. Izmantojot C-130''Hercules'' tiek iegūta iespēja 7t. ietvaros nogādāt 3,7 t*. haubici ar 70 lādiņu racionu. Tātad , 14 t. ļauj vienlaicīgi nogādāt 2 kaujas pielietošanai gatavas haubices ! Jaatzīmē ka minētās 2 vienības M198 gadijumā ar mazāku munīcijas racionu nodrošina C-130 -19t. maksimums. Transportlidmašīna iegūst papildus sniedzamības rezervi. Zināma ironija, M-777 svarā maksimāli tuvu atkārtojot PSRS laikaposmā radīto un pasaulē plaši izplatīto 122mm D-30.  Haubices M-777 svara ''ekstra'' tiek panākta ar iegādē un apstrādes tehnaloģijā dārga titāna alumīnija sakausējumu izmantošanu. Svarīgākos rādītājos, sniedzamībā un precizitātē neatšķiroties no priekšgājējiem. Galvenais, abos gadijumos artilērijas sniedzamība paliek nemainīga, bet punktveidu mērķu satriekšana tiek panākta ar precīzo munīciju ! Vecās un jaunās 155mm haubices nodrošina NATO balistikas memoranda artilērijas lādiņu paletes savietojamību to skaitā arī jaunāko GPS signalnavigācijas modeļus.

                                                    Fh-77B

 Tātad , uzsvars ir munīcija nevis stobra izlaiduma, koncepcijas gads !  Pircējs ,tiek nostādīts kompetences priekša : jauns ,moderns un dārgs stobrs, bet nepietiek naudas precīzai munīcijai vai vecas koncepcijas, lēta haubice un precīzā munīcija !

                                             ATK./ lētā GPS- aplikācija.
       
 Tātad pirms iegādes pircējam ir skaidri janodefinē veicamo uzdevumu loks, valsts aizsardzība vai aizjūras ekspedīcijas. Cik lieli līdzekļi tiks atvēlēti iegādei ,modernizācijai  un munīcijas iegādei. Jadod atbilde kāda veida munīcija tiks izmantota parastā ,lāzerkorekcijas ,signālkorekcijas. Atbildēm nosakot vēlamā artilērijas parka lielumu un armijas apmācības specifiku.            

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru