Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2015. gada 1. marts

Prettanku līdzekļi, politika un tehniskā specifika.

Politika. Ukraina, cīņas uzrāda atbilstošu ieroču trūkumu ko kompensē karēvju varonība un protams zaudējumi. Valsts aicinājums starptautiskai sabiedrībai palīdzēt ar ieročiem sastop diplomātiskas atrunas ,nevēlēšanos.Vairumā Eiropas valstu politisku apsvērumu dēļ atturas no bruņojuma piegādes Ukrainai. Nedaudzie izņēmumi saitas ar kaimiņiem Poliju ,Lietuvu. Spriešot pēc 70 BTR ''Saxon'' iepirkuma un tam sekojošās reakcijas, arī  Lielbritānija ir devusi priekšroku diplomātiskām atrunām. Turklāt minēto valstu grupai nau Ukrainai aktuāla PTRS piedāvājuma groza. Līdzīgi, politiski apsvērumi dominē Izrēlā, DĀR, Pakistānā, ĶTR. ASV deklarētā un izdalītā 1 miljarda $ militārā atbalsta finansējumu nepavada tūlītēja piegādes.Ukrainas prezidenta vizīte AAE liecina ka daļu no tehnaloģiskiem ieročiem tā iegūs AAE.Iepērkot PTRS ''Javelin'' no AAE armijas  arsenāla. Šāds solis izskaidrojas ar ASV juridisko procedūru laikietilpību. Aplinkus darijuma gadijumā AAE reeksporta atļauja tiek saņemta ātrāk par ASV pārdošanas. AAE ir viens no pasaules lielākiem PTRS ''Javelin'' eksploatantiem: vairāk kā 100 starta iekārtu ar 1000 raķetēm.  Protams, starpnieka izmantošana atspoguļosies PTRS partijas cenā. Jaatzīmē ka līdzīgs PTR ''Javelin'' arsenāls atrodas Lielbritānijas Bs rīcībā.Faktam norādot ka britiem šķērslis ir diplomātiski apsvērumi !!

                                                   
 Austrumukrainā Krievijas bruņoto spēku veidoto bandformējumu gūto panakumu pamatā ir artilērijas atbalsta kvalitāte un bruņtehnika. Ukrainas Bs vienībām iztrūkstot PTRS pakāpeniski zaudējot kontrolētās pozīcijas. Turpmāk apskatot PTRS Tow-2/ITAS un ''Javelin'' varbūtējās iegādes priekšrocības un trūkumus. Austrumukrainas apvidum  nepieciešami tāldarbības PTRS -4,5km vai tālāk. Tuvcīņas ieroča statusam atbilst 2,5km sniedzamības''Javelin''. Tow-2/ITAS - munīcija zemās izmaksas un specifika sniedz iespēju līdztekus bruņtehnikai veikt pretinieka pretestības punktu satriekšanu. Galvenā priekšrocība, lēts un nīgrs, konflikta videi un specifikai atbilstoš ierocis.

                                                     Tow-2
                                                   
Šādas sniedzamības ieroči austrumukrainai raksturīgā apvidū ievērojami samazaina pretinieka izmantotās bruņtehnikas iespējas ar to neitralizējot uzbrukuma iespējas un radot lūzumpunktu konfliktā. Kā liels trūkums uzskatāms liegums iegādāties 6-10km sniedzamības lāzerkorekcijas VR Hellfire un ''Lahat''. Ar šo ieroču iegādi Ukraina iegūtu efektīvu uzbrukumoperāciju instrumentu. ASV Hellfire VR sniedz iespēju netikai satriekt 8km atstatus esošu bruņtehniku, jūras objektus ,bet arī pretinieka pretestības punktus. Par Hellfire- trūkumu uzskatāms 48kg lielais svars ,bet daļēji- 130.000$ lielā izmaksa. To kompensē kaujasdaļā ietvertā mērķliste. Sauzemes platformu gadijumā arsenāls aprobežojas ar 8 VR . Daudz aktuālāki ir Izrēlas ''Lahat'' PTVR svars un izcenojumi. Vādāmās raķetes svars-12,5 kg ,tātad 1:4, bet iegāde nepārsniedz 50.000$. Neskatoties uz ''Lahat'' nelielo svaru VR  uzrāda ar''Hellfire'' salīdzināmu sniedzamību-6km. Nelielās kaujas daļas mērķiedarbes efekts tiek panāts ar satriekšanas trajektorijas izvēli -taisne vai vertikālā.Priekšrocība, nelielais svars nodrošina lielu ''nesamā'' arsenāla apjomu 8-16-32. Par nesējplatformu var kalpot  jebkura izvēlēta bruņas vai bezbruņas šasija kā arī portatīva  parnēsājama iekārta. Triecienraķete Lahat-kalpo kā bruņtehnikas ,bezbruņas ,atseviški ņemtu personu , mazizmēra jūras mērķu un pretestības punktu satriekšanas līdzeklis. Lahat definējas kā punktveida -70cm iedarbības ierocis. Lahat pildot vienības punktveida ''kabatas artilērijas'' funkcijas. Abas raķetes apvieno lāzerkorekcijas ieročiem raksturīgo, dalītās mērķēšanas iespējas.  Nesējplatforma vai ārējais mērķiluminētājs. Priekšrocība ir iespēja veikt raidijumu atrodoties atstatus- apvidus aizsegā, tātad aiz apdraudējuma robežām. Šādu prettanku un unversālo triecienieroču nonākšana Ukrainas Bs rīcībā nodrošinātu ātru pretininieka demoralizāciju un secīgi kremļa plānu sagraušanu.

2 komentāri:

  1. Varbūt kādu salīdzinājumu par haubicēm. Donar, PzH2000, Atmos, Msta-s, Archer, M777, Fh70 u.t.t. Labāk pašgājēju vai buksējama? Ķēdes vai riteņi? Ar automātu vai manuāli lādējamās? Ar magazīnu vai bez?

    AtbildētDzēst