Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2017. gada 16. janvāris

Turcijas Bs bruņtehnikas zaudējumi Sīrijā.

Turcijas Bs kontingenta klātbūtne Sīrijā primāri ir vērsta uz cīņu ar kurdu kaujas formējumiem ,bet otršķirīgi ISIS(IV). Kurdu kaujas formējumi izmantojot pārsteiguma faktoru un pretinieka taktikas trūkumus regulāri nodara Turcijas Bs  grupējumam dzīvāspēka un tehnikas zaudējumus.2016 gada izskaņā Turcijas Bs formējumi zaudē vairākas bruņtehnikas vienības starp tiem 2-3 tankus Leopard-2A4. Kā redzam pievienotajā video  vienam no 2 tankiem Leopard-2A4 raķetes trāpijums ir apsorbēts  munīcijas nodalijuma māneklī. Spriežot pēc mānekļa konstrukcijas deformējuma viena no sekcijām trapijums izraisijis munīcijas eksploziju. Krievijas propagandas kanālos tiražējot maldīgus pieņēmumus par tanku Leopard-2A4, M1A2''Abrams'' ievainojamību. Aizmirstot  norādīt uz vienkāršo patiesību ,ka rietumvalstu tanku konstrukcijas skolas primārā vērtība ir karēvja izdzīvošana kam tiek pakārtoti pārejie raksturlielumi. Noklusējot Ukrainā izvērstās agresijas ietvaros zaudēto T72B3/-90A  skaitlisko zaudējumu apjomus .Iznīcinātās bruņtehnikas pretstati ilustrējami ar kvalitatīvi atšķirīgiem faktiem. Krievijas vai Ukrainas tanku  T 72/80/90 un T-64 līnija raidītās reaktīvās granātas vai vadāmās raķetes apsorbcijas fakts 80 % gadijumu izraisa totālu ugunsgrēku ar sekojošu tanka fragmentēšanos. T-līnijas tanku konstrukcija nodrošina  minimālas apkalpes izdzīvošnai iespējas. Turpmāk apskatot 2 tanku Leopard-2A4 zaudējumus. Abi zaudētie tanki saistas ar vienu kaujas epizodi kurā pretinieks raida 2 prettanku vadāmas raķetes no bruņtehnikai ievainojamā sānu projekcijas.Abos gadijumos raķešu apsorbcija notiek mazāk aizsargātajā tanku sānu projekcijā, tornī- tātad ar apkalpi saistītā sadaļā. Vienam no tankiem raķetes apsorbcija pienākas uz torņa māneklī izvietoto munīcijas rezervi. Sekojošā eksplozija tiek novirzīta uz āru nekaitējot tanka apkalpei. Otrajā gadijumā, raķetes apsorbcija notiek torņa apkalpes nodalijumā ,Spriežot pēc sekundāriem postijumiem izraisot vairāku apkalpes locekļu bojāeju un ievainojumus.Torņa sekundāro postijumu apjoms liecina ka trāpijuma rezultātā izraisītais ugunsgrēks torņa nodalijumā ir ugunsdzēsības sistēmas lokalizēts. Atkāpei, kā liecina Izrēlas kaujas pieredze mūsdienu tanku perimetra aizsardzība no modernām PTVR* primāri veicama ar aktīvās ,pretraķešu aizsardzības sistēmām *,bet sekundāri ar aktīvās un pasīvās bruņas palīdzību. Zaudējuma fakti norāda ka Turcijas Bs kontingenta Sīrijā izvērstā bruņtehnika ir tehniski nepietiekami aprīkota ar prettanku raķešu starta agrīnās brīdināšanas un pasīvās aizsardzības līdzekļiem.
  

Turpmāk sekojošajos kadros redzam minētās kaujas epizodes iznākums ,pamesta inženiertehnika un pilnībā funkcionējoša bruņtehnika. Redzamie Fakti liecina par Turcijas Bs valdošām tendencēm. 2016 gadā pēcpuča R.Erdrogana proislamiskais vektors un veiktās tīrīšnas armijas komandējošā sastāvā ir ietekmējušas militāro operāciju plānošanas kvalitāti ,bet proislamiskās vēsmas Turcijas sabiedrībā attainojas ierinadas personālsastāva morālā kaujas garā. Turpmāk Video redzamās epizodes ir tipiskas arābu valstu armijām ,bet neraksturīgas Turcijas armijai. Valsts ilgstošā laikaposmā raksturojās ,kā NATO motivētākā un skaitliski spēcīgākā armija.

PTVR*-PretTanku Vadāmā Raķete.
aktīvās,pretraļešu aizsardzības sistēmām*-aktīvi veic PTVR satriekšanu trajektorijā,šķērslis ir APRS izmaksas no 0.45 milj.$ līdz 1milj.$. Tanka vērtība L2A4/A5-3,5 milj.$ ,M1A2 -4,5 milj.$, Merkava Mk3-3milj $ , Mk4- 4,5milj.$  ,T-90A-3,5milj.$  aprīkošana ar APRS sastāda 10-20-25% tanka cenas. Gadijumā ar otro roku tanku eksploatantiem galvenā or psihaloģiskā barjera tanka pašizmaksa 0.2-1milj.$ ,bet APRS sitēmas izvēršana ir dārgāka par aizsargājamo objektu !! Piemēram, Polija saņem no Vācijas bezmaksas 124 L2A4, bet to aprīkošana ar jebkādiem papildus aizsardzības līdzekļiem nepieciešama Vācijas atļauja.    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru