Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2017. gada 12. novembris

Attīstības problēmas-II.

Sākot no 2011 gada Krievijas GS definē tehniskās prasības MALE /HALE -klases bezpilota lidaparātam. Projekta ''Altius-M'' tehnisko prasību realizēšanu uzņemas Kazaņas Aviorūpnīca. Darbu veikšanai novirzot 3 Miljardu RuR apjomā, 90-110 milj.$ ekvivalents. Bezpilota lidaparāta ''Altius-M'' konstrukcija atrodas 5t. kategorijā ,pielīdzināms RQ-9''Reaper''. Lidaparātā izmantojot 2  aviācijai adaptētus, Krievijas-Vācijas kopuzņēmuma dīzeļdzinējus. Ietvertais maināmo moduļu princips nodrošina lidaparāta ātru mērķnozīmes adaptāciju. Piemēram, triecienversijā nodrošinot vadāmo raķešu un avb. nogādi, REI/-C  variantā veicot signālizlūkošanu un pretdarbību. Projekta realizācija norit ar nobīdi, bet 2019 gadā paredzot ''Altius-M'' pabeigšanu.

                                          
                                                     
 Krievijas gadijumā lielākā prognozējamā problēma ir sitēmas ražošanas un pieņemšana bruņojumā. Jaatzīmē,  ka līdz ar BPLA-S ''Altius-M'' pieņemšanu bruņojumā būs notikušas kardinālas izmaiņas Bs pielietojuma koncepcijā. Tehnikai apveltot Bs ar jauniem taktiskiem pielietojuma šabloniem.
Piemēram,  šodien konfliktu spicēs iesaistītie Krievijas Bs SnS un mobilie spēki iegūs tiem trūkstošos kaujas teātra kontroles instrumentu. Ņemot vērā perspektīvā BPLA-S ''Altius-M'' iegādes izmaksas un gaidāmo ieroču šķiru pretdarbību to apjoms aprobežosies ar 3-4 eskadriļām, sistēmām.  Autors, gaidāms ka taktiskā pielietojumā atšķirsies no ASV, Izrēlas, Lielbritānijas, Itālijas  prakses.  Uzsvars tiks likts uz svarīgākiem , aclēg uzdevumu nodrošināšanu. Taktiskās atšķirības noteic tehniskās un finansiālās iespējas. Konflikts, Sīrijā  demonstrē ka Krievijas Gs rīcībā trūkst moderni, punktveida vai precīzie ieroči. Uzsvars tiek likts uz precīzās aviācijas-munīcijas pielietojumu*. Gaidāmā BPLA-S  MALE/HALE ienākšana kaujas pielietojumā aprobežosies ar specializētām- REI/-C funkcijām. Nodrošinot Krievijas aviācijas un arilērijas pielietojuma koncepcijas informatīvo atbalstu. Pretēji El/Op izmantošanai un punktveida diskriminācijai, REI/-C  nodrošina pretinieka lokalizāciju apvidū un to taktisko vizualizāciju. Lidaparātam veicot SnS/mobilo spēku taktisko kaujas grupu informatīvo nodrošinājumu. Patruļas sektorā nodrošinot selektīvu, pretinieka taktiskā līmeņa sakaru-vadības sistēmu atklāšanu,ģeolokalizēšanu un bloķēšanu. Taktiskā pielietojuma atšķirības diktē tehnaloģiskās un finansiālās iespējas. Krievijas sistēmu analogiem trūkst mazsvara ,punktveida ieroču. Turklāt HALE/MALE lidaparātu vadībai  uz/ vai aiz 300km robežas ir nepieciešami taktiskie retranslātori vai sakaru pavadoņu grupējums. Autors, MALE/HALE  tehniskā elementa klātbūtne ievērojami palielina mazo kaujas grupu efektiviti.

                                                   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru