Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2018. gada 30. decembris

2018 gada izskaņa,,,

2018 gada izskaņa ir zīmīga ar ASV BS izvešana no Sīrijas un 50% spēku samazinājums Afganistānā kā arī Korejas ps.vērojamie notikumi. D.Trampa deklarētā ASV BS 2000 karēvju kontingenta izvešana no Sīrijas ir vērtējama divējādi. To klātbūtne pildija kurdu spēku atbalsta, precīzāk stabilizātora funkcijas pret Turcijas agresīviem nolūkiem. ASV sauzemes kontingenta izvešana var nozīmēt, ka ir panākta savstarpēja ASV-Turcijas saprašanās kurdu jautājumā.  Neskatoties uz 20.000-40.000 IV-kaujinieku klātbūtni  Sīrijā to kaujaspējs līdz ar  S.Arābijas un Kataras finansējuma zudumu ir minimālas.

                                                 
Kremļa deklarātā  Sīrijas teritoriju, pirmkārt naftas lauku atgūšana vel nenozīmē to akceptēšanu Baltajā namā. Jaatzīmē, ka Sīrijā klātbūtni saglabā Lielbritānijas, Francijas un ASV speciālo spēku grupas. ASV saglabā JS avionešu un GS klātbūtni reģionā , krīzes situācijā nodrošinot -3h atsaucības logu. Neskatoties uz Afganistānas valdības demonstrēto mazspēju D.Tramps veic 50% -spēku samazinājumu no 14.000 līdz 7000 karēvjiem. Manevrs ir iespējams pateicoties lielākai vai mazākai bet kontrolētai stabilitātei. Tas notiek neskatoties uz Afganistānas valdības 54% teritorijas faktisko kontroli. Atkāpei, jebkurai  Afganistānas valdībai teritorijas 100% kontrole nekad nav realizēta. ASV gadijumā , notiek mērķtiecīga spēku un līdzekļu optimizāciju, saglabājot minimāli nepieciešamo klātbūtni valdības stabilitātei.
Korejas ps. notiekošās aktivitātes liecina par abu Koreju tuvināšanos un perspektīvo apvienošanos. 

                                                    
Iespējams ,ka kodolkrīzes atrisinājums un Koreju apvienošanās var notikt 2019/2020 gadā.
Eiropā joprojām notiek karadarbība, Krievija aktīvi  konfliktē Ukrainas teritorijā veicot arī pirātiskas akcijas starptautiskajos ūdeņos. Krievijai nonākot starptautsikā politiskā, ekonomiskā ,finansiālā izolācijā. ASV iedarbinātās sankcijas un veiktās pārbīdes valsts energosektorā izraisa tālejosas sekas globālā energo tirgū. 2018 gadā ASV izvirzās Nr.1  naftas ieguves apjomos ,kļūst par eksportētāju, 2019 gads, naftas cenas atrodas 43-47$ robežās, turpinās Krievijas ekonomikas un militāro kapacitāšu progresejoša degradācija.     
Latvijai 2018 gads zīmīgs ar valstiskuma 100 gadi un demonstrēto politisko gribu- 2% IKP aizsardzības minimuma sasniegšanu. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru