Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2020. gada 31. marts

Tanki un degviela.

Pārskaitot tanku  tehniskos raksturlielumus prieksplānā izvirzās : bruņas aizsardzība -svars, artilērijas kalibrs 105,120,125...130mm , motora jaudu Kw/zs.., energobruņotība -zs/t, pārvietošanās ātrums km/h ceļa klājuma un bezceļu apvidū kā arī mistiskā gaitas sniedzamības distance- km. Pamatā mūsdienu tankiem tā  atrodas no 380km līdz 500km.  Praksē ASV M1A2(67t) bezceļa apstākļos gaitas sniedzamība aprobežojas ar 160/185km bet T-80U(44t) ar 125/200km...Lejāk pievienotā video ilustrācijā, autors detalizētāk pievēršas praktiskiem ''aizkadra'' raksturlielumiem ,mūsdienu tanku degvielas autonomijas jautājumam. Uzskatāmi ilustrējot ar  2.ps.k -vēstures faktiem un PSRS/Krievijas ikdienas prakses normatīviem un faktiskiem rādītājiem. Autors, neliela piebilde, mērvienība uz 100km tanku gadijumā ir neko neizsakoš virtuāls jēdziens. Daudz precīzāka mērvienība ir L/h un saistas ar apvidus specifiku: kauja pilsētvidē vai manevrs bezceļu apstākļos, intensitāte, aritmētiski veidējais. Degvielas sakarā, tanka 780/1500zs dzinēja tukšgaitas/h izsakāma ar konkrētiem un apjomīgiem - 120/250L/h...Piemēram, 90-95% Krievijas un Ukrainas tanku ,mazākos apjomos attiecināms arī uz Vācijas, ASV tankiem, trūkst autonomo eneroģenerātoru. Neredzama, maza, klusa bet būtika detaļa , darbināt galveno dzinēju vai 10kw (3,85L/h) autonomo dīzeļģenerātoru- APU*. Nepieciešamību darbināt dzinēju tukšgaitā (uz vietas -pozīcijā) diktē energoapgāde, hidrauliskās sistēmas, tēmēšanas ,sakaru, elektronikas dzesēšanas,kondicionēšanas utt, energoapgādes zaudējums, tanka dzinēja izslēgšana nozīmē nokļūšanu''sēdošās pīles'' lomā.  Video autoram pretnostatot dīzeļdzinēju un gazturbīnu tanku degvielas patēriņus. Neskatoties uz gāzturbīnu bruņtehnikas daudziem eksploatācijas plusiem tai piemīt 1 būtisks trūkums,  sevišķi  liels degvielas l/h-patēriņa apjoms. Degvielas apgādi var nodrošināt zemas intensitātes karadarbībā starp nelīdzvērtīgiem pretiniekiem ,  realizējot apsalūtu dominanti, piemēram ASV ''Tuksneša vētrā''. Pat sadursmē starp svara kategorijā atšķirīgiem pretiniekiem ,degvielas netraucēta piegāde ir grūti realizējama. Afganistānas pieredze, ''Talibu'' kaujiniekiem bloķējot ISAF sauzemes degvielas apgādi bet to atjaunojot tikai  pateicoties ASV veiktai pārliecinošai finansu argumentācijai. Atskatam, PSRS sadūrās ar līdzīga rakstura problēmu ,bet trūkstot argumentējošai finansu svirai , piegādes nodrošināja alternatīvā,  ar lielākiem zaudējumiem ,miltāro konvoju ceļā...



Sadursmē starp ''svarā'' nelīdzvērtīgiem pretiniekiem viennozīmīgi paspēlē puse kuras bruņojumā atrodas gāzturbīnu- tanki. Jebkuras sadursmes neatņemama sadaļa ir saistīta ar pretineka degvielas apgādes ķēdes bojāšanu vai sagrāvi. Piemēram pretinieka NPR , uzglabāšanas un apgādes komunikāciju, dzelzceļa satriekšanu.  Piemēram , 1ps.k. un 2 ps.k. Vācija zaudēja pateicoties sabiedroto viktai degvielas komunikāciju, sistēmas sagrāvei. Gāzturbīnu bruņtehnikas gadijumā ,degvielas apgādes komunikāciju pārāvums iegūst kritiska elementa statusu. ''Tuksneša vētrā'' -tanku M1A2 degvielas apgādi loģistikas vienības definēja kā: ''ļaunu nakts murgu''.... Degvielas komunikāciju pārāvuma rezultāts ir ilustrējams ar jaunāko laiku, 2014 gada Krievijas BS izvērsto agresiju Ukrainā.  Par vienu no galveniem Ukrainas tanku un  citas bruņtehnikas apjomīgiem zaudējuma cēloņiem kļuva Krievijas tehniskā spēja pārraut degvielas apgādes ķēdi..To realizējot netikai ar fiziska kontakta bet arī REC* informatīvi bļoķējošu ,maldinošu pasākumu summu.  Tādejādi piespiežot Ukrainas BS atbruņoties ..iznīcināt kaujas spējīgu, turpmākai pretestībai nepieciešamo bruņtehniku. Tas ir ieskats pirmkārt tanku un citas bruņtehnikas eksploatācijas aizkulisēs..aiz svara satāv jaudīgs dzinējs un atbilstoši l/h raksturlielumi- .degvielas/Laiks !

NPR-Naftas Pārstrādes Rūpnīca....Baltkrievijas NPR nodrošina Ukrainas BS no 40% līdz 60% dīzeļdegvielas un aviopetrolejas apjomu. Baltkrievijas NPR saņem tiem nepieciešamo Naftu , no 15 līdz 22 milj.t. gadā no Krievijas.
Izrēla, degvielas apgāde, sistēma ir stratēģiski nozīmes informācija.
APU*-Axiliary Power Unit. /Rezerves Elektro Ģenerātors.
REC*-RadioElektroniskā Cīņa.                                               

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru