Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2020. gada 6. aprīlis

Turcija-Sīrija : Bezpilotnieku un ''Pancirj''C1 duele.

Turcijas izvērstais uzbrukums ''Spring Sheald'' -Sīrijā  ietvēra modernai ,zemas intensitātes karadarbībai raksturīgos elementus. Kā liels pārsteiguma elements figurēja nacionālais bezpilota lidaparāts ''Bayraktar''TB-2 . Pielietojuma efektivitāte radija rindu jautājumu militāro apskatnieku vidū. Turcijas uzskaitītie pretinieka bruņtehnikas,artilērijas,noliktavu un kaujinieku satriekšana neradija pārsteigumu un tika uztverta kā ikdiena. Intrigu sagādāja no 2 līdz 3 MZRAS* ''Pancirj''C1 sistēmu satriekšana ! Atkāpei, Turcijas bravūrīgie apgalvojumi par 8 ''Pancirj''C1* ir jauztver kritiski, vairāk kā reklāmas sadaļa. Noslēpumaini pēkšņā MZRAS* ''Pancirj''C1 mazspēja cīņā ar veinkāršu , lēnu  un uguns sniedzamības distancē esošu mērķi , izskaidrojas vienīgi ar Turcijas REC līdzekļu klātbūtni rajonā. Sadursmes rajons atrodas tiešā , aptuveni 30/40km attālumā no Turcijas robežas. Piemēram,  distance atļauj Turcijas BS stobra un zalvju artiērijas baterijām realizēt pārrobežas mērķu satriekšanu. Nodrošinot iebrukuma spēku uguns atbalsta funkcijas. Attiecināms arī uz REC līdzekļiem. Augstākā efektīvitāte elektroniskā ''spēka'' apspiešanas distance atrodas 40 km. Mazāk ticams, ka''Bayraktar''TB2 kaujas darbību  REC*-piesegšanu realizāja specializēta ''Anka -S'' bezpilotnieka platforma. Izvērsto sauzemes  REC ''Koral'' sistēmu , mērķēta sektora darbība nodrošināja ''Pancirj''C1 atklāšanas radiolokātora raksturlielumu degradāciju, pietiekamu BPLA ''Bayraktar'' darbībai.
                                                    ASELSAN, REC ''Koral''
 Janorāda ,ka 2-3 ''Pancirj''C1 zaudējumi nenozīmē , ka MZRAS  cīņā ar BPLA ir mazefektīva.  Sistēmas tehniskie lielumi nodrošina mērķu satriekšanu arī 100% REP* apstākļos , pielietojot atklāšanai un ugunsnovadei El/OP *apakšsistēmas.




 Autors,  ''Pancirj''C1 -zaudējuma fakts apliecina Turcijas BS tehnikas, apkalpes un kaujas pielietojuma plāna izstrādes kvalitāti. Sīrijas piemērā ,  vienkāršotais kaujas plāns neietver rindu tehniski svarīgu elementu. Pilnizmēra kaujasplāna pielietojumu var vērot Krievijas izvērstā agresijā pret Ukrainu, Donbasā. Krievijas Bs regulāri notriecot Ukrainas BPLA. Analoģiski , Ukrainas Bs novecojušas PGA ZRS sistēmas  atklāj un notriec mazizmēra Krievijas BS  BPLA Orlan-10 , ''Zastava ''un citus.  Janorāda , Donbasā  abpusēji pielietotie BPLA  ir ar daudz mazākiem ģeometriskiem izmēriem un tātad arī ar mazāku EAV par '' Bayraktar ''TB2. Panākumu pamatu veido netikai Turcijas detalizētais BPLA pielietošas plāns bet lielā mērā arī Krievijas izvēlētā statista loma. Sīrijas BS  tipveida formējumi, kaujas grupas , pretēji Ukrainā izvērstai praksei, neietver- REC atbalsta sistēmas. REC sistēmu elementa klātbūtne minimizētu vai pilnībā bloķētu BPLA kaujas pielietojumu. Atkāpe, BPLA ir distancionāli , operātora pārvaldāms ar tam izdalītām RF-diapozoniem, lidojuma takas korekcijai un El/OP sistēmas informācijas apmaiņai. Traucējums 1 no 2 apakšistēmām noliedz  BPLA kaujas pielietojumu ! BPLA''Bayraktar'' TB2 kaujas pārvalde nodrošinās radiohorizonta robežās bez dublējoša SATCOM kanāla. Nelielais kaujas teātra apjoms 40km platumā un līdz 350/400km robežas garumā kalpo kā labvēlīgs BPLA pielietojuma faktors. Atkāpe,  2019 gadā Ukraina BS par 68 milj.$ iegādājās 6 BPLA ''Bayraktar'' TB2 ar 3 KVC un triecienmunīciju. Vairākiem Ukrainas militāriem ekspertiem kritiski vērtējot iepirkto BPLA gaidāmo kaujas pielietojuma efektivitāti Donbasā. Ukrainas BS ierindā atrodas REI ''Kaļčuga''  bet trūkst uzbrukuma REC  ''Koral ''sistēmas analoga kuras aizsegā realizēt BPLA''Bayraktar'' kaujas potencionālu.

P.S. Krievijas izvēlētā pasivitāte izskaidrojas ar nevēlēšanos nonākt  tiešā sadursmē ar Turcijas BS.  Un tas nav saistīts ar Turcijas kā NATO dalībvalsts faktu.  ASV un NATO nodeklarēja Turcijai ,ka konfliktēšana Sīrijas teritorijā nepiekrīt NATO interešu teritorijai un konflikts nav vērsts pret bloku vai kādu nodalībvalstīm. Paziņojumam torpedējot Turcijas prezidenta NATO spēka šantažu. Minētais gan neattiecas uz ES. Krievijas izvairīšanās izskaidrojas ar Turcijas ģeopolitisko izvietojamu un saistošo Monterje līgumu. Tā ietvaros, Turcijai konstatējot ārvalsts agresiju ir tiesības vienpusējā kārtā slēgt agresorvaltij Bosfora jūrasšaurumu tai skaitā arī  agresora tirdzniecības flotes kuģiem. Krievijai tas nozīmētu tūlītējus ekonomiskos un militāros zaudējumus. Lielākā naftas eksportosta Novorassijska zaudētu eksporta noietu. Sīrijā izvērstais grupējums zaudētu vitāli svarīgo apgādi. Izraisot Sīrijas valdības spēku apgādes liesināšanos un pakāpenisku sakāvi. Ģeopolitiski , Krievijai zaudējot vienīgo sabiedroto Sīriju tā ZAUDĒTU KLĀTBŪTNI -Vidusjūras reģionā. Grandioza Ģeopolitiskā sakāve!

  REC*-RadioElektroniskā Cīņa.
REP*-RadoElektroniskā Pretdarbība.
BPLA*-BezPilota LidAparāts(i)
PGA*-PretGaisaAizsardzība
KVC*-KomandVadības Centrs
MZRAS*-Mobilā ZenītRaķešu Artilērijas Sistēma.(Mobils, galvenais ierocis- ZenītRaķete, palīg ierocis Artilerija ,Sistēma)
EL/OP*-Elektroniski/Optiskās - CCD/TV-IIR(ISTV- ISarkanā-ultravioleteis diapozons-TermoVīzija)+LTMM(Lāzera-TālMērs/Mērķnorāde)    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru