Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2021. gada 17. oktobris

Horvātijas un Serbijas Gs -salīdzinājums.

Līdz Horvātijas un Francijas  lidaparātu ''Rafael-C/B''F3R darijuma brīdim bijušā Dienvidslāvijas teritorijā  dominēja Serbijas Gs. Neskatoties uz Serbijas finansu līdzekļu ierobežotību aizvadītā laika posmā valstij izdevies pabeigt Gs modernizāciju.  Gaisa spēkiem mantotais Mig-29 parks 2018 gadā saruka līdz 4 vienībām darbspēju saglabājot mazskaitīgam Mig-21 parkam. Šodien, pamatu veido no Krievijas GS  un Baltkrievijas GS saņemtie otro roku 6/4 MiG-29 apvienojumā ar  4 mantotiem un atjauninātiem. Pirmspārdošanas planiera armatūras atsvaidzināšana nodrošina elsploatāciju līdz 2027/29 gadam ar tālāko  5 gadu papildinājuma. iespēju. Modernizācijas ietvaros MiG-29 uzlabojot ,,gaiss-gaiss''un ''gaiss-zeme'' veiktspēju. Variantā SD/SM skarot: avionikas, navigācijas,sakaru, radiolokātora N010ME rakstulielumu uzlabojumus, ''gaiss-gaiss'' atklāšanas un satveršanas tālums kā arī paredz precīzā bruņojuma pielietošanu pret sauzemes mērķiem. Nodrošina 2-4 R-77 pašnovades VR takas korekciju , saglabājot arī stāviļņa iluminācijas iespēju -75/100km VR R27R1/ER1 raidijumiem. Ietvertie režīmi nodrošina eksploatējamo ieroča iegādes izmaksu un pielietojma izvēli. Atsevišķiem lidaparātu eksemplāriem iegūstot L150 ''Pastel'' REI* ,sistēmai veicot agrās brīdināšanas funkcijas. Kopumā  modernizācijas rezultātā lidaparāti iegūst vairākus būtiskus uzlabojumu.  2021 gadā pabeidzot  MiG-29SM modernizācijas programu, lidaparātu sniegtās tehniskās iespējas un ieroču nomenekalatūra  izvirzija Serbijas Gs dominējošā pozīcijā. Neskaitot lidmašinas Serbijas Gs iegādājās daudzskaitīgu pašnovades R77 VR arsenālu. Laicīgi iegūstot apsalūtu pārsvaru pār kaimiņvalsti Horvātiju kā arī daļēju pār vairākām NATO valstīm Rumāniju un Bulgāriju.     

                                             


Minētais Serbijas Gs attīstības plāna noslēgums aktivizēja Horvātijas Gs steidzamu modernizāciju. Par uzvarētāju Horvātijas tirgos kļuva no Francijas Gs iepirktais ,otro roku Rafael-C/B F3R. Japiekrīt speciālistu teiktajam ,ka salīdzināt paniera armatūras tehniskos raksturlielumus ātrums,augstums,kravas nestspēja, paātrinājums vertikālē-horizontālē, griesti utt. ir tukša nodarbe !  Arī acij neredzamo  tehnisko iespēju  sliekšņa atšķirību lielumu apraksts saistas ar lielu un bezjēdzīgu laika patēriņu.  Iznīcinātājs Rafael-C/B versija F3R ietver : RBE2 AESA radiolokātoru ar LPI režīmiem, OSF -optisko CCD-TV skaneri,  datu līniju Link16 un sevišķi jauzsver integrētā ''Spectra'' REI-C sistēmu. Intrigai, obligāti jaatzīmē, ka objektīvi , atsevišķos raksturlielumos vai to elementos- MiG-29SM ir pārāks par Rafael-C/B F3R bet ne saskaitāmo summā ! Izskaidrojas netikai ar ietverto elementu tehnaloģisko paaudžu atšķirību vai to trūkumu kā tādu pretspēlētājam bet arī bruņojuma koncepcijā. Slīdzinājumam izvēloties gaisa dominancei svarīgo  ''gaiss-gaiss''  ieroču  listi. Krievijas/Serbijas kaujas aviācijas standarta bruņojums ietver : 3VR modeļus  tuvcīņas R-73M(400m-30km) , tālcīņas  iluminācijas-novades R27R/ER(70/100km) un pašnovades R-77-1(70/100km). Pretstam: Francijas. VR MICA-IR/EM (500m-50/60km). Sniedzamībai aizēnojot raķešu svara rādītājus un kaujas uzbūves koncepciju. Francijas GS ir pirmie kuri līdz ar ''Rafael'' aizstāja binārā gaisa kaujas raķešu arsenālu ar unitāro. Raķetēm MICA-IR/EM   aizvietojot divas ,mērķuzdevumos atšķirīgas: tuvcīņas  12/18km un tālcīņas 32/40km raķetes.  Sniedzamības un svara radītājos aprobežojoties ar  dominējošo gaisa cīņu realitāti. Tālcīņā- 90% satriekto mērķu atrodas no 22km līdz 32km distancē. Raķetes :Mica-EM/IR -112kg,  R73/74-105/110kg, R77-1 -175/190kg R27R1/ER1-245/265kg. Kaujas komplektācijas  svaram nosakot cīņas plāna uzbūvi:  pirmkārt, atklāt un raidīt(atbrīvoties no ierobežojošā svara) tālcīņas bruņojumu ar secīgu pāriešanu  tuvcīņā vai izvairīšanos. Izvairīšanās nozīmē  240kg neizlietotā svara minimums.  Atkāpe,tuvcīņas '' astes locīšanas'' manevrētspējā ''Rafael'' pret Mig-29 un F-16 oponentiem ir nepārspējams.  Video ilustrācijā vērojam cik viegli un droši tiek satverts un turēts F16- mērķis.
                                        


  Tālcīņas raķešu raidijums var notikt sakrītot labvēlīgu priekšnoteikumu summai. Pretiniekam ar tehniskā aprīkojumā pārāku platformu preventīvi izmantojot REC sistēmu atklāj, bloķē vai neitralizē pretspēlētāja centienus pielietot tālcīņas ieročus. Noliekot to enerģētiski un taktiski neizdevīgākā pozīcijā. Nespējot veikt galvenā ieroča, tālcīņas VR raidijumus, saglabājot svara radīto apgrūtinājumu. Atkāpe, jaatcerās katras VR svars un secīgi nesamā tālcīņas arsenāla  kopējais svars. Pretiniekam izspēlējot radīto taktisko un enerģētisko priekšrocibu sava arsenāla realizācijai. Sadursmes parktiskā sadaļā ''Rafael'' raķešu Mica EM/IR raidijumu veicot no 30km līdz 40km distances. Nodrošinot pretiniekam minimālas izdzīvošanas iespējas.  Minētā apraksta mācību gaisa kauja noritēja 2021 gadā Ēģiptes Gs, izspēlē iesaistot Su-35E un Rafael-C/B F3R. Rezultātam sniedzot atbildi par pretspēlētāju patieso raudzes pakāpi. Nemazsvarīgi ,ka agresora lomā atradās Su-35 bet  saskarsmē ar ''Rafael'' mednieks ātri nokļuva medijuma lomā.  Horvātija līdz ar 12 Francijas Gs ierindas ''Rafael'' F3R iegādi iegūst iespaidīgu daudzfunkcionālo iznīcinātāju ar kura kapacitātēm  var sacensties tikai Itālijas GS -EF-2000. ''Taifun''.  Pirkuma izmaksas: 980 miljonu Eiru(1, 2..M. $) par konstrukciju ar 15-13 gadu eksploatacijas noskrējienu un no 7000h līdz 9000h atlikuma resursu, ietver 2018 gadā apstiprināto  jaunāko F3R  uzlabojumu versiju , apmācību , trenažieri.rezervedaļu komplektus, 12mēn. garantiju, 3 gadu tehnisko atbalstu  ar minimālo ieroču komplektu.

                                             


 Zīmīgi ,ka planiera atlikuma resurs un Francijas GS plāni nodrošina Horvātijai lidaparātu eksploatāciju  līdz 2040 gadam vai ilgāk..Jaatzīmē , ierindas pilota gada/h - vidēji svārstās no 80h līdz150h.  Apskatniekiem norādot, ka neskatoties uz iespaidīgiem ''Rafael'' raksturlielumiem eksploatācijas/h izmaksas ir krietni lielāka par F-16 bet salīdzināma ar  F-15E. Horvātijas izvēles priekšrakstā dominēja netikai iegādes un eksplotācijas izmaksas bet arī  ražotājvalsts atbalsta garantijas, stabilitāte krīzes momentā. 

    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru