Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2021. gada 10. oktobris

Afganistāna,vēsturisks salīdzinājums.

 2021 gada augustā ASV pabeidza 20 gadu ilgušo, ''neefektīvo'' karadarbību Afganistānā.  Itkā varam apsveikt ASV  ar viena no  ''gaismas nesēja'' projekta slēgšanu.  ASV -Dž.Baidena admisnistrācijai realizējot D.Trampa solijumu, izvest karaspēku no Afganistānas. Neskatoties uz kopumā pozitīvo notikumu ir vērts ciešāk ielūkoties notikušajā procesā. Intereseanti, ka process ierosināja ASV un pasaulē kopumā diametrāli pretējus novērtējumus. Kopumā analītiķiem norādot,  ka D.Trampa administrācijas  noteiktie  izvešanas termiņi ietvēra 5 mēnešus bet pabeigt 2021 gada , maijā. Katras politiks lēmumums pamatojas  ar militāri pamatotām vadīnijām tā realizācijai ,citiem vārdiem-plâns. D.Trampa administrācijas politiskais lēmuma-plāna vadlīnijas balstijās galvenokārt militāro speciālistu rekomendācijās. Pretstatos:  D.Trampa administrācija paredzēja- 5 mēnešus iepretim- 8 mēnešiem. Pretnostatot termiņus un iegūto rezultātu.  ASV -Dž. Baidena administrācija principā ignorēja no D.Trampa adm. mantoto  gatavo izvešanas plānu: termiņus. Uzsākot nekavējoši ,  pēc nākšanas pie varas , realizēt D.Trampa deklarēto- Bs izvešanas plānu, process ievērojami atšķirtos.  Iemesls ir primitīvo sabiedrību , feodālo- sezonālais funkcionēšanas cikls. Karadarbibas aktivitātes sākas līdz ar ražas novākšanas beigām , brīvās darba rokas iespējams mobilizēt blakus ienākumiem. Laikaposms no jūlija-augusts  Afganistānā ir karadarbības aktivitāšu  spices perjods. Jaunajai Dž.Baidena administrācijai pilnībā ignorējot kara teātra specifiku un plānu pamatojuma detaļas. Lieki piebilst, ka jebkurš plāns (atkāpšanās vai-izvešana) paredz stingru, laikā fiksētu soļu secību kur ir attrunāta katras vienības funkcionēšna , atbildības sektors utt.. Te japiemin, ka jēdziens kaujas vienība izprotam netikai kā ASV vai NATO  bet arī Afganistānas Bs sabiedroto  ieročnesēju elites vienības vai grupas*. Atkāpei , labākai ilustrācijai 2. p.s.k.-latviešu leģiona grenadieru sedzējgrupas Kurzemē ,A-Prūsijā utt. Plānota atkāpšanās no bēgšana  labāk  ilustrē haosa klātbūtnes konstatācija- kaujas frontē. Izpaužas kā  spēku vadības zaudējums ar secīgu dzīvāspēka zaudējumiem. Raksturīgi, ka zaudējumus piedzīvo tieši motivētākās ieročnesēju vienības, afgāņu  Bs mugurkauls kuras pēkšņi (ar politisku lēmumu) ir pamestas kaujaslaukā, likteņa varā, pretinieka žēlsirdībai.  Turpmāk tikai viena no daudzajām, pēkšņi nevajadzīgām.

                                           

                                               AFG. elites ieročnesēju kaujas grupas bojāeja.


Zīmīgi, ka ASV ''plāns''  pēkšņi neietvēra patrulējošu taktisko-iznīcinātāju vai ''ugunslaivu'' klātbūtni lai piesegtu sabiedroto - afg.nacionālās elites vienības ,nodrošonoties pret varbūtējiem atteikumiem  Afg. armijas butaforiskajā konstrukcijā.  Tālāk ,ASV Bs un vel jo vairāk politiķi nenodarbojas ar tikt nepolitkorektu pasākumu kā vienību lojalitātes %- izvērtējumu ! Citiem vārdiem dalīšanu/diskrimināciju/. -savējie un svešie . Pēkšņi aklājot, ka savējie ir savējie pēc pases bet ne formas un pārliecības/vērtībām/.  Viens no iemesliem kapeic šodien pretstatos: pēc 18 feb.1989 gada PSRS Bs kontingenta izvešanas no Afganistānas majonešu vara cīnijās veselus 3 gadus,  līdz 1992 gadam, pirms tam sabrūkot PSRS un zūdot atbalstam bet ASV marjionetes krita nedēļas laikā pirms pēdējās transportlidmašīnas pacelšānās  ! Patīk vai ne bet Afgansitānā demonstrētais iznākums liek secināt , ka sadaļā ''kā karot un pārvaldīt'' primitīvās sabiedrības, lielāka kompetence ir PSRS/Krievijai ! Turklāt arī procesa. norite  ir grūti salīdzināma: PSRS militārā kontingenta izvešana noritēja plānoti , organizēti ar stipru-M. Nadžibulas marionešu valdību fonā. ASV pasākums, korekti apzīmējams ar bēgšanu un visos līmeņos  no valses vadības agušas līdz lejai vērojamu haosu ! Traģiski kad ASV vadāmā haosa ietekmes żonā nokļuva NATO sabiedrotie, netikai militārpersonas bet arī civilie līgumstrādnieki ! To evakuācijas ceļi un realizētās shēmas ir  filmas :'' Aģents-007'' cienīgi.   Cēlonis slēpjas ne jau ASV  Bs plānotāju pēkšņā militārās kompetences zudumā bet demokrātu administrācijas politiski ''viedā'' lēmumā: tagad un uzreiz ! Ratus, priekšā zirgam ! Spēku izvešana varēja notikt vecā plāna ietvaros iekļaujoties maija- termiņos vai koriģējot, sagaidīt ziemas sezonas sākšanos.  ASV republikāņu pārstāviem piesaucot Vjietnamu kad ASV Bs izvešana arī notika pēķši un tūlīt, bez pārdomāta plāna ! Par abrīnu, abi Vjietnams  un Afganistānas  notikumi pārklājas ne tikai ar ilustratīvo matejālu kā arī pretinieka želastībai  pamesto, ieročnesēju un to ģimeņu masveida bojāeju. Kā atklājies abus vēstures notikumus  centrā atrodas un vieno- Dž.Baidena politiskās aktivitātes pateicoties kurām  gados jaunais censonis ieguva tam nepieciešamo politisko kapitālu. Vjietnamas karadabības beigas atgādināja -bēgšanu kur rūpes par sabiedrotiem, Dienvidvjietnamas Bs ieročnesējiem definējās ar : '' slīcēju glābšana , pirmkārt ir kordinēta roku un kāju darbība''.  Autors, ASV kontingenta izvešana  domonstrē  tekošā politiskā momenta virsvadību ASV administrācijā, pilnībā ignorējot racionālo  sadaļu.  Lieki neapgrūtinot ar afg. ieročnesēju sabiedroto likteni.   Vai pārsteidz ? Vjietnama -Kurdi-Afganistāna. Jautājums par sabiedroto, ieročnesēju likteni kā redzam ir aktuāls arī šodien.  

vienība vai grupas*- Afg. NBS motivētākas (patriotiskās) cīņā ar  islama fundamentālistiem. Atšķirībā no armijas kur 90% karēvju ''cīnīties'' nozīmē regulārus ienākumus -algas dienu. Lojalitātes robežlīnija  finanses un pārtika  bet savrupus- ideoloģija/pārliecība.  Kopumā motivētāko grupu spēka apjoms -10.000 karēvju.                       

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru