Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2022. gada 3. aprīlis

Ukrainas BS, zenītsistēma ''Starstrike''

Līdz ar  Krievijas agresijas pirmajām dienām Ukrainas Bs aktualizējās zemo augstumu zenītlīdzekļu jautājums. Situāciju saasināja valsts lielums 600.000 km2 , telpiskiem izmēri apvienojumā ar zenītlīdzekļu trūkumu veicināja pretinieka panākumus.  Veicinošie faktori, lielā distance starp aizsargājamiem objektiem un skaitliskais daudzums . Piemēram, pilsētas un infrastruktūras objekti-tilti, degvielas glabātuves utt. Lielā vairumā gadijumu tika satriekti objekti kuri atradās aviācijas sniedzamībā un netikai. Viena no būtiskākām sadaļām saistas ar armijas fronteslīnijas daļu aizsardzību no agresora aviācijas triecieniem. Kategorijai  primāri piederrīgi tiešā uguns atbalsta triecienlidmašinas- Su25 un triecienhelikopteri-Mi28/Ka52.  Rezultatīva pretdarbība triecienlidmašīnām Su-25 panāk ar PeZRS* Strela2, Piorun, Igla-1,''Stinger'' .Sarežģītāki ir ar labāk aizsargātiem triecienhelikopteriem Mi28 /Ka52. Pamatā ,helikopteriem,tai skaitā Mi-8 unversāliem, pielietojot aizsardzībai IS-lamatiņas tiek neitralizēti PeZRS Strela-2/Igla-1 raidijumi.

                                                  

                                        MI-8 grupa -sveču/IS-lamatiņu/ izsēja ,nomāna ''Strela-2''.
                                           Airomobilais desants Caurstaigā aizsardzību.

Atsevišķi ņemts PeZRS Strela-2, Igla-1,Piorun,Stinger trāpijums izraisa agregātu bojājumu, retāk  notriekšana. Kaujas apstākļos, bojāts nav notriekts ! Pretiniekam saglabājas  prektiskā iespēja ar laika nobīdi restaurēt un atgriezst ierindā. Kardinālas izmaiņas personālo zenītsistēmu un spices triecienhelikopteru pretstāvē  ienes britu: ''Starstrike''.  Atkāpe , ''Starstrike'' ir britu ''Blowpipe''  līnijas turpinātāja. Britu personālo zenītsistēmu tehniskos risinājumos atrodas savrupus no pasaules tendencēm.    Atšķirība, uzsvars uz pusaktīvo lāzernovadi ar ķekara-3 volframa kinētiskām-detonācijas triecienšautrām. Sistēma uzbūvē ir sarežģītāka un dārgāka bet pielietojumā rinda ierobežojumu. Priekšrocības, pateicoties 3 kinētiskiem triecienelementu risinājumam rezultāts tiek iegūts summējot saskaitāmos ! Britiem zenītraķetē realizējot prettanku APFSDS ideju,  lielātruma 1200m/s  triecienšautras risinājumu. Salīdzinājumam:   IS-pašnovades 750m/s pret lāzerkorekcijas 1200m/s+.  Pretēji lokālam detonācijas punktam mērķi satriec 3 triecienšautras, summējot eksplozīvo* un kinētisko enerģiju objektā. Kā redzam ilustratīvā video, trāpijuma rezultată triecienhelikopters Mi-28 tiek salauzsts uz pusēm ! 

                                                    

                                          

Nozīmīgi, ka  2022 gada ,aprilis iejies  ''Starstrike'' vēstures ierakstos kā pirmoreiz veiksmīgi satriekts kaujasa apstākļos triecienhelikopters.  Svarīgi atzīmēt , ka Mi-28 bruņas aizsardziba pakāpe ļauj apsorbēt Igla/Stinger trāpijumu kā arī izdzīvot no 23/30mm savrupiem zenītarilērijas lādiņu trāpijumiem. Kā redzam bet neiztur ''Starstrike'' triecienu ! Kā arī pastāv varbūtība , ka 3. martā- ''Starstreke'' ir sasniedzis augstāku latiņu...

                                                    

                                                 Kāretējais Su-34....autors nezināms....

 Varbūtība ka Su34 notriekts ar ''Startrike'' pastāv ja lidaparāts atradās  līdz 4000m ešalonam. Pamatojas ar zināmo mobilo zenītsistēmu izvietojumu frontē un pārsteiguma faktora klātbūtni. Lidmašinas apkalpe  netika brīdināta par raķešu uzbrukumu vai ticamāk, brīdinājās , automāts izsēja IS-lamatiņas bet raķete izrādijās ''nepareizā kalibra'' -''Starstrik''. Tradicionālā pretinde skaidas/sveces nedarbojas !


PeZRS*-Personālā ZenītRaķešu Sistēma.

.eksplozīvo*- katra no 3-900gr. triecienšautrām, 50% masas vendo 450gr.sprāgstviela. Rezultējošais defekts: detonācija kam japieskaita  triecienenerģijas J (džouli) radītais moments 3x 0,9 kg .x1200m/s=   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru