Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2023. gada 13. oktobris

Trieciendroni un pretdarbības problēma-I.

Karadarbība Ukrainā mūsdienu militārā vēsturē ieraksta jaunu lapusi ar lētu, tehniski vienkāršu , precīzo , masveida, trieciendronu izmantošanu.  Atkārtojot  p. gs. 40 gados realizēto ideju  par ražošanā lētu un vienkāršu Fau/V-1 triecienieroci. Neskatoties uz Fau-1 salīdzinošo vienkāršibu ņemot vērā šodienas atklāšanas un pretdarbības iespējas šāda ieroča ražošanas atsākšanu ierobežo rinda faktoru, pirmkārt- ražošanas izmaksas un kaujas izvēršana. Dudz svarīgāk ka Fau-1 pielietotais gaisa -pulsējošais reaktīvais dzinējs darbībā ir neekonomisks, ierobežo sniedzamību ! Spr.-Fau1  raķetes gabarīti un svars apgrūtina transportēšanu , maskēšanu apvidū bet ražošanas izmaksas, raidāmās zalves skaitlisko lielumu.  Nopietnas:  108-144+ zalves izveidei,nemobilizētas ekonomikas apstākļos saistas ar neadekvātu laika patērīņu. Šodien, lēto-vienkāršo-masveida triecienieroču ideja    apvienojumā ar masveida civilo ''hi-tec'' tehnaloģiju tirgus dominanci iegūst jaunu aktualitāti. Irānas MRK veiksmīgi realizējot ideju- trieciendronu ''Shahed''- līnijā. Ukrainas un Jemenas karadarbība pavēra iespēju klātienē skatīt perspektīvā dronu ieroču līnijas radīto apdraudējumu. 

                                         

 Būtiska dataļa ,vienkāršo dronu ražošana un to tehniskais aprīkojums var būtiski atšķirties,  atbilstoši arī spacializācija : pretradiolokācijas , aktīvs - autonoms izlūks-mednieks/patruļmunīcijas funkcija/, -pretkuģu , -REC funkcijas un izlūka, uguns-koriģētāja funkcijas. Šādas funkcijas 90% nodrošina civilo tehnaloģiju pielietošana bet atlikušie 10% specializētas militārās ! Šodien, konstatējams fakts, ka neskatoties uz nievājošo ''lidojošo mopēdu'' apzīmējumu ,ierocis 100% realizē savu mērķnozīmi: noslogo PGA un izsmeļ pulverizē pretinieka aizsardzības resursus. Vienlaicīgi panākot nospraustos mērķus : civilā infrastruktūra ( ostu-termināli, elektrostacijas, sadales apakštacijas, naftas un degvielas krātuves, transporta infrastruktūra, ūdens attīrīšanas, dzīvojamo māju kvartāli) satriekšana. Pēdejo mēneša spilgtākais paraugs , Ukrainas, Donavas -ostu-terminālu metodiska , nesodīta sagraušana. Vairākiem lasītājiem izraisot jautājumus vai tiešām nevarēja atrast pāris vnk--. 4-5 PeZRS Igla/Piorun sistēmas lai aizsargātu no Shahed/Geranja uzbrukumiem ? Nevarēja , jo Igla-1/Strela /Piorun tehniskais izpiledijums neļauj satvert  ļoti zema siltuma mērķi bet ''Stinger-POST''/RBS-70NG/Gepard ir skaitliski nepietiekams un paredzēts citu svarīgāku objektu aizsardzībai. Konstatējam, ka aizsardzības līdzekļu skaita trūkums izraisa spiedienu- līdzekļu pulverizācijai.  Šādos apstākļos Ukrainas vadībai izvēloties aizsargāt tikai valsts dzīvotspējai svarīgākos infrastruktūras objektus. Ņemot vērā valsts ģeogrāfisko lielumu un aizsargājamās infrastruktūras skaitu kā arī uzbrukuma ieroča, drona -lētumu, aktuāls kļūst jautājums par specializēta aizsardzības ieroča lētumu un satriekšanas izmaksām. Principiāls lielums ir: ieroča vienības iegādes un mērķa satriekšanas izmaksas ! Lai realizētu daudzskaitlīgu objekta aizsardzību no lētiem uzbrukuma ieročiem neder super artilērijas risinājumi dēļ vnk. iemesla - objekta aizsardzības vienības iegādes izmaksas neitralizē- Skaitu. Pretdarbība  dronu-apdraudējumam , izvirza pretrunīgas prasības:  skaitu un atsevišķi ņemta drona satriekšanas izmaksas.

                                          

 Pēdejais ir būtisk lielums, pašreiz a-la ''Shahed'' drona satriekšanas izmaksas svārstās no 30.000-60.000 USD/$(Gepard/Stinger Post/RBS70-Bolid) -150.000USd/$( Hawk /Aspide-Sparoow/Saidwinder-9M)  līdz 280.000-350.000-500.000USD/$(AiM2000/-132/-120A/B/C5  iepretim 20.000-30.000USD/$....!    Vai pastāv izmaksās  efektīvas pretdronu aizsardzības iespējas ?    

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru