Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2023. gada 15. oktobris

Trieciendroni un pretdarbības problēma-II.

Galvenais šķērslis lētā un masveida dronu apdraudējuma pretdarbībai ir izmaksas. Precīzāk , sistēmas skaita un atsevišķi ņemta drona satriekšanas izmaksas. Izrēla biją pirmā valsts kura nonāca līdzīgas , izmaksu dilemas priekšā. Pretiniek raidīto raķešu  izmaksas svārstās no 300$ līdz 3000 $/gb.  bet perspektīvā nodarītā minimālā skāde var svārstīties no 10.000$ līdz 100.000 $ +++. Nostādot Izrēlas MRK kopējās sistēmas un mērķa satriekšanas izmaksu pretstāvē. Zenītsistēma ''Iron Dome'' -satriekšanas elements, zenītraķetes ''Tammir'' iegādes izmaksas atrodas no 30.000 $ līdz 50.000$ /gb. Izmaksu minimizācija panākta pateicoties standartizācijai un izmantotiem lētiem, netradicionāliem tehniskiem risinājumiem.  Salīdzinoši nelielās ''IronDome'' izmaksas* šodien ļauj - 22.400 km2 lielai  valstij izvērst līdz 40 šādu sistēmu, nodrošinot  no 95% līdz 97% drošu  pilsētu un industriālo objektu aizsardzību.  Izmaksas, ļauj ģeometriski nelielai valstij izveidot visaptverošu zenītkupolu, bet nederēs valstīm kuru teritorijas ir 5x līdz 30x lielākas un aizsargājamo pilsētu, infrastruktūras objektu skaits tuvojas vai pārsniedz 1000+... Pirmkārt par galveno šķērsli kalpo sistēmu skaita radītās summārās izmaksas. Pastāvošo zenītartilērijas sistēmās ietvertie tehniskie risinājumi ir vērtējami atzinīgi bet to vienīgais trūkums ir vienības iegādes izmaksas.  Piemērs, 35x228mm ietverošais  35mm ''Mantis/Millenium'' modulis  svārstas ap 10 milj.USD/$/gb. bet 8 artilērijas moduļu  apvienojums ar komad vadības centru, iegādes cenai saniedzot 110 milj.USD /$. Tātad viena objekta aizsardzība no aviācijas , spārnotās raķetes. vai aviobumbas un trieciendrona sasniedz 110 milj.$. Tehniski, plašā satriecamo mērķu liste kopumā neitralizē sistēmu. Masveida ,lēta uzbrukuma ieroča neitralizācijai nepieciešams pietiekmi lēts ,vienkārš ,efektīvs un apdraudējuma adekvāts ierocis. Japiemin arī jaunākā tendence trieciendronu attīstībā:  200kg-Shahed/Geranja nomenkalatūru papildinās  ar ''kaujaslauka'' trieciendroniem  ''Lancet' . Vieglie trieciendroni  ar 70km sniedzamību ļauj apdraudēt tuvējā frontes aizmugurē netikai izvietotos militāros mērķus bet arī  civilo infrastruktūru un civliedzīvotājus. Tik plaša un daudzskaitlīga apdraudējuma neitralizācijai nepieciešami  nestandarta risinājumi.  

                                            

 Ukrainas kaujaslauka jaunumi izgaismo divas zenītartilērijas sistēmas, pretdronu ieroča- pretendentus  Pirmā ir Lielbritānijas KJS  -autonomā 30mm zenītartilērijas sistēma ''Terra Hawk'' PALADIN . Sauzemes uzdevumu veikšanai pielāgota flotes ''SeaHawk'' konteinerizēta, darbībā autonoma ieroču sistēma.

                                         

 Ieročsadaļu veido BS plaši izplatīts 30x173mm patronas lielgabals . Sīstēmas ietvaros aprīkota ar optisko un radiolokācijas atklāšanas- tēmēšanas aprīkojumu. Pateicoties 30mm unitāram stobram, PDM* munīcijai un tēmēšanas sistēmai kā arī autonomai energoapgādei, sistēma ir atstatus izvēršama.  Komandvadības terminālis spēj ietvert līdz 6 autonomos ZA moduļus bet nemot vērā līdz 3km attālo satriekšanu ar 360* apmetienu tiek panākta liela aizsardzības teritorija. Turklāt, flotes variantā ZA modulis spēj ietvert līdz 5 ''Starstrike/LMM''  zenītraķetes  tādejādi atvirzot satriekšanas robežu līdz 8km distancei. Trūkums ,saglabājas ar pilnizmēra patronu  ZA saistītie svara un atdeves impulsa diktētie tehniskie ierobežojumi, preventīvās moduļa izmaksas līdz 6 milj.USD/gb. pietiekami lēti un efektīvi lai izkonkurētu jebkuru no pastāvošām - 35/40mm ZA  sēistmām.  Bet joprojām nepietiekami lēti masveida ierocim. Kā otrā sistēma figurē Austrālijas piedāvātais- 30mm  'Slinger'' artilērijas modulis.Konstrukcijas tehnikā īpatnība, ietver  aviācijas zemimpulsa artilērijas munīciju,  ieroču tirgū jauna perspektīva attīstības niša.  Izmanto aviācijas  30x113mm M230LF- Aden/ Defa lielgabaliem paredzēto patronu. Munīcijas sadaļā nav savietojama ar Aden/Defa.  Moduļa ''Slinger''artilērijas sadaļu veido triecienhelikoptera AH64'' Apache'''-30mm M230LF liegabals ar iestatāmu, punkta detonācijas (PDM) un bruņsitēja municiju.

                                         
                                                        30x113mm/ M230LF -lielgabals

Tēmēšanas sistēmu veido AESA mikroradars ar TV /CCD-IIR un lāzer tālumēru. Sistēma nodrošina mini trieciendronu atklāšanu un satriekšanu līdz 800m deistancei bet lielos trieciendronus vairāk par 1000m. Turklāt kā norāda sistēmas izstrādātāji  pateicoties ietvertai zemimpulsa aretilrijai, moduļa svars un gabarīti ļauj to izvietot uz viegliem 4x4 apvidus auto . Mazais svars ļauj apgādāt veiglo bruņtehniku(BTR) ar 30mm atbalsta ieroci. Aizstājot -12,7/40mm AGM ar 30mmx113 lielgabala uguns efektivitāti.


                                       
                                                       Austrālijas EOS/''Slinger'' modulis.

 Kā norāda izstrādātāji, dronu satriekšana notiek pateicoties tēmēšanas sistēmai un PDM munīcijai, pietiek no 2 līdz 3 raidijumiem. Trieciendrona satriekšanas izmaksas sarūk līdz 550-1000 USD/$ robežai.  Ražotāja deklarētās Moduļa izmaksas : 1,55miljoni USD/$ !  Izmaksām nodrošinot nepieciešamā Skaitliskā faktora realizāciju  ,viegli 100-200-300-500 -1000gb. Ietvertā divējādā mērķnozīme ļauj veiksmīgi izmantot kā sauzemes tā gaissa mērķu satriekšanai.  VVSk.Tieši tas ko dakters recptē izrakstija...!!

            

nelielās izmaksas*-no 50 milj.$ līdz 70 milj.$.     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru