Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2013. gada 29. jūlijs

Signāl cīņa-I.

Mūsdienu konfliktos demonstrētā un plašsaziņas līdzekļos kultivētā precīzo ieroču varenība vairumā gadijumu ir autoru nekopentences radīta. Iztrūkstot autoriem elementārai vēlmei iedziļināties tehniskajā tēmā. Savā rakstā viegli pārskatot vakardienu,šodienas praksi un prognozējot gaidāmo rītdienu. Bruņojuma pasaules pretmetu klasika: zobena cirtienu atvaira vairogs. Tikai abu šo elementu klātbūtne veido pilnu karēvja bāzes ekipējumu, bet abu elementu prasmīga pārvalde definējas kā karēvja kaujas māksla. Mūsdienu kauja vairumā gadijumu norit virtuālā vidē ,signāl(db) vidē, bet pretspēku sadursmi definē kā radioelektronisko cīņu. Spēku pārvalde kaujaslaukā ,bruņojums un sevišķi, precīzo ieroču pielietojums (munīcija) ir atkarīga no ''uzvaras'' virtuālajā, signālu-kaujaslaukā.Vairumā gadijumu precīzo ieroču pielietošana saistas ar mītiem par kuru aktualitāti rūpējas bruņojuma ražotāji* , laba reklāma ir nākotnes peļņa ! Kā zināms, reklāma un prakse vairumā gadijumu ir divas atšķirīgas lietas, kā likums reklāmai seko mazinteresējošs skaidrojošais pavadraksts. Precīzo ieroču joma nau izņēmums. Viens no mūsdienu precīzo ieroču pamatelementiem ir GPS-signālnavigācija, tā sauktie point-direct* ieroči. Pretrunas kuras rodas starp ''Reklāmu un Praksi'' izgaismo jaunlaiku lokālie konflikti. Pirmā bezdelīga, p.gs.90 gadi Persijas līča konflikts, operācija ''Tuksneša vētra'' nes jaunatklāsmi ,tikai 7% no izlietotiem ieročiem definējas kā precīzie ! Speciālistiem operāciju ''Tuksneša vētra'' nosaucot kā pēdejo no ''aukstā kara'' arhaisko tehnaloģiju spices izpausmēm. Karadarbības praktiskais pienesums ir atziņa : karalauks ietver lielu daudzumu precīziem ieročiem mazpiemērotu ,neparocīgu mērķu. Pamatā armijniekiem norādot uz kaujaslaukā sastopamām fortifikācijas celtnēm, bunkuriem ,kaponīriem*utt.
Līdz ar gadsimtu miju ASV aviobruņojuma arsenāls uzrāda precīzo ieroču ipatsvara pieaugumu. Tendence pāraug dominancē aizstājot arsenāla ''dumjo''munīciju.Revolucionārās skaitliskās pārbīdes ASV precīzā bruņojuma arsenālā izskaidrojas ar mazcenas GPS- signālnavigācijas J-DAM* avb. ražošanas apgūšanu. Par precīzo ieroču vitāli svarīgo elementu kļūst GPS-signālnavigācijas tehnaloģija. Turpmāk, sekojošie lokālie konflikti uzrāda izlietotās munīcijas klāstā  stabilu pecīzās munīcijas īpatsvara pieaugumu. Pirmā un otrā Persijas līča karadarbības starplaikā norit jaunā JDAM ieroča kaujas izmēģinājumi,Dienvidslāvija,Kosovas province.Iegūtie dati ir vairāk kā daudzsološi. Uzrādītā efektivitāte ietver blaknes , militāristu vidū izraisot visaptverošu eiforiju.
Juna ieroča ienākšanai apritē rakturīgs starposms.
Šodien, vadošajās NATO valstīs 95% avioarsenāla  munīcijas veido GPS-signālnovades precīzie ieroči. Atskatam, līdz ar GPS-signālnovades J-DAM avb. ienākšanu ASV aviācijas arsenālā parādijās jauns apdraudējums: GPS-signālapspiešana. Pirmā saskarsme ar GPS-signālapspiešanas komplekso risinājumu notiek Irākā, laikaposmā no 1997 gada līdz 2003 gadam.

point-direct*-uz punktu ''ejošie'': GPS-signālnovades ieroči ir ģeotelpiskie ,tiem vienalga kas ir mērķis (karēvis  bunkurā, ierakumos, artilērijas vienība , bruņtehnika ,celtne ,tilts vai skudru pūznis utt.) tie ''iet'' uz mērķa telpas ģeolokalizācijas punktu: platums, garums, augstums.

J-DAM*- Joint Direct Attack Munition - tieši pārt.-Unversālā*Novades Triecien Munīcija.
JOINT*- tūkojot JOINT Fighter/Forces -->Unversālais ,(starpšķiru) iznīcinātājs, Kopējie Spēki (unversālie) pieņemot ka :Nr.1- JDAM avb. -ir platformām UNVERSĀLS ierocis.

JOINT DIRECT*-Nr.2-Unversāla(kopēja) novade: apvieno sevī  GPS/INS.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru