Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2013. gada 2. novembris

Čehijas ieročmeistari.

Pasaulei čehu ieročmaistari asociējas ar leģendāro ''Bren'' rokas ložmetēju. Padomju laika posmā čehu ieroču joma neaprobežojas ar aklu AK standartu adopciju. Ieviešot armijas bruņojumā mehānikā atšķirīgu Vz-58 un Vz-59 konstrukcijas. Neskatoties uz to ka Vz-59 konkurē ar PKM ierinā stāšanos laiku armijā, tas ilgstoši saglabā savas priekšrocības. Konstrukcija Vz-59 pateicoties svara ekonomijai ir kaujaslaukā mobilāka.

                                           Vieglais rokas ložmetējs Vz-59.    
 Strēlniekieroču jomā čehiem izjaucot Varšavas līgumvalstīs dominējošo AK ieroču standartu ! Turpmākie jauninājumi saistas ar kompaktklasi, 7,65mm mašīnpistole Vz 61''Scorpion''.

                                                        Mašīnpistole Vz-61.
 Ieroča īpatnība, kompaktums apvienojumā ar 7,65mm TT lodes caurauztspēju un automātisko raidijumu režīmu !  Mērķnozīme , apruņot aviātorus, bruņtehnikas un atbalsta ieroču apkalpes. Aizstājot armijas apritē dominējošās pistoles un triecienšautenes. Čehiem apsteidzot laiku un piedāvājot mūsdienām moderno PDW* koncepciju !

                                         Vz-61 ''Scorpion''
Ieceres negūst atsaucību PSRS militārajās aprindās ,bet Vz-61 piesaista specdienastu uzmanību. Ierocim piemīt specoperācijām nepieciešamās īpašības. Šodien turpinot aizākto, radīta jauna strēlniekieroču līnija. Jaunizstrādātie modeļi pārklāj plašu klāstu. Sākot no 9mm pistolēm un mašīnpistolēm, beidzot ar 5,56 mm triecienšautenēm un speciāliem kompaktklases atbalsta ieročiem. Čehijas ieroču raksturpazīme ir  augsta kvalitāte ar konkurētspējīgu cenu . Jaaceras ka Čehija atrodas pazīstamu ieroču zīmolu īpašnieku dradzīgā ielenkumā Austrija, Šveice,Vācija .

Cz-805A1''Bren'' un ''Scorpion'' Evo 3

 Interesants izstrādājums ir SAG-30 vieglais rokas automātiskais granātmetējs. Izstrādnes īpatnība spēja apveltīt kaujas vienību ar granātmetēja atbalstuguni. Izmantojot zema sākumātruma 30mm munīciju nodrošinās neliela raidijuma atdeve un konstrukcijas svars ,bet kā mīnus nelielā plaknes trajektorijas sniedzamības distance. Ieroča pielietojums saistas ar specoperācijām.Mūsdienās Čehijas ieročmeistari nojauna atgūst savu vietu pasaules ieroču tirgū. Ko nozīmē Cz-805A1''Bren'' ? To ka čehi gatavojas piedāvāt HK-36 kvalitātes ieroci par 900/1000$ pretstatā 1500 $+, iegūstam attiecību 2:3 !  

PDW*-Personal Defence Weapon.                                                                                                  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru