Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2015. gada 13. jūnijs

Indijas Bs problēmas.

Viena no Indijas Bs īpatnībām ir lielā bruņojuma modeļu daudzveidība. Eksploatējamie ieročiem ,munīcijai un bruņojumam iztrūkst vienota standarta. Problēma skar katru ieroču šķiru. Indija sevi pzicionē kā Āzijas lielvaru ar atbilstošu militāro potencionālu. Virzība pretim mērķim notiek bez tehniskās analīzes galvenokārt balstoties uz vēlmēm un finansu iespējām. Piemēram ,armijas artilērijas rīcībā atrodas 75,76, 88,100,105,122,130,155mm , vairāk par 4 dažādu modeļu tankiem,  10 modeļu prettanku un 9 zenītsistēmu modeļi. Turklāt armijas zenītieroču un artilērijas kalibriem iztrūkst unifikācija ar Indijas floti kā rezultātā BS ierindā atrodas 11 zenītsistēmas. Gaisa spēki izceļas ar 6 modeļu taktisko-iznīcinātāju eksploatāciju: Mirage-2000, Jaguar, Su-30MKI, Mig-27/29, Mig-21''Bison''. Lielā bruņojuma daudzveidība atklāj problēmas. Standarta trūkums Indijas Bs rada  hronisku kaujaspēju sarukumu. Indijas aizsardzības plāns paredz 40 d/n munīcijas rezerves  dotajā momentā to pietiek vien 20 d/n ilgai intensīvai karadarbībai. Munīcijas nomenkalatūras liste aptver 170 pozīcijas no kurām 125 pozīcijās ir nepietiekamas rezerves ! Munīcijas trūkuma problēma Indijas Bs pastāv ilgstošā perjodā. Indijai minot ka tanku 125mm stobriem nepietiek kinētisko bruņsitēju APFSDS lādiņu rezerves. Konfliktu aktualitāte, piemēram 1000 T72/90* tanku parkam viens racions ietver 46.000 lādiņu* minimumu. Nepilnību novēršana paredz  3VBM-17 ''Mango'' APFSDS lādiņu iepirkumu Kievijā. 2014 gada darijumā tiek iegādāti 66.000 lādiņi par 438milj. $ ,vidēji 6.556 $ par vienību.


                                                      T-72/BMP-2

Līdzīgas problēmas pastāv Gs neskatoties uz iespaidīgo Su-30MKI skaitu novērojas kaujas gatavo platformu problēma. Ierindā atrodas aptuveni 200 Su30MKI kuriem tuvākajos gados pievienosies vel 72 vienības. Skaitliski lielā Su30MKI flote cieš no tehniskām nepilnībām kā rezultātā kaujai gatavo lidaparātu skaits nepārsniedz 110 vienības, precīzāk 57%*no flotes kopskaita. Problēma tiek risināta, Indijai norādot ka 2015 gada izskaņā tā cer sasniegt 75% kaujas gatavības līmeni. Te japiebilst ka Indijas Gs Su30MKI problēma ir daudzrunīga. Lidaparāta elektroniskais aprīkojums līdztekus oriģināl valsts elementiem ietver Izrēlas,Indijas un Francijas elektronisko aprīkojumu. Saistībā ar dzinēju, jatzīmē ka MKI modelis izmanto 3D-maināma vilkmes vektora sprauslas. Tehniskam risinājumam atsaucoties eksplotācijas rādītājos. Netaisnīgi būtu nepieminēt ka liela daļa Su-30MKI tiek montēti Indijas HAL aviorūpnīcā. Viens no Francijas-Indijas anulētā ''Rafael'' darijuma nesaskaņu iemesliem  saitijās ar Francijas kvalitātes atbildību par HAL licences montāžu. Zemie Su-30MKI eksploatācijas rādītāji kalpoja par galveno dzinuli 36 ''Rafael'' iegādei Francijā. Ne mazāk svarīgs kaujas gatavības elements ir pieejamais pilotu resursa apjoms. Indijas Gs eskadriļas standarts- trīs spārni, kopumā 18 taktiskie-iznīcinātāji. Katras eskadriļas veicamo lidojumu skaitu noteic divi , tehniskais un cilvēkresursa faktors. Pieņemtais standarts nosaka ka pilotu un ieroču operātoru skaitam jabūt lielākam par eskadriļas ludaparātu skaitu. Indijas standarts ir 1,25 v 1 , ASV- 2v1, bet galvenā pretinieka Pakistāna : 2,5 v 1 ! 2015 gada Indijas Gs realitāte ir 0,81 v 1 ,citā proporcijā 8 piloti iepretim 10 lidaprātiem ! Pilotu/lidaparāta attiecība kļūst kritiska konfliktos kas noris ilgāk par 1 d/n *! Lielais novecojušo lidaparātu skaits ,galvenokārt Mig-21/27  un Tejas Mk1 kavētā ražošanas apgūšana liedz Indjas Gs sasniegt noteikto 45 eskadriļu robežu.

                                                      '' Tejas'' Mk1

 Situācija pasliktināsies tuvākajos gados. 2017 gadā uzsākot Mig-21/27 masveida demobilizēšanu ko pavada zemā tehnikas kaujas gatavība, pilotu trūkums un aizstājēja ''Tejas''Mk1 kavētā ražošanas apgūšana  neļaus sasniegt šādu robežu . Gaisa spēku pārstāvju ziņojumā parlamenta aizsardzības komisijai norādot ka reāli funkcionē  25 kaujas eskadriļas. Indijas Gs uzskatot ka 45  kaujas eskadriļu skaits ir vitāli nepieciešamas lai nodršinātu  valsts aizsardzību paredzot lidaparāta trūkumu novērst ar atkārtotu Su-30MKI pirkumu* Krievijā. Autors ,pretnostatos, formāli galvenais pretinieks Pakistāna uz papīra zaudē skaitliskos rādītājos bet praktiskos lielumos vinē.  

 T72/90 parks*-4500 /1000
46.000 lādiņu*- Ietver APFSDS ,HEAT munīcijas racions tiek pielāgots kaujas apstākļiem cīņa ar tankiem vai  atbalsta funkciju veikšana. Atbilstoši lādēšanas automātam ietverot no 3 līdz 12 APFSDS+ HEAT..
57%*- derīgs izziņas materjāls lai izprastu cik liels ir patiesi kaujasspējigu lidaparātu skaits Krievijas Gs. Jaatceras ka Krievija atšķirībā no Indijas pamatā Gs modernizācija notiek caur nelielām aprīkojuma aplikācījām. Pamatā atsvaidzinot  ar no 20 līdz 24 gadu izdienu Su-27 modeļus. Nedaudziem Su-30SM ir vienkāršota tehniskā nomenkalatūra. Tehnisko iespēju ziņā Indijas modeļie tālu pārspējot Krievijas Gs analogus.
1 d/n* - intensīvā gaiss-gaiss manevrējošā tuvcīņas sadursmē pilota  fiziskā spēka resurs pietiek maksimums 2-3 lidojumiem ar sekojošu nomaiņu  Triecienuzdevumos ierobežotā kara teātrī* pilota spēka resurs pietiek 7-9 lidojumiem.

Su-30MKI pirkumu*- 275 vienības (no kuriem 170 tiek montēti Indijā)

ier.kara teātrī*-Izrēla/Libāna, Krievija /Gruzija,Ukraina, Ķīna/Taivana (kaimiņi)
       

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru