Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2016. gada 6. februāris

Munīcija ,lodes,lādiņi un patronas.

Šaujamieroču attīstības vēsture ietver virzību no bināra uz unitāru lādīņu. Pirmsākumos raidijuma veikšana apvieno 4 savstarpēji dalītus elementus: šauteni ,pulveri, lodi un degli. 1346 gadā top bezpatrona šaujamierocis turpmākie uzlabojumi. 1570-1586 gadā -papīra patrona, bet 1830 gadā -metāla patrona  sākot ar 2 ps.k. perjodu Vācijā  stratēģisko materjālu ekonomijas nolūkos uzsāk bezpatronas (bez čaulas) pētijumus. Sākot no p.gs.70 gadiem Vācijā un Austrijā/ ASV perspektīvo strēlniekieroču programu ietvaros norit triecienšauteņu AAI , G-11 un ACR (Advenced Combat Rifle) izmēģinājumi. Atkāpei ,  iedvesmu bezčaulu strēlniekieroču izstrādei tiek  gūta no artilērijas un tanku bezčaulas risnājumiem.Lielkalībra artilērijā pirmā atteicās no izmaksās un materjālos  ietilpīgākā patronas elementa.Piemēram , tanku T72 gadijumā -125mm ietver lādiņa un bezčaulas pulvera lādiņu kā arī 155mm artilērijas sistēmas raksturojas ar moduļveida bezčaulas pulvera lādīņiem. Artilērijas risinājumu izmantošana strēlniekieročos solola acīmredzamus ieguvumus. Pulvera lādīņa formēšanas tehnaloģija ir apritē pārbaudīta.Galvenie šķēršļi ir munīcijas eksploatācijas apstāķļi un lādēšanas mehānika. Kā saprotam tie atšķiras lielapjoma kaujas sistēmai un  kājiniekam paredzētam portatīvam ierocim.

''H&K''  G-11K2-4,73x33
                                               
 Izmēģinājumu uzdevums noskaidrot bezčaulas triecienšauteņu priekšrocības un trūkumus. Lielākos sasniegumus no bezčaulas triecienšautenēm iegūst G-11 K2 modelis. 1989 gadā 1000 G-11K2 nonāk armijas un KSK9 grupas rīcībā. Ieguvumi, jauniesaucamie ieroci apgūst ātrāk, par 50% uzlabojas trāpijumu rezultāti , lielāks nesamais racions, apritē energonomiskāka. Triecienšautenei G-11K2 apsorbējot pilnīgāko bezčaulas ieroča tehnaloģiju. Ierocis ietver Beļģijas mašinpistoles P-90 lādēšanas mehānisma risinājumu. 

                                                  .
 Trūkumi: vairumam konstrukciju ir komplicētas, munīcijas ražošanas un aprites īpatnības, 4,73mm-lodes satriekšanas raksturlielumi. Neskatoties uz trūkumiem. bezčaulas ieroči sniedz ražošanai rindu priekšrocību : resursu ekonomiju un tehnaloģisko optimizēšanu un standartizāciju. Karadarbība Afganistānas augstkalnēs dod jaunu impulsu čaulas munīcijas izpētei. Viens no risinājumiem ir polimēra čaulā iegremdēta lode. Rokas ložmetējs M240/249 integrētas polimēra čaulas izmantošana metāla patronas vietā ar 600 patronu racionu iegūst 40% lielu apjoma un kopsvara sarukumu.

                                                    CTM-5,56mm

Karēvim ieroča un munīcijas svars ir aktuāls raksturlielums kuram pieskaitām personālo aizsardzības elementus un uzkabi. Nesamais svars iegūst divtik lielu nozīmi šķēršļotā un augstkalnes apvidū.  Tas ir tur kur personāla parvietošanās notiek izvērstā veidā bez transportlīdzekļu atbalsta. Paredzams ka CTM tehnaloģija līdz ar lādēšanas revolvera principu kļūs par nākamo NATO standartu .Šodien CTM  tehnaloģija aptver 27/35/40mm un tiek pielietota kuģu sauzemes bruņtehnikā ,pretgaisa aizsardzībā, iepējams ka tai sekos strēlniekieroči.   
       

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru