Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2016. gada 8. februāris

Mūsdienu pasaules privātās armijas.

 Erihs Princs ir viens no atpazīstākām personām privāto ,komerciālo armiju nišā. Šodien  privātās armijas pasaulē veic plašu neafišētu uzdevumu loku, sākot no industrijas objektu, personu apsardzes līdz mēķuzdevumiem. Komerciālo armiju personāla pamatu  veido atvaļinātās speciālo spēku militārpesrsonas ar dažādu militāro speciālitāti. Šo armiju darbībai ir veltītas grāmats un filmas. Mazāk zināma ir  šodienas Krievijas teritorijā pastāvoša privātā armija. Viena no tādām ir Čečenijas vietvalža Ramzana Kadirova privātā armija.Krievijas telpai neraksturīga fenomena tapšanā lieli nopelni ir federālam drošibas dienastam  un personīgi V.Putinam.Krievijas drošibas dienastu inscenētā karadarbība Čečenijā radija labvēlīgus priekšnoteikumus  valsts drošibas struktūru kadru politiskai augšupejai. Sekojošie terorisma akti Krievijas pilsētās tikai veicināja šo tendenci. V.Putina nākšana pie varas demonstrēja Čečenijas konflikta vadāmību.Izmantotie risinājumi ir speciāliem dienastiem raksturīgās ''kompromisa'' shēmas. Krievijas prezidentam sniedzot Čečenijas vietvaldim apsalūtu varu, juridisko imunitāti no Krievijas federācijas likuma varas. Vietvaldim saņemot iespaidīgu peronīgo finansa atbalsta līniju*.Apmaiņā, Krievijas prezidents ''privātā līguma'' ietvaros saņemot čečenu kaujinieku gvardi. Kadirova armijas durkļu skaits vairāk kā 20.000 vīru.

                                       
                                                   Kadirova personālā armija.

Kadirova armijas īpatnības ir organizācija, pakļautība un finansējums. Organizātoriski ,raksturojas ar austrumu specifiku,  bataljonu pamatos atrodas teipa* pricips. Pakļautība ,dublēta, operatīvā līmenī Kadirovam ,bet stratēģiskā Putinam.Iztrūkstot vienam no posmiem personālā armija kļūst nevadāma.
Finansējums ,pretēji gaidītam Kadirova personālā armija atrodas KF IeM drošibas spēku apgādībā ar atsevišķu finansējuma līniju. Saprotams ka čečēnu privātās armijas atalgojums ietver speciālo lojalitātes bonusu* kā rezultātā ierindnieka izpeļņa sasniedz 1500-2000$ kuru var dubultot vai trīskāršot ar dalību misijās. Viena no tādām ir Ukrainas ''atbrīvošanas'' misija un sekojošā dalība Sīrijā. Personālā armija kā kaujas vienība ir vērtējama zemu. Neizceļas ar taktiskām zinībām vai kaujas organizētību. Krievijas vadībai čečenu kaujiniekus izmantojot otršķirīgos vektoros. Viens no iemesliem ir jauktā misijas bataljona* zemā kaujas noturība.                                        

                                       
                                              Kadirova privātā armija Ukrainā.

Karadarbības laikā Kadirova bataljonam vairākārt nonākot organizētas pretuguns slazdos gūstot samērā nelielus zaudējums: 35 kritušo un apmēram 40 ievainoto. Zaudējumu un  ievainojumu apmērs kļuva par noteicošo faktoru ātrai Ukrainas teritorijas pamešanai.
Iemesli ,teipu lojalitāte ir pirkta. Kadirova popularitāte ir atkarīga  netikai no naudas bet arī no teipu labsajūtas. Kamērt kaujinieki  un radinieki saņem naudu karošana ir vēlama. Kravas ''200'' un ''300'' saņemšana naudas vietā ir teipam nevēlama parādība.Reālām sadursmēm demonstrējot  ka reklama un realitāte ir atšķirīgas lietas. Šādu dienvidu teipu masu kaujaspējas ir neitralizējamas ar saskaņotu un precīzu uguns iedarbi. Atseviškas lokālas kaujas iegūst pārsteidzoši tālejošu komulatīvo efektu ; 5-7 % personālsastāva zaudējums spēj  pilnībā neitralizēt bataljona tālāko dalību karadarbībā ! Praktiski varam apgalvot ka nesaņemot gaidīto ''vieglo pastaigu'' no Ukrainas karadarbības tika izslēgta iespaidīga apjoma algotā armija !   
       
                                   
                                                  Kauja kura pielika punktu.
      
 Neskatoties uz kaujaslauka sakāvēm Kadirova privātā armija pilda sevišķi svarīgda iekšzemes drošibas instrumenta lomu. Īpaši svarīgu uzdevumu veikšana V.Putina politisko oponentu neitralizēšanai. Kalpojot par sava veida mobilām ''nāves brigādēm'' .2015 gadā B.Ņemcova nogalināšana kalpoja par uzskatāmiu nāves brigāžu funkcionēšanas piemēru. Privātā armija ir kļuvusi par Krievijas demokrātijas cietumsargu.

 lojalitātes bonus*- nauda nopērk , lētāk un vieglāk ir nopirkt lojalitāti , nekā karot.
jauktā misijas bataljona*-ietver pārstāvjus no dažādiem teipu bataljoniem.                                                                 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru