Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2017. gada 30. jūnijs

Baltkrievijas Gs modernizācija.

Krievijas avīze ''Vedomosti'' -panākts darijums ar Baltkrieviju par 12 Su-30SM piegādi. Darijuma summa tiek vērtēta ar 600 miljoniem $. Piegāžu finansēšnai ir atvērta Krievijas kredītlīnija. Lidaparātu piegādes notiks 3 gadu laikā katrā saņemot 4 lidparātus. Baltkrievijas veikto izvēli nosaka valsts politiskā un ekonomiskā  prokrieviskā orjentācija. Ilgstošā laika posmā Krievija neizrādija Baltkrievijai pretimnākšanu tās tehniski novecojušā avioparka atsvaidzināšanā. Pretēji Baltkrievijas izteiktām vēlmēm piedāvājot gaisa telpas kontroles funkcijas veikt ar Krievijas aviāciju no Baltkrievijas aviobāzes. Panākto vienošnos  nekavējoši izmantojot propagandas nolūkos NATO virzīšanos Austrumu virzienā : ,, Su-30SM kalpos par pienācīgu Baltkrievijas atbildi NATO kaimiņiem Polijai, Lietuvai un Latvijai ''. Minēto  seklo apgalvojumu izvērtējot tikai saistībā ar Polijas gaisa spēku F-16C/D Blok 52 lidaparātiem. Precīzo Su-30SM kvalitāti var noteikt pēc komplektācijas listes*. Lidaparāta kaujas efektivitāti neskaitot borta aprīkojumu nosaka nesto vadāmo raķešu marka , aizsardzības sistēmu un citu elementu klātbūtne darijuma paketē. Par labu ilustrāciju var kalpot Austrijas gaisa spēki.  Valsts bruņoto spēku tehniskās kapacitātes ierobežo pārprasta neitralitātes likumdošana. Tās ietekmē militāri tehniskā politikā rodas absurda situācija ..Valsts finansē 15 supermodernu un dārgu  EF-2000 ''Taifun'' taktisko-iznīcinātāju iegādi ,bet to bruņojuma liste aprobežojot ar tuvcīņas  gaiss-gaiss  Saidwinder /IRIS-T  raķetēm.  Gaisa telpas policijas funkcijas var veikt ar mazāk dārgiem  iegādē un eksploatācijā lidaparātiem. Dominējošais uzdevums Baltkrievijas Gs  ir  līdzīgs ,valsts gaisa telpas kontroles- policijas un PGA funkcijas. Vēlamo triecienfunkciju attīstību ierobežo finansu iespējas. Baltkrievija atšķirībā no Kazahijas un Indijas ir stingri ierobežota finansējmā tātad arī atbilstoši ierobežotas nomenkalatūras bruņojuma pakete. Uzskaitītā Su-30SM sniedzamība un manevrētspēja bez atbilstoša bruņojuma nekovertējas rezultātā. Polijas Gs modernākie taktiskie-iznīcinātāji F-16C/D Blok52  pārspēj Baltkrievijas Gs  netikai 4x skaitliski ,bet arī  tehniskajā kvaitatē.*

                                           Kaļingradas apg. Čerņihoska avb.-Su30SM

  Polijas taktisko-iznīcinātāju bruņojuma nomenkalatūra ļauj veikt izlūkošanu , sauzemes un jūras mēŗku precīzo punktveida satriekšanu kā arī ''gaiss-gaiss'' tālcīņu un tuvcīņu. Abu lidaparātu kaujas sniedzamība neskatoties uz svara atšķirību ir aptuveni vienāda, bet  Su-30SM vilkmes vektora manevra  radītais pārākums  tuvcīņā neitralizējas ar vadāmās vilkmes raķetēm Aim-9X blok-1/-2  klātbūtni F-16C/D Blok52 listē. 2017 gadā Krievijas Bs pārapbruņo Kaļingradas anklāvā izvērsto Baltijas JKS flotes aviospārnu ar jauniem Su-30SM modeļa lidaparātiem. Jūras aviācijas eskadriļā aizstājot Su-24M ar 20 Su30SM. Darijuma ietekmē Baltkrievijas Gs iegūst vienotu ar Krievijas Gs  standartizāciju. Modernizāts un standartizēts avioparks ikdienā sniedz rindu eksploatācijas  priekšrocību. Krievijas Gs  par modeļa Su-30SM  tapšanu ir japateicas Indijas Gs  finansētam-MKI varianta izstrādei un iepirkumam. Lidaparātam veicot  Krievijas Gs izveidotā paudžu tehniskā pārāvuma  aizpildītāja funkcijas.

komplektācijas listes*- komplektācija ietvers  lētas un novecojušas ''gaiss-gaiss'' raķetes R-27/R-73 trūkstot modernākām R-77/-M/ R-73M. Ierobežojosais faktors izstrādājumu cenu atšķirība. Krievijas  aviācijā precīzo ieroču jomā joprojām dominē novecojoši, bet lēti VR paraugi. To kaujas efektivitāte sadursmē ar  moderni bruņotu oponentu ir minimāla.

tehniskajā kvalitātē*-borta aprīkojums un piekarē izvēršamais, signatūras lielums , sistēmu bezatteikuma funkcionēšanas ilgums utt. lielumi kuros Su30SM paspēlē .  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru