Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2023. gada 15. maijs

KARADARBĪBA UKRAINĀ un dronu-formējumi.

 Katrs lielāks vai mazāks militārais konflikts ieiet vēsturē ar janas taktikas, ieroču vai tehnaloģiju pielietojumu. Karadarbība Ukrainā, militārā vēsturē ieraksta dronu kara lappusi. Pirmoreiz karu vēsturē demonstrējot jūras dronu attālinātu masveida uzbrukumu pretinieka JS bāzei un atsevišķām virsūdens platformām. Karadarbības pirmie mēneši iezīmeja droniem jaunu, taktiskā kaujaslauka izlūkošanas un mērķnorādes nozīmi. Turpmākajos mēnešos droniem strauji apgūstot taktsikā kaujaslauka izlūk- triecienfunkcijas.  To pielietošanai radot  neitikai operātoru apmācības bet arī atbalsta nodrošinājuma un pielietojuma taktikas sistēmu-skolu.  Ukrainas Bs kļūstot par primo armiju Pasaulē kurā saformēti regulāri speciālie dronu formējumi.  Kaujaslaukā  iegūstot: d/n-taktisko izlūkošanu-novērošanu- uguns korekciju, kā arī triecienfunkcijas. Pēdejā ,triecienfunkciju variantā ģenerējot speciālo pielietojuma taktiku: izlūkdroni+ trieciendronu formējums. Izlūkiem pateicoties ilgākam dežūras laikam, atklāj pretinieku apvidū to diskriminē ar secīgu trieciendronu izvēli. Trieciendroniem iedalodies divās celtspējas: vieglās/smagās grupās. Vieglākie paredzēti  induviduālu-kājinieku vai to grupu kā arī atsevišķu ieroču sistēmu satriekšanai frontē vai tuvējā pretinieka aizmugurē.

                                       

 

Smagiem -20kg, droniem pamatā veicot bumvedēja funkcijas pretinieka tuvējā no 4km līdz 5km attālā aizmugurē. Neizslēdzot arī atsevišķas, liela riska -10km attālus reidus. Vieglie droni sevišķi lielu vērtību iegūst pilsētcīņu apstākļos. Karēvjiem ar FPV*-dronu palīdzību rodas iespēja neitralizēt atsevišķus ugunspunkus vai paralizēt pretinieka vieglo bruņtehniku. Koncentrēts pielietojums neskatitot reālus zaudējumus izraisa psihaloģisko un fizisku diskonfortu pretinieka rindās.     

                                            

Vienlaicīgi, Ukrainas BS pārstāvji norāda, ka neskatoties uz Ukrainas Bs līderību dronu pielietojuma taktikā , pretinieks veltī  lielu uzmanību dronu segmenta attīstībai. Kā viena no tādām tiek minēta ''Bumerang'' dronu līnija.  Risinājumos atkārto ''Orlan-10'' un ''Lancet'' ietvertos: maksimāli izmantot civilos , brīvā tirgus apritē esošus,''Off-the-shelf'' elementus. Tādejādi netikai iegūstot vienkāršu un lētu konstrukciju bet arī maksimāli pasargātu no pretinieka embergo sankcijām. Atkāpe,  neskatoties uz frontes līnijā demostrēto mazspēju, pretinieks koncentrē spēkus vnk.-tehnaloģisku, lētu,viedo ieroču ražošanas attīstīšanai. Pretiniekam deklarējot , ka tuvāko 2 mēnešu laikā  vieglo izlūku un  FPV trieciendronu ražošanas apjomi sasniegs 2000-3000 dronu/mēnesī. Ukrainas Bs esošais laika un bruņojuma handikaps ,vilcināšnās gadijumā pakāpeniski izsīks. Pretiniekam iegūstot arvien lielāka daudzuma un nomenkalatūras viedo ieroču , augs uzvaras izmaksas.  

FPV*-First-Person -View  princips un termins  ir analogs milit.-M/HOL- Man/Human-on the-loop.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru