Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2023. gada 6. maijs

Perspektīva, F16 pret S400.

 Apskatot Ukrainas GS tehnisko perspektīvu F-16 saņemšanas gadijumā. Iedvesmu smeļoties kārtējā Latvijas  apollo.lv-  portāla publikācijā. Varu apgalvot, ka redakcijas izvēle nav nejauša jo galvenais apskates objekts ir F-16 lidmašinas modelis bet pretiniekos peminēts Krievijas  tehniskās varenības proagandas viens no galveniem stūrakmeņiem ,zenīsistēma S-400.  Raksts 100% sasniedz mērķauditoriju: tehniskās detaļās neapgaismoto pilsoni. Svarīgi kā informācija  tiek pasniegta : ASV bijušais F-16 pilots nav gatavs ņemt dalību jo ..krievu S-400 ! Publikācijā neuzskaita oriģinālā minētos varbūtējos iemeslus... Secinām ,vairumam informācija fiksējas ,... pat F-16 pilots baidās jo redziet tur ir S400 !  Tālāk autors veiks īsu, vispārinātu pārskatu aviācija un  Krievijas zenītsistēmu tehniskajā pretstāvē. Lidamšina F16 pieder 4 paaudzei, būvēta pēc ''lego klucīšu''-konteineru principa, modulārā komplektācija. Tā ir viena no galvenām atšķirībām no līdziniekiem. Piemēram: daudz smagākiem F15, EF2000, Rafal-C un vieglā JAS-39 galvenie REP* elementi ir iebūvēti planierī, tātad 100% gatavs pretdarboties apdraudējumam. F16 vadlīnija, neko lieku nenest līdzi bet ekipējumu pielāgojot uzdevumam. Ilustrācijai, moderna taktisko-iznīcinātāju REP  uzbūve ,darbība un iespējas ,ieskats JAS39E izvērstā REP sistēmas komplektācijā.

                                                

Lidaparāta F-16 gadijumā tikai pēc moduļu izvēršanas ārejā piekarē. Komplektāciju uzdevuma veikšanai veic  aviobāzē, starplidojumu laikā . Atkāpe,  arī likumam ir izņēmumi, pēc Izrēlas specifikācijām būvētie F-16 I ''Sufa'' ir vienīgie saimē ar iebūvēto REP. Parastajā, standarta komplektācijā F16 pretdarbība apdraudējumu liste ir liesināta, aprobežojoties pamatā ar ''gaiss-gaiss'' apdraudējumu. Ar pilno aizsardzības kompleksu nodrošina netikai nesēja pašaizsardzību bet arī palīgfunkciju , līdz 3-4 lidaparātu grupas aizsardzību. Modernizācijas ietvaros REP sistēma papildinās ar izvēršamiem-buksējamiem un izsējas DRFM-mānekļiem*. 

                                                
                                              izsējas  DRFM-mānekļi.

  Tādā veidā tiek segmentēts tirgus bet ar piekļuvi vai liegumu vienai vai otrai komplektācijai notiek militāri-tehnisko politisko processu vadība. Ilustrācijai: Izrēla un Ēģipte. ASV koncepcijas ietvaros gaisa dominantes izcīņa notiek pakāpeniski- SEAD/DEAD operācijā. Tās ietvaros tiek neitralizēta pretinieka PGA sistēma tai skaitā ZRS darbība. ASV GS/JS standartizētais  SEAD*  instruments ir pretradiolokācijas AGM-88B/C/E HARM( no 25km līdz 148km) raķetes. Šodien par DEAD*- instrumentu dominē dažāda kalibra un sniedzamības (no 22km līdz 70km*) signālnavigācijas JDAM/-ER aviobumbas. Otru nemāzāk svarīgu signālnavigācijas avb. saimi veido SDB GBU-39 (72km) viens no aprīkojuma variantiem ietver pretradiolokācijas- elektroniskās emisijas modifikāciju. Nomenkalatūrā ietilps arī  taktiskā  370km spr.- JASSM. ar reallaika setelīta datu korekcijas straumējumu( a-la Starlink).  Atbilde uz jautājumu F16 vai S400 visiem tiem kuri zin kas ir radiohorizonts. Pretinieks, tā Armijas līmeņa PGA balstu veido 2 galvenās mobilās zenītsistēmas* : ''Buk''M2/-3(42-70km) kā arī piesauktie S-300/-400(70/150km)*. Abu minēto ZRS uzbūves struktūra, ietvertie elementi un zenīraķešu novades principi ir vienādi. Galvenās atšķirības: novades un pašnovades diapozoni kā arī sniedzamība. Trūkumi, kaujas apastākļos, reālie raidijumi aprobežojas ar 70km to nosaka tīkla struktūras un raķetes novadē 3D datu kanāla trūkums. Raidijumi notiek tikai balstaties šāvēja - radiolokācijas pārskata zonā.   Tā ir dominējošā problēma sadursmē ar precīzo ieroču nesējiem F16 uc. lidmašinām. Citiem vārdiem,  valsts industriālās bāzes tehnaloģiskā sliekšņa problema. Izskaidrojas ar F16 nesamā aprīkojuma un bruņojuma nepārtraukto attīstību iepretim pretinieka mantotai tehniskai mezpējai.   Piemēram, agresora  zenītraķetes raidijuma distances primāri noska apskates un uguns novades RLS- mērķa atklāšnas un satveršanas tālums.  Vienkāršotajā variantā: mērķa raksturlielumi: tālums=augstums un EAV*, ātrums ,virziena vektors vai ir REP. Atkāpe, RLS aktīvā darbība nozīmē  agrīni atklāt savu klātbūtni un darīt zināmu pretiniekam ģeolokācijas datus ,kur atrodos +/~ PR2 x135m. Pretinieks tālu pirms atklāšanas zonas sasniegšanas (70km)* pielieto PRLR ''Harm'' vai JASSM. Tālākās darbības saistas ar JDAM /SDB-pielietojumu uz mērķrajonu. Zenītsistēmu S-300/-400 elementi KVC , RLS un starta platformas ir bezbruņas mērķi kuru satriekšanu vai bojāšanai pietiek ar aptuvenu grupveida  signālnavigācijas avb. piezemējumu PR2x135m.. Ukrainas gadijumā F16 nesmā bruņojuma liste neietvers spr.- JASSM bet aprobežosies ar HARM. Varbūtība, ka ieroču liste var ietvert AARGM-ER/ -88E Harm/ pretdarbojoties S-400  vienkāršos ieroču pielietojuma taktiku.           

    

REP*-RadioElektroniskā Pretdarbība. 

SEAD*-Suppress Enemy Air Defence/Apspiest Pretinieka Pretgaisa Aizsardzību.

DEAD*-Destroy Enemy Air Defence/Iznīcināt Pretinieka Pretgaisa Aizsardzību.  

no 22km līdz 70km*- nesējs ir F16. Sniedzamības distanci definē bumbas svars/ nesēja ešalons x nesēja ātrums. JDAM 907kg/450kg ,1100km/h ,6km =18/22km,  JDAM-ER  1100km/h ,11km =72km+ 

2 galvenās mobilās zenītsistēmas*-objektīvi BukM1/-2/-3 , S300/-400 ,bet kaujaslauka sistēmas: ''Tor''M1/-M2 vai Pancirj C1 (15-20km) neapskatām jo trūkst lietderības. To sniedzamība nespēj kavēt viedoieroču pielietojumu. Sistēmām jacīnās par izdzīvošanu kaujaslaukā netikai no aviācijas bet arī artilērijas apdraudējuma.Atrodoties tuvējā no 8 līdz 10km frontes aizmugurē sistēmas nenodrošina preventīvu aviācijas ieroču pielietojuma bloķēšanu.

satveršanas zonas sasniegšanas ( apt. 55km)*- mērķis H=1000m bez REP(ar 43km) +Laiks ,  apskates mērķnorādes radiolokātors spēj droši satvert mērķi nododot datus iluminācijas, raķešu novades radiolokātoram Laiks T+ ( RLS)...tālāk lidaparāts nirst zem radiohorizonta. Minētā fabula nedarbojas jo ieroču realizācija notikusi  jau 20km iepriekš.   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru