Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2023. gada 17. maijs

Raķešu Kh47''Kinžal'' fiasko.

Karadbība Ukrainā no 14.maija  uz 15.maiju ar daudzskaitlīgu airobalistisko raķešu Kh-47''Kinžal'' zalvi  apliecināja , ka pretēji apgalvojumiem raķete nespēj pārvarēt modernu zenītsistēmu vairogu. Raķešu ''Kinžal'' pārtveršanas faktam atklājot raķešu līnijas ''Iskander-E/-M'' un to aviācijas varianta Kh-47M2 ''Kinžal''- tehnisko mazspēju pretstatā ''Patriot'' PAC-3CRI/MSE zenītsistēmai. Ar to pieliekot treknu punktu ''Kinžal'' Kh47 raķešu sākotnēji demonstrētiem panākumiem. Nošķirot patiesu hiperskaņas ieročus no virskaņas-blefa.

                                       

 Pretēji apgalvojumiem par 7M ,''Kinžal'' raķetes ātrums fināltakas noslēgumā nepārsniedz 4M(1200m/s) trūkst aktīva menevra un izslavēto aktīvo  REP līdzekļu. Pretēji vertikālam 60* pikējumam, raķete ierodas 45*- pietiekami līganā trajektorijā.  Ukrainas GS mērķu pārtveršanai pielietojot ''Patriot'' versijas PAC-3CRI/MSE ''ERINT'' pretraķetes. Pirmoreiz zenītsistēmu vēsturē, kaujas apstākļos veiksmīgi pārtvēra kombinētu 6 airobalsistisko raķežu zalvi. Divu sistēmu pretstāvē ''Patriot'' pret ''Kinžal'' iegūstot 7:0  ''Patriot'' PAC-3CRI*/ MSE labā !

                                        

                                                 ZRS ''Patriot''  ar PAC-3CRI 

  Liela loma veiksmīgā rezultātā ir arī ASV piegādātām trīs pretgaisa sistēmas elementiem- integrētām kaujas vadības komandcentriem (IBCS). Ukrainai tas nozīmē ZRS ''Patriot'' kvalitatīvu informatīvo nodrošinājuma ārpakalpojuma resursa pieejamību. Nodrošinot Ukrainas BS ar operatīvu , tiešā laika izlūkinformācijas straumējumu par pretinieka nesēju un raidāmo raķešu starta laiku, vietu, raķešu trasaloģiju un varbūtējiem triecienobjektiem,  agrās brīdināšanas sistēma. Nedrīkst arī ignorēt veiksmi un apstākļu sakritību. Skaidrojums, Katra ZRS sniedzamība un pārtveršanas augstums : aviācijas, spr.,balistiskam vai airobalistiskam mērķim atšķiras. Iemesls, mērķu  trajektoriju un ātrumu atšķirība. Zenītsistēmu pretdarbība, distances sniedzamība balistiskiem un airobalistiskiem atšķiras no  aviācijas mērķiem. Pamatā tie veido no 3x līdz 5 x mazākā distancē bet augstumos no 50% līdz 75% no aviācijas mērķa pārtveršanas augstuma.  Atkāpe , veiksme tajā apstāklī ,ka pretiniekam izvēloties triecienam jebkuru citu mērķi (pilsētu) būtu 100%- sasniegts efekts !  Atkāpe, sistēma ''Patriot' modifikācijās PAC-2GEM-T /PAC-3 CRI definējas kā zenītsistēma ar pretraķešu iespējām. Pēdejā PAC-3 MSE versijā ietverot specializētu , objektu aizsardzības pretraķetes ERINT uzlaboto versiju.  Kura no divām ERINT pretraķetes versijām CRI vai MSE pielietojās airobalistisko Kh-47 ''Kinžal'' pārtveršanai , uzzināsim vēlāk !  Autors, sliecas par laubu MSE varianantam. Veiksmes sadaļai pieder: Ukrainas pusei precīzi uzminot Kremļa perspektīvā trieciena mērķi Kijeva, valdības kvartāls.  

PAC-3CRI/ERINT* -pretraķete nodrošina balistisko un airobalistisko raķešu pārtveršanu H=13-15km, D= līdz 25km. PretRaķetes izmaksas -3,5 miljoni $/USD bet PAC-3MSE/ERINT variants 8 miljoni $/USD. H=20-25km,D=40-45km...

P.S. -presē kultivētā spekulācija par ''Patriot'' sistēmas satriekšanu ir liels,liels pārspīlējums !Iespējams ,ka kāds no sitēmas elementiem ir cietis no pārtvertā objekta atlūzu nevaiksmīga piezemējuma elementa tuvumā. Atsevisķa elementa(starta iekārta/komandvadības centrs/relej masti ) bojājums neietekmē sistēmas kopējo veiktspēju.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru