Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2023. gada 4. maijs

Krievija, perspektīvā aviobruņojuma apdraudējums.

Ukrainā izvērstā karadarbība  nemitīgi bagātinās ar jaunu aviobruņojuma elementiem. Tas attiecināms netikai uz Ukrainas Gs rīcībā nonākušo JDAM/JDAM-ER  vai ''HARM'' viedo bruņojumu bet arī agresora bruņojuma listē vērojamo progressu. Konstatējma augšupejoša problēma, agresora aviācija pakāpeniski audzē signālnavigācijas aviobumbu (avb.) pielietojuma skaitu un nomenkalatūru.  Tam cenšoties veikt pāreju uz distancionālu karadarbību. Atvirzot aviācijas nesējplatformu ieročpielietojuma robežu no satriecamā mērķa. Tādejādi pasargājot nesējus no frontes līmeņa zenītsistēmām* un secīgi zaudējumiem ar vienlaicīgu uguns ražības pieaugumu. Radot perspektīvu apdraudējumu Ukrainas Bs netikai frontē bet arī tās tuvējā aizmugurē (no 15km līdz 60km) izvērstiem atbalsta/nodrošinājuma punktiem. Kā svarīgākie jamin mobilās zenītsistēmas, artilērija uc.- mērķi. Atkāpe, ierobežojošie faktori ir nesēju nepilnīgais borta aprīkojums ... Augusī kvaltāte avb.- gadijumā izpaužas arī mērķiedarbē, pielietojot 1000kg un 1500kg. avb. ar 600/1000kg sprāgstvielu pildijumu panāk satriekšnas kavlitāti. Salīdzinājumam,  tradicionāla spr. kaujas daļa -400/500kg. ietver  apt. 250/300 kg sprāgstvielas.  Velreiz, satriekšanas kvalitātei tiek pakļauta līdz 60km tāla aizmugure..  Paveras iespēja pilsētkauju apstākļos operatīvi pielietot Su-34 ar ārejās piekares mērķkonteineriem* lokalizēt apvidū pretestības- punktu ( daudzst.paneļmają/kvartāls) raidot 3-6 -1000/1500kg. GPS/Glonass avb. nodrošina mērķa pulverizēšanu. Kopš 2022 gada epizodiski novērojas agresora GS signālnavigācijas avb. pielietojumi. Pirmkārt, izskaidrojas ar vēlmi maksimāli celt 140 lielā frontes-bumvedēju Su-34 parka un citu Su30SM/-35 platformu efektīvitāti sauzemes mērķu satriekšanā. Tātad, frontes aviācijā vērojams neliels bet progresējoša dreifs precīzo signālnavigācijas avb. virzienā. Neaizmirstot arī novecojušo frontes-bumvedēju Su-24 iekļaušanu viedā bruņojuma nesēju listē. Kopumā konstatējams aviobruņojuma kavitētes izraisītas izmaiņas aviācijas taktiskā pielietojumā.  Krievijā izvērstās MRK mobilizācijas ietvaros GPS/Glonass avb. ražošana norit 24/7 režīmā. Pirmā, minimālā plānā panākot 20 GPS/Glonass avb.  d/n- pielietojumu ar pakāpenisku skaitlisko augšupeju.  Jaatzīmē , ka paralēli norit 3 uzbūvē konceptuāli atšķirīgu modeļu avb. ražošana. Aviobumbas, Vienozīmīgi mazskaitlīgākais un dārgākais ir Su-57-5P paredzētā Grom-E2 modulārās uzbūves signālnavigācijas avb. risinājums. 

                                                      
                                              Rossaboronexport,  signālnovades avb. GromE2.

To ražošanas koncepcija ir jauna un saistas ar lielām investīcijām ražošanas ''ekosisistēmas'' izveidē. Aviobumba, UPAB-1500B maztirāžas ar reālskaitļos vidēji lielu-līdz 20+ gb./d/n pieauguma perspektīvu.  KAB-500/250/1500 salīdzinoši dārga Tv-/-Lk avb. versijas, cenas ierobežots pieaugums bet -S( INS/GPS/Glonass) versijā gaidāms pieaurgums. Galvenais pretendents avb. FAB-250/500/1000 ar UMPK-signālnovades aplikācijas moduli. Aplikācija-UMPK* tehniskos risinājumos atkārto JDAM avb. konceptu ,pārvēršot vienkāršo avb.-viedā ,precīzā ierocī. Prognoze, ražošanas apjomos sasniedzot līdz 100+ UMPK aplikāciju/d/n. Izmaksu un frontes vajadzību spiediena ietekmē notiks modeļu rindas un finansu optimizācija. Priekšplānā izvirzoties izmaksās lētākam, vienkāršākam UMPK risinājumam, panākot elementāro, skaitlisko pieaugumu.  Otrs perspektīvā apdraudējuma avots Ukrainai saistas ar spārnotām raķetēm.  Karadarbības laikā atklājās Krievijas pielietojamo spr. Kh101/-55/-555 zalves skaitliskais ierobežojums. Atklājot arsenāla skaitlisko ierobežotību un izlietotā raciona aizstāšanas mazspēju. Stedzamības kārtā trūkumu novēršot ar demobilizēto Kh-22 raķešu rezervēm. Cēlonis ir vnk. pielietoto ieroču-modeļu neatbilstību mērķnozīmei ! Pastāvošās spārnotās raķetes ir radītas pirmkārt, spēcīga pretinieka kodolapdraudējumam. Raksturlielumi ietver iespēju  nesējplatformai (Tu-95/-160) veikt spr.- raķešu startu no 3500 līdz 5500 km attālas distances. Tātad , 90% gadijumu spr. nesējplatformas starta rajoni atradīsies valsts teritorijas dziļumā vai nelielā atstatumā no robežas, vairmā gadijumu ārpus ASV iznīcinātāju-pārklājuma. Maksa, spr.-lielais svars, gabarīti, sarežģītība un vienības izmaksas ierobežo skaitlisko racionu. Gabarītiem un svaram(2400kg/gb.) ierobežojot arī nesējā izvērsto Spr.-skaitu ar-12 gb. Agresoram konstatējot spr.-skaitlisko trūkumu tiek uzsākts kļūdu labojums. 

                                                       

  Pietiekami ilgā izstrādē atrodas konvencionālai karadarbībai piemērota 1200km-1500km sniedzamības vieglā/vienkāršā /lētā-masveida X/Kh-50 spārnotā raķete. Pretstatā signālnavigācijas avb. pielietojuma pieaugumam spr. X/Kh-50 pielietojums vel nav konstatēts, bet  ir gaidāms ! Iemesli, Krievija neskatoties uz embargo saglabā neatkarīgu spr. ražošanai nepieciešamo tehnaloģisko bāzi- 90% elementu kā arī ir nepieciešamās finanses. Atkāpe,  kultivētā atsauce uz ārvalstu elektronikas komponentu embargo, nepieejamību ir maldīgs pieņēmums. Vienkāršoto, Spr. (Kh50) izvēršanai nepieciešamie svarīgie navigācijas elementi, liesinātā variantā veidos kombinētā: INS dublēta ar GPS/Galileo/Glonass signālnavigācijas bloku.  Atkāpe, Ja- Krievija tomērt spēs izvērst  konvencionālai karadarbībai cenā optimizēto masveida spr. -tas būs karadarbības lūzumpunkts ! Kardināli mainās raidāmās zalves lielums un to atkātojumu skaits, laika intervāli. Bumvedējam paveras iespēja audzēt nesamo arsenālu no 12 uz 30 Spr. bet 4 bumvedēju triecienformājuma raidāma zalve ietver-120 spr. ! Pieminētais -Ja-ietver korupcijas caurēdušo MRK vadības aparātu bet neskar tehnisko sadaļu. Tehniski var, bet praktiski.... Iepretim, Ukrainai neuzpējot* izveidot pietiekami lielu un modernu iznīcinātājaviācijas parku, karadarbības izmaksas strauji eskalēsies.  Konstatējams fakts ,ka rietumvalstu līderi sevišķi nesteidzas izmantot pastāvošo laika handikapu lai nodrošinātu Ukrainu ar skaitliski pietiekamu, modernu aviāciju. Skatāmā perspektīvā pastāv reāls risks kad aviācijas sadaļā atkārtosies artilērijas lādiņu jomā piedzīvotais. Atkārtojot skaitliskās nepietiekamības izraisītos ierobežojumus un secīgi zaudējumus. Atgādinājums,  formālai atskaitei Ukrainai piegādājot diskusijās izteikto minimālo vēlami: 18 vai 24 iznīcinātājus,  skaits nespēs kompensēt radīto lēto spr. apdraudējumu....  Aviācijas skaitliskā nepietiekamība un Ukrainas perspektīvā nespēja atvairīt radīto spr.- apraudējumu kalpo kā plāna- instruments, virzībai pārunu virzienā. Te nonākam pie LAIKA jautājuma,  kurš pirmais ? Bet vai kāds, izņemot Ukrainu,  kur steidzās ? 

frontes līmeņa zenītsistēmām*- no 6km līdz 40km. Jaņem vērā tuvējā aizmugure 45km-10/15km= 30/35km max.  Atstatus ,10-15km no Frontes līnijas sniedzamība līdz 30/35km.(''Buk''M1/M2) 

Ukrainai neuzspējot*-ja prognoze realizējas , korekti ir teikt: ASV politiskie plānos neietilpa : droša, apdraudējumu neitralizējoša Vairoga izveide-ne skaitā, ne spējās. Iemesli , pastarpināti, piedzīvoto zaudējumu ietekmē virzīt Ukrainu pārunu-izlīguma virzienā..... Ģeopolitikā, likmes ir lielākas - ĶTR.

   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru