Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2010. gada 9. septembris

2.Nabago ierocis -linga ,Pretkuģu raķete-II.

Pagājušā gs.50-60 gadu Moskītu flotes galvenais-personāžs183R Komar klases raķeš-kuteris ar 2 PKR P15Termit.
Sākot ar p.gs.60g. vidu top ciltsturpinātājs:  Projekts 205MR ''Osa -II'' ar 4 PKR/ P-15M.
Biedējošākais jūras cīņā bija tas ,ka mirklī izmērs zaudēja nozīmi  raķešliellaivām kļūstot par ''spēles noteikumu'' mainītājfaktoru ! Admirāļu vidū aktualizējās jautājums-dinozauri un to liktenis ! Iemesls, PSRS flotei jaunradītā, specializētā kuģu satriekšanai paredzētā raķete vai PretKuģu-Raķete(PKR). Bruņojuma tipa dzimšana saistās ar 1957 gadu kad Melnās jūras akvatorijā norit jaunās raķetes 4K40/ P-15''Termit'' izmēģinājumi. PSRS JKF no 1959 gada uzsāk ieroča eksploatāciju , bet sākot no 1960 gada pieņem PSRS JKF bruņojumā. Tūlīt arī aizsākot jaunā ''vienādotāja'' eksport piegādes sabiedrotajiem un simpatizējošiem režīmiem. Interesantākais ir tas ka ieroču vēsturē šādi izstrādājumi ir vērtējami ar piedēkli super, bet tā eksports notiek nekavējoši ! Tas izskaidrojams ar to ka padomju militāro aprindu vidū P-15 vērtējma, kā sāls piedeva zupai. Labi ja vari sālīt kādam zupu pēc savas patikas !
Projekts: P15 Termit raķete tehniski ietver daudzus patapinājumus no Vācijas raķešķonstruktoru risinājumiem. Galvenokārt tie saistās ar raķešdzinēju un izmantojamo degvielu . Netērējot lieki laiku, labāka meklējumiem. Ekonomējot laiku raķetes enerģētikā ,bet pietiekami ilgi saistībā ar airodinamisko kompozīciju ,autopilotu un radiolokācijas pašnovades sistēmas izstrādi. Būtiskākais ka raķetē realizējās autonomijas princips:izšāvu-aizmirsu.
Par cilts aizsācēju,sekojoši tehniskie dati.
Kaujas radolokācija pašnovades bloka aktivizācija notiek no 3 līdz 12 km pirms mērķa. Atbilstoši 5km(nakts) līdz 10km(diena) aktivizējas IS-pašnovades bloks.
M-variantā ar IS-pašnovadi satveršanas tālumi ir 7km un 14 km ietverot plato, šauro skanējumu .
P-15A/4K40 Termit(A/B)-STIX
P-15M/4K51 Rubež(C/D)-STIX.
NATO kodifikācijā:SSN-2A/B/C/D Styx.
Taktiski-Tehniskie-Dati(TTD).
Massa:2,1 tonas(P15A/U)/2,5 tonas(P15M)
Kaujas bloka massa: 440- 550kg.
Lidojuma ātrums (V): M=0,95(1260km/h)
Lidojuma tālums: 40/45km(A),75km(U/T),85-100km(M)
Lidojuma trajektorijas augstums: 150-300m(P15),50m (P15M)
Novades princips:
āktīvā-radiolokācijas pašnovade(A)
pasīvā-infrasarkanā pašnovade(U/T)
trajektorijas vidusposmā-radiokorekcija(M)

Infrasarkanā pašnovades bloka variants,paplašināja pielietojuma taktikas elastību.
Raķete raksturojās kā vienkārša savā uzbuves risinājumā bet prasija stingru eksploatācijas kultūru. Bīstama personālam izmantojamās toksiskās raķešdegvielas dēļ.
Raķetes P15A vēlākais variants U- ietvēra vairākus uzlabojumus elektronikā,tehniskajos risinājumos un degvielas rezervēs . Bet P15M/4K51-jau vērtējās kā dziļās modernizācijas produkts.
Bruņojuma sistēma: 183R(Ragnaut/Harpon RLS)+P-15 nodrošināja pretinieka atklāšanu no 23 līdz 30km āttāluma. Tam par iemeslu kalpoja radiolokātora nepilnības un nesēja arhitektūras nelielais augstums.Tādejādi izmantojot vien 3/4 raķetes darbības tāluma. Neskatoties uz ieroča sistēmai piemītošām nepilnībām,P-15 nesēj platforma atradās ārpus savu oponentu galvenā kalibra-efektīvā uguns lauka. Moskītu flotei ,raķeš ēras pielietojuma sākumposmā piemita pārsteiguma faktors.
Skaidrojās kā atklājot radaros ''moskītu'' vai to formējumu, kapteiņi nejuta briesmas.
Par pirmo raķetēm bruņoto''moskītu''upuri kļuva Izrēlas iznīcinātājs EILAT(1700t). 1967 gada 21.oktobris kļūst par melno dienu Izrēlas JKS. Video kurā redzami Ēģiptes moskīti darbībā.
Izrēlas iznīcinātājs Eilat.
Iznīcinātāju nogremdēja divu raķešllielaivu raidītā zalve, izlietojot 4 P-15A.
Pirmā no raķetēm pārlauza iznīcinātāju uz pusēm ,otrā trāpija vienā no divām daļām trešā atlidojusī satriec atlikušās daļas.Vien ceturtai nepaveicās,viss padarīts. Izrēlas JKS(Jūras Kara Spēki) personālsastāvs zaudēja 47 jūrniekus.
Bija atklāta jauna lapspuse jūras cīņā.
Laika posmā no 1960 līdz 1970 gadiem ierindā stājās spējās daudz uzlabotāka '' moskītu'' platforma Osa-II(Lapsene). Jaunas platformas ir apveltītas ar labāku jūrgājību un pretkuģu raķešu lielaivām izstrādātu pielietojuma taktiku.
OSA-II raķešliellaivu pielietojuma taktikas pamats 2-4 kuteru formācija, bet 2-3 šādas formācijas veidoja telpā dalītas triecien grupas. Katras Osa/Lapsenes/ rīcībā atradās 4 PKR P-15 , formācijas zalve-2/4x4=8/16 PKR. Graujošs neatvairāms spēks !
Asimetriskais skatijums radija tālejošas pārmaiņas jūras-cīņas vidē. Raķete P-15 apvienojumā ar platformu 183R/Osa kalpoja par galveno progressa Eksporta produktu. Raķete TERMIT bija vienīgā PKR kuru PSRS eksportēja sabiedrotajiem. Bet par progresīvo domu runā tādi fakti ka aizrobežu analogi ''Excozet'' un ''Harpoon'' stājās bruņojumā veselus 18-20 gadus vēlāk.
Tam bija objektīvs izskaidrojums.
Flotu admirāļi atradās 2 p.k. laikā aviācijas demonstrētā snieguma iespaidā. Un lielvalstu flotes teorija balstijās uz pieņēmumu ka, avionešu aviācija problēmu neitralizēs pirms tā būs redzama pie horizonta.
Tāda nostāja dominēja valdošo AvN īpašnieču vidū, raķeš novirzienu atstājot novārtā, aviācijas konkurents ! Nevienai no tām neinteresēja jautājums-ko darīt pārejām(NATO) flotēm kuru rīcībā nau AvN ?
Piemetināšu ka ar P-15M raķetēm bija bruņoti Latvijas PSR teritorijā bāzētie raķeš-kuteri un mobilās krasta aizsardzības baterijas Kurzemē.

Ko darīt pārejiem ?

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru