Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 18. septembris

Helikopteru zaudējumi Afganistānā

Karadarbība Afganistānā raksturojas ar intensīvu helikoptertehnikas izmantošanau. To veicina šķēršļotā vide un pretinieka cīņas taktika. Tās pamatā mērķēta uz IEU*dēstīšanu satiksmes maģistrālēs un apdzīvoto vietu tuvumā. Piespiežot NATO/ ISAF spēkus aktīvi izmantot vienību taktiskam manevram helikopterus. 2009 gadā  The Times rakstā,,Why Flying Helicopters in Afghanistan Is So Deadly,, apskatītas helekopteru apgādes funkcijas kalnainajā Afganistānas apvidū. Iemesls kādēļ helikopteri ir paaugstināta apdraudējuma objekts, karadarbības vides specifika un pretinieka pretdarbība. Pretinieka arsenāls ir pārstāvēts galvenokārt ar viegliem strēlniekieročiem. Lielākais apdraudējums un radītie zudējumi helekopteriem izriet no reaktīvā rokas granātmetēja RPG-7.
Marka Kauča*un Denisa Lindelsa* pētijumā analizējot  personāla kļūdu, tehnikas atteikumu un pretinieka ugunsiedarbības radītos zaudējumus.  
Analizei pakļaujot zaudējumus kuri saistas ar karadarbību Irākā. Kopēji operācijās Operation Enduring Freedom un Operation Iraqi Freedom  no 2001 gada oktobra līdz 2009 gada septembrim zaudējot 375 helikopteru vienības. Helikopteru incedentos un katastrofās kopumā zaudēti 496 karēvji.  Pētijumā norādot, gadijumi kuros pretinieks notriec helikopteru saistas ar granātmetēju ugunsiedarbību. Līdzīgi, Afganistānas karadarbībā lielākos un sāpīgākos zaudējumus sagādā reaktīvie granātmetēji.
Precīzs ISAF Afganistānā zaudēto helekopteru skaits ir klasificēta informācija.
Skaļākais un sāpīgākais ir ASV SnS  Team 6  zaudējums , Taliban cīnītājiem notriecot Ch-47 Chinook transporthelikopteru.  
Neskatoties uz to informatīvās saziņas līdzekļi apkopo informāciju par ātklātiem gadijumiem.
                                                  
                              

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru