Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2011. gada 25. septembris

Izpletņu tehnika un taktika.

Izpletņu ekipējumam papildinoties ar  vadāmā spārna izpletņiem un signāl navigācijas iekārtām. Uzlabojumiem likvidējot izpletņiem raksturīgo spēku izsējas sindromu. Izmantojamiem  jauninājumiem nodrošinot precīzu spēku piezemējumu izvēlātajā vietā. Vienlaicīgi  uzlabojumiem nonākot pretrunā ar gd. vienību pamatprincipu-masveidīgs spēka pielietojums.
ASV Gd. izpletņlēcēju 3 nedēļu sagatavošanas kursi. Spārna izpletņi ir nepiemēroti masveidīga desanta realizācijai. Iemesls, nelielais vertikālās piezemēšanās ātrums. Rezultātā desantnieks ilgi eksponējas virs potencionālā pretinieka teritorijas kļūstot par viegli sasniedzamu mērķi. Tehnikas apgūšana prasa salīdzinoši ilgu sagatavošanas posmu. Šādi ,, trūkumi,, liek desanta spēkiem saglabāt tradicionālos izpletņus un LALO tehniku. Izpletņa nevadāmība neitralizē otru daudzsološo ieguvumu, signālnavigācijas sniegtās priekšrocības.Tradicionālās izpletņlēkšanas tehnikai šis rādītājs ir mazsvarīgs. Pamatiemesls, nevadāmais izpletnis un zemais desantēšanās augstums. Izsējas rādītājus uzlabojot, samazinot izpletņlēkšanas augstumu. Jaunākā parauga izpletņi turpmāk ļaus praktizēt ekstrēmi zemo augstumu 76m un 152 m desantēšanas tehniku. Procesā radītās izsējas kļūdas signālnavigācijai kompensējot uz zemes, ļaujot karēvjiem ātri saformēt pirmsākuma kaujas grupas. Tādejādi izpletņu tehniku turpmāk iedalot divos pamat novirzienos:  masveida pielietojumam paredzētā LALO un elitārā, speciālās nozīmes HALO/HOHA izpletņu tehnikā. Speciālās nozīmes vienībām izmantot efektīvāku mazskaitlīgo* mērķ-grupu taktiku pretinieka svarīgo objektu neitralizācijai vai bloķēšanai. Pirmā, HALO tehnika apvieno tradicionālo izpletni ar aizturēto izvēršanu. Speciālā izpletņu tehnikas komplektācijā realizējot,, unversālo'' vadāmā spārna izpletni. Tādejādi HALO tehnikā realizējot kaujas grupai svarīgo precīzās piezemēšanās rādītāju. Vielaicīgi, HALO klasificējas kā galēji ekstremāla desantēšanās tehnika un ir saistīta ar lielu traumatisma vai nāves gadijumu procentu. Tādejādi pastāvot lielai riska varbūtība ka kaujas grupa, viena vai divu traumētu biedru gadijumā nerealizē nosprausto uzdevumu. Tehnikas pielietojumā pastāv objektīvi meteo un izpletņa minimālā izvēršanas augstuma ierobežojumi. Par ekstremālu izpletņa izvēršanas augstumu tiek uzskatīti  240m , bet kā norma 450/600m.
Kaujas pielietojumā , HALO tehnikas karēvji ekstremāli pietuvinās izdzīvošanas priekšrakstu minimumam. Šai izpletņlēkšanas tehnikai noslēdzot iespējamās kaujas taktikas pielietojuma lististes astesgalu.
Saprotot ka HALO/HAHO karēvja tehniskajā uzkabe ietver, izpletni ar saistīto specaprīkojumu* un kā norma līdz 100 kg  kaujas uzdevuma veikšanai nepiecīešamo izejmaterjālu . Tādejādi, karēvja un uzkabes kopsvars  desantēšanās brīdī var sasniegt līdz 260-270 kg !!! Otras, HAHO tehnikas pamatā atrodas vadāmā spārna izpletņi. Tehnikais izpildijums ietver divus starpposmus, brīvā kritiena un planējuma. Izpletņa izvēršana un planējuma uzsākšana notiek sākot no 6-7 km augstuma. Šīs tehnikas pielietojuma rezultātā ir iespējams sasniegt līdz 40-50 min ilgu un 80km attālu planēšanu. Maksimālo rādītāju sasniegšana ir realizācijas augstumu, skābekļa rezervju , kravas noslodzes, meteo apstākļi desantēšanās zonā un karēvja tehnisko iemaņu kopsumma. Pamatā praktizē mazo grupu iefiltrēšanai, neieejot mērķvalsts vai ,,objektam'' pietuvinātā gaisa telpā.  Franču  sng* izpildijumā demonstrētā ,, pilnkravas''-- HALO/HAHO tehniku.

                         HALO (Military Free Fall) bezkravas treniņi.
 HALO/HAHO tehniku pavadošais apdraudējums apvieno sevī ekstremālo izpletņlēkšanu ar augstumam raksturīgo zemo temperatūru, skābekļa un zema spiediena ilgstošu iedarbību. Radot hipoksijas draudus. Saistībā ar HAHO tehniku ,karēvju pirmsmisijas sagatavošana ietver barokameru ar  skābekļa  bagātināšanas,, procedūras vanām''.

Low Altitude, Low Opening (LALO)*-tradicionālā , zems augstums, zema izpletņa  izvēršana.-76/150/650m
High Altitude, Low Opening(HALO)*-speciālā, liels augstums, zema izpletņa izvēršana.
High Altitude, High Opening(HAHO)*-speciālā, liels augstums un izpletņa izvēršana.
mazskaitlīgu*-4-6-12-18-36 karēvju lielas vienības.
specaprīkojums*- elpošanai paredzētie skābekļa baloni, maska, ķivere ar datu projekciju uz vējstikla ,specapģērbs , augstuma kontroles  un navigācijas iekārtas.
   
Sng*-Speciālās nozīmes grupa.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru