Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2011. gada 7. septembris

Stryker- brigādes kaujas grupas.

Līdz ar aukstā kara izbeigšanos ASV armijā radās nepieciešamība pēc lētākas ,vieglākas, mobilākas un kompaktākas spēku organizātoriskās struktūras. Armijas attīstības,, vīzija,, paredzēja aizstāt daļu ,,tradicionālo,, bruņtanku un vieglās motorizētās divīzijas ar Brigādes kaujas grupu ,tā saucamo vidējo  
bruņu brigādēm.  Formējumu pamatu veidojot no riteņu bruņu-transportieriem Stryker. Ieguvumi ko solija pārmaiņas: taktiskā mobilitāte-ātrums un klusums, stratēģiskā mobilitāte*, eksploatācijas ekonomiju-degviela un ritošā daļa, bet galvenais, karēvju bruņu aizsardzība. Kā mīnusi: lielāka tehnikas piesaiste ceļu infrastruktūrai, gadalaika un apvidus ierobežojumi*. Pirmajam Persijas līča karam kalpojot par riteņu un kāpurķēžu iespēju salīdzināšanas placdarmu. Taktiski: riteņtehnikai* atvēlot maģistrāles ,bet flangu bezceļu apvidū izvēršot tradicionālās kāpurķēžu bruņtanku vienības. ASV armijas vieglo formējumu riteņu mobilitāte aprobežojās ar bezbruņas Hummer transportlīdzekļiem. Bruņas iztrūkums liedz iesaistīt šādus vieglos spēkus tiešā saskarsmē ar pretinieku.,atvēlot otršķirīgus virzienus. Vienlaikus bruņas trūkums rada lielu spēku apdraudējumu no pretinieka pretdarbības, piemēram artilērijas. Kā labs iedvesmas paraugs: ASV JKK* pielietotie izlūk-bruņtransportieri LAV-25 un  Francijas kontingenta riteņu VAB bruņtransportieri.  Pretēji HMMWV transportam, ASV jūras kājinieki un franči demonstrēja ātruma un bruņas apvienojumu. Beidzoties I.Persijas līča karam, ASV nodefinēja armijas,, nākotnes,, brigādes veidolu. Tā pamatā liekot ASV JKK izmantoto LAV-25 (II), Šveices MOWAG Piranha riteņu bruņtransportieri. Turpmāk izvēršot  ražošanu ar sekojošu Armijai domātu STRYKER atvasinājumu izveidojot daudzveidīgu bruņtransportieru līniju.
                                            MOWAG- 8x8 PIRANHA- III/LAV-III (ASV  kontrolēta kompānija)
Jaunākās ziņņas liecina ka vērojamais ASV finansu sabrukums neļaus sasniegt ieplānoto ''Stryker'' vienību skaitu. Armija, finansu spiediena ietekmē būs spiesta atteikties vizmaz no 10 ''Stryker'' brigādēm, aprobežojoties ar 25, sākotnēji plānoto 35 vietā.
 
Bruņu-TRansportieri*-BTR
stratēģiskā mobil.*-izpaužas kā: vienību nogāde uz attālinātu kaujas teātri (+5500km)
eksploatācijas ekon.*-izpaužas kā: ritošās daļas kap.rem. riteņubruņtehnikai +60.000km/kāpurķēžu 10-16.000km.
Ierobežojumi*-izpaužas kā: mērfija likums+ sniegs, lietus ,apledojums. Negaidīti intensīvi meteonokrišņi noliedz vai apgrūtina riteņtehnikas pielietošanu ārpus ceļu infastruktūras. Irākas pieredze, rudens lieti apvienojumā ar augsnes specifiku padara neizbraucamu lauku apvidu un,,ceļus,, . Šādos apstākļos priekšrocības saglabā kāpurķēžu tehnika.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru