Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2013. gada 17. marts

Prognoze, ''kabatas'' līnijkuģi-I.

Jauniem ieročiem vai munīcijai ierosinot pārskatīt platformu uzbūvi un taktiku .Jūras cīņā kā viens no šādiem piemēriem ir jamin pretkuģu raķešu parādīšanās. Rindā nelielu valstu vidojot specializētu 150t. līdz 360t. raķešliellaivu floti. Rezutātā, iegūstot iespaidīgu piekrastes un slēgtām jūras akvatorijām maksimāli pielāgotu floti. Šodien specializētu konstrukciju līdervalstis ir Norvēģija, Zviedrija, Somija. Specializāciju izprotot kā platformas raksturlielumu un bruņojuma maksimālo atbilstību pieguļošai jūras akvatorijai.Tas arī izskaidro Somijas un Zviedrijas flotes platformu tonāžas limitus.Norvēģija, piekrastes aizsardzības raķešlaivu liste papildinās ar ''ziemeļu interešu'' fregatēm. Flotes teorētiķiem interesants varētu likties Baltijas valstu perspektīvā flotes izbūves specifika. Apskatot problēmu no racionāla skatpunkta. Tradicionālu, raķešliellaivu, korvetes vai fregašu klases platformas izbūve Baltijas jūras akvatorijā atrauti no krasta specifikas ir militāri mazefektīva nodarbe.* Racionāli , valsts Bs projekciju aizjūrā nodrošinot ar atbilstoša izmēra amfībijplatformu. Jautājums, vai virsūdens kaujas platformām ir vieta Latvijas hipotētiskajā militārajā potencionālā. Objektīvi , mazcenas Jūras spēkiem kā ieroču šķirai ir aktīvi javeic valsts aizsardzības funkcijas. Nodrošinot jūras komunikāciju atvērtību un valsts piekrastes aizsardzību. Ņemot vērā Latvijas krasta specifiku ,mūsdienu ieroču un sistēmu attīstību, minētās divas funkcijas nodrošina krasta bezplatformu moduļ aprīkojums. Kā trešā  neatņemama flotes funkcija ir jamin  armijas vienību uguns atbalsts. Tradicionālā flotes izpratnē ''flote- krasts'' ugunsatbalstam piesaistot ''mazcenas'' fregates ar 100 /114/127mm artilēriju.

                                 100mm CADAM''Compact''-68 r/min !
           
 Pastāvošie traucējošie faktori, 127mm flotes artilērijas uguns sniedzamība maksimālā robeža atrodas 20/ 24 km*distancē. Efektīvās uguns, sniedzamība ir mazāka ,aptuveni 17 km. Ugunatbalsts ''jūra-krasts'' iedziļinās nepilnus 10 līdz 12 km* atstatus sauzemē. Nelielais atstatums no pretinieka,  krasta ugunsatbalsta procesu pārvērš par bīstamu nodarbi fregatēm. Iemesls, fregate atrodas vairāk kā 10 km platā* 155mm pretinieka artilērijas pārklājuma zonā. Ņemot vērā mūsdienu fregates komplicētību ,apkalpes lielumu un izmaksas , risks neataisno rezultātu. Flotes artilērijas sniedzamību ierobežo divi tehniskie noteikumi. Korpus, fregates no 5m līdz 6m lielā iegrime ,noliedzot manevru seklajā pierastes akvatorijā. Otrs , artilērijas komponente. Tradicionāli ātrākais un lētākais pretinieka apspiešanas/satriekšanas līdzeklis ir Artilērija. Tehniski, Flotes ''OtoMelara'' 127/54 un Armijas 155mm artilērijas  sistēmu atšķirība redzama raidijumu momentzalvē, tās ilgumā , ''lietderīgās kravas'' apjomā.To papildina sistēmas munīcijas raciona apjoms un manevra intensitāte kaujas areālā . Reiķinot pēc pirmās minūtes momentzalves ekvivalenta, jūras 127mm artilērijs monostobs veic 40 raidijumus/min.  Apjoms salīdzināms ar 5 līdz 6 armijas 155mm buksējamās artilērijas vienību ekvivalentu. Ilglaicīgā uguns spēja, ''jūra-sauzeme'' artilērijas ekvavilentu pretstatam sasniedzot 1:18,5* un ir pielīdzināms 9 stobru artilērijas baterijai. Pārākuma pamats, dzesēšanas, lādēšanas sitēmas un raciona apjoms. Vidēji , flotes  127mm stobra raciona apjoms aprobežojas ar 400 līdz 600 lādiņiem. Izdzīvošana, salīdzinot ar Igaunijas Bs artilērijas 24 stobru Fh-70 batareju. Organizātoriski, vienkopus izvietota stacionārā pozīcijā ,pretstatā nepārtrauktai virzībai ! Mīnus ,flotes 127mm monostobra artilērijas lafete, lādēšanas sistēma 3x 22 lādiņu aptveri veido 66 lietošanai gatavo racionu, sver 37t.** Perspektīvās pārbīdes artilērijas jomā liecina par gaidāmu flotes klasifikātora listes papildinājumu.

nepilnus 10 līdz 12km*-sprotam kā 5km distanci no krasta līnijas.
vairāk kā 10km platā*-pieņēmums ka pretinieka 155mm haubices atrodas 7km atstatus no krasta līnijas. Artilērijas stobrs 155/39cal (Fh-70), standarta munīcijas sniedzamība 23km.
sver 37t.**- pastāvošais variants.


                                  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru