Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2015. gada 21. decembris

2015 gads,Sīrija-tehnika un ierioči-II.

Sīrijas krīze sniedz iespēju lielvalstīm netikai demonstrēt varenību, tehnaloģiskās iespējas kā arī kalpo par militāri nozīmīgas tehniskās informācijas ieguves avotu. Ilustrācijai ,pirms atgadijuma ar Su-24M Krievija oktobra sākumā Latakijas aviabāzē izvērsa REI-C* ''Krasuha-4'' sistēmas elementus. Primārais uzdevums, Sīrijas un Irakas gaisa telpā ievākt signālinformāciju .Netikai, pēc ārvalstu avotu ziņām ''Krasuha-4''pilda IV- radiosakaru tīkla slēpēšanu un bloķēt ASV,Vācijas, Itālijas zemorbitālo H=250-500km radiolokācijas izlūkošanas -Lacrosse/Onyx- SAR Lupe-COSMO SkyMed pavadoņus. Atzīmējot ka krievu REIC sistēmas Ukrainas konflikta laikā Debaļcovas operācijas laikā pilnībā bloķēja radiotīklu. Sīrijas gaisa telpā vienlaicīgi, sānu pie sāna darbojas Krievijas, ASV, Lielbritānijas, Francijas, Beļģijas,Nīderlandes,Vācijas kaujas un atbalsta aviācija. Lielu nozīmi karadarbībā spēlē bezpilota lidaparāti. Atzīmei, bezpilota lidaparāti Predator/Reaper pāvalde notiek izmantojot setelītu kanālus. Te jaaceras  ASV bezpilota izlūklidmašinas piezemējums Irānā kas tapa iespējams REI darbības rezultātā. Cik nozīmīga Sīrijas gaisa telpa signālu izlūkošanai (SIGINT) var spriest pēc britu RUSI rakstā veiktās platformu uzskaites.

                                         Krievijas stratēģiskās aviācijas maršruti...

 Viens no jebkuras karadarbības neatņemamiem elementiem ir pretinieka maldināšana. Autors, Krievija pretēji paziņotam par ZRS S-400''Triumf'' izvēršanu Sīrijā ir veikusi ierindas, modernizētu zenītsistēmu S-300PS (PMU-1/-2) izvēršanu. Autors, demonstrētie TV attēli neatbilst S-400 veidolam, izdalot  atsevišķus unificētus RLS elementus. Līdzīgi kā divu ''Slava'' klases raķeškreiseru ''Maskva'' un ''Varjag'' izvēršana Latākijas tuvumā ar modernizētu S-300''Fort-M''/-PMU-2 ''Favorit''.
Tādejādi sanāk ka Turcijas teritorijas tiešā tuvumā atrodas 3 S-300PMU-1/-2 zenītsitēmas kuru uguns sniedzamība pāklāj no 90km līdz 200km distanci. Neskatoties uz S-400 trūkumu šadi raksturlielumi ir vairāk kā pietiekami lai apdraudētu Turcijas aviācijas funkcionēšanau Sīrijai pietuvinātos reģionos. Iemesli, zenītsistēmu S-400 svaigums un nevēlēšanās lai potenciālo pretinieku REI-C* fiksētu jūtīgus tehniskos raksturlielumus. Sīrijā starp pretspēlētājiem norit signālizlūkošana. Piemēram ,drīzumā pēc Krievijas skaļajiem paziņojumiem par S-400''Triumf'' Turcija izvērš Sīrijas pierobežā nacionālo REI-C ''Koral''sistēmu. Mērķuzdevums ,atklāt, fiksēt un maldināt zenītsistēmu raidijumus. Nozīmīga demonstratīvā sadaļa ir Krievijas JS un Gs veiktie spārnoto raķešu raidijumi. Norāda ka Krievija kontrolē neatkarīgu modernu spārnoto raķešu tehnaloģiju ar kuru pielietošanu kaujasapstākļos līdz šim varēja lepoties tikai ASV un Lielbritānija.   Karaflotei demonstrējot ka atšķirībā no pretspēlētāju spārnoto raķešu ''drednautu'' kalibra nesējplatformām un kodolzemūdenēm, Krievijas spr. ar 3000km sniedzamību atrodas korvešu* un dīzeļzemūdeņu* standarta bruņojuma listē. Militārais zemtekts, flotes spr. nepieciešamības gadijumā var tikt aprīkotas ar kodollādiņiem. Tehniski, norādot uz pārvaldāmo tehnaloģiju kopumu. PSRS laikaposmā spr. veica galvenokārt kodoliebiedēšanas funkcijas.Turpmāk spr. apgūstot modernai karadarbībai nepieciešamos elementu signālnavigāciju*. Aviācijas nesto spārnoto raķešu raidijumi izcēlās ar jaunām 4500-5500km sniedzamības un zemas signatūras Kh-101 kā arī Kh-555 standarta  raķešu raidijumiem.  Stratēģiskās aviācijas Tu-160/Tu-95 nesējiem veicot demonstratīvi garāko ceļu, Eiropas teritorijas aplidojumu.Vēlāk kļūst zināms ka vairums Eiropas valstu turpmāk liedz gaisa telpas šķērsošanu. Krievijai norādot ka tas ir mazsvarīgi , spr. ļauj sasniegt mērķi nesējiem nepametot  nacionālo gaisa telpu.

                                                     

                                                 Dīzeļzemūdene  ''Rostov na Donu''

REI-C*-RadioElektroniskā Izlūkošanas-Cīņas.
korvešu*-līdz 1000t.
dīzeļtorpēdzemūdene*- DTZ- klasificējas pēc galvenā ieroča un enerģētiskas. Zemūdens režimā atrodas tikai 3-4 %  no kopējā energoresursa apjoma. Vairumā DTZ bez SES* moduļa -320-470 j.j.(4,5-5Me). Izmantojot šnorkeli-dīzeļa darbībai-pievirsmas režīmā DTZ var veikt 9000 j.j.ar 10Me(18,6 km/h) ātrumu.
SES*-Slēgta Energoģenerācijas Sistēmas-PEM/MESMA/Stirling -zemūdens režīmā var atrasties līdz 25 % energoresursa apjoma. Demonstrētie 1600-2000j.j(4-8me)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru