Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2017. gada 27. septembris

Pretkuģu raķešu kapacitāte.

  Interesi izraisa ASV JS paziņojums par divu jaunu PKR pieņemšanu bruņojumā. Viena no pretkuģu raķetēm ir TLAM ''Tomahawk''Blok-IV variants. Pretkuģu variantā raķete tiek apgādāta ar  atbilstošu navigācijas un pašnovades aprīkojumu kuru tehniskie raksturlielumi netiek izpausti. Flotes pārstāvjiem norādot uz INS/GPS navigācijas sistēmu ar speciālo navigācijas režīmu darbībai GPS signāla nolieguma apstākļos.  Atkāpei, ASV un Krievijas  divpusēji pretkuģu raķešu ''Tomahawk'' un ''Granit'' sniedzamību ierobežojot ar 550km* distanci. Tehniski , p.gs.80 gados  kā šķērslis efektīvam pielietojumam  kalpoja precīzās navigācijas un reāllaika mērķnorādes trukums. Lielās- 700km distancēs konvencionāla lādiņa PKR ''Granit'' raidijums bija ar minimālu satriekšanas varbūtību.  Savstarpējā vienošanās flotes bruņojuma jomā jaskata abpusējas labas gribas demonstrējuma kontekstā. Tāldarbības PKR trūkums ASV JS platformām līdz 21 gs. otrās dekādes vidum nebija aktuāls. Tehniski, pretinieka platformu satriekšana  aiz 180/220km robežas tiek deleģēta klāja aviācijai. Problēma, PKR ''Harpoon'' tehniskā resursa izsmelšanas rezultātā ASV un vairāku sabiedrotiem, tiek zaudēta svarīga ''kuģis-kuģis'' kaujas kapacitāte. ASV JS par PKR uzdevumu dublētāju kalpo mērķos unversāla -370km sniedzamības zenītraķetes SM-6 ''Standart''. Raķetes  dārdzība un nepietiekamā kaujas daļas efektivitāte saistībā ar lielgabarīta virsmas mērķiem ir  to galvenais trūkums. Bīstamais kaujas iespēju sarukums notiek perjodā kad Krievijas, Ķīnas un vairākās citās ārvalstu flotēs tiek izvērstas-280/300km sniedzamības PKR. ASV JS pavēlniecībai apzinoties speciālizētā ieroča trūkuma radīto  apdraudējumu ,paziņo par pilnas  kaujas kapacitātes atjaunošanas nepieciešamību. Krievija demonstrējot jauno ATZ Pr-855M ''Jaseņ'' nesamo arsenālu norāda , ka PKR variantā  spr.''Kalibr/Klub''raidijumu distance ir tuvu 700km vai tālāk...  Jaunās spr. ''Kalibr'' raķetes raksturojas ar  speciālo ,aktīvu-viedo REC ''imitēt-maldināt'' modeli ar to ļaujot pārvarēt kuģu PGA vaļņus. 2015 gadā sniedzot paziņojumu ,ka raķetes ir lidojuma takā pārvaldāmas. Krievijas korvetes, dīzeļzemūdenes un kodolzemūdenes ir 3500km sniedzamības spr.''Kalibr'' nesēji. Ķīnas JS rīcībā atrodas nemazāk izsmalcināts PKR arsenāls.

                                          2017 gads Krievijas JKF , spr.''Kalibr''-700km+.

ASV JS specializētā ieroča trūkums noliedz izmantot tīklā bāzētās karadarbības potenciāla sniegtās priekšrocības.  Atjaunojot bruņojuma listē PKR ,  rodas iespēja realizēt dalītā(izsētā) spēka koncepciju. Tās ietvaros katra flotes platforma , to skaitā apgādes un nodrošinājuma, var kļūst par  PKR nesēju. Tīklā bāzēta karadarbība ļauj nesējplatformu  izmantot tikai startam. Skaitliskai izsējai nodrošinot racionālu resursu sadali un ugunspārklājumu.  Finansiāli, nodrošinot ASV JS iegūst ievērojamu triecienplatformu skaita pieaugumu. Spārnotā raķete ''Tomahawk'' PKR variantā papildinās  ar ''Harpoon'' pašnovades bloku. Navigācija līdz 600km attālam mērķapvidum tiek nodrošināta ar INS /GPS dublējumu, signālnavigācijas nolieguma apstākļos treses korekcijai izmantojot ku-diapazona setelītkanālu. ASV JS perspektīvās PKR arsenālu veidos tāldarbības 550-1000km ''Tomahawk'' BlokIV + un 370/900km sniedzamības LRASM.  Tehniski pilnīgākā LRASM raķete ir nesēju startā unversāla ,zemas signatūras korpus ar novadi -pasīvo IS/UV tēla un tāldardbības mērķa primāro pasīvo atklāšanu -selekciju. To nodrošina iebūvēta REI sistēma. ASV JS  norādot uz LRASM ietvertām slepenām tehnaloģijām. Autors,  REI sistēma ietver viedu aktīvo REC sadaļu. Uzdevumi, imitēt un maldināt pretinieka RLS.  Savstarpējā divu raķešu duelī ASV JS piešķir neizšķirtu ,pieņemot bruņojumā abas raķetes. Tehanloģiskā pretspēlē lielu loma ir tīkla informatīvam nodrošinājumam un setelītsakaru resursiem.

550km*-kodolbloku abpusējā izņemšana no JS taktisko -spr. ieroču arsenāla minimizē satriekšanas varnbūtību.  R700''Granit''- kaujas daļa no 600kt līdz 1 Mt. , pieļaujamās kļūdas distance no avn.ordera centra no 0,7km līdz 1,9 km.  Distanci- 550km diktē  mehāniskās INS maksimālā autonomijas robeža (kļūdas optimuma sasniegšana) pēc kuras jasāk uzkrātās kļūdas-000.  Krievijas PKR''Granit''  pēc 550km kļūdas -0 nenotiek, paļaujoties uz aviācijas sniegto mērķnorādi-trases korekciju un borta 80/100km sniedzamības radiolokātoru. Pagātnē, ASV šadu  PKR aviācijas atbalstu neitralizēja ar F-14A''Tomcat'' dežūru. Vienošanās par  PKR -550km ierobežojumu sniedza Krievijai tehnaloģiskā sliekšņa apstākļos konvencionālo paritāti ar ASV.
REI/REC*-RadioElektroniskā Izlūkošana/-Cīņa. Izlūkošana-pasīva bez EM- emisijas ,/-Cīņa-pasīvi+aktīvi ar EM- emisiju.

370/900km*- 370km starts no virsmas ,+900km aviācija. LRASM- 1100kg no kuriem 450kg kaujas daļa ,salīdzinājumam ''Harpoon''-kaujas daļa-225kg.,  NSM-125kg.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru