Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2017. gada 13. septembris

Hibrīdkara elementi.

 Krievija aktīvi realizē daudzvektora hibrīdkara koncepciju neskatoties uz ASV un NATO sabiedroto pretdarbību.Pēc vairāku militāro  ekspertu domām Krievijas-Baltkrievijas mācības ''Zapad 2017'' ir vienas no hibrīdkara elementiem. 2014 gadā izvērstā karadarbība pret Ukrainu pēc 3 gadiem nav vainagojusies ar sakotnēji nosprausto mērķi, Ukrainas sadalīšanu un marjonešu Novorossija valsts nodibināšanu. Objektīvi , hibrīdkara koncepcija ir indikātors valsts ierobežotai militārai kapacitātei.2017 gadā karadarbības intensitāte okupētā  Ukrainas Doņeckas un Luganskas apgabalos ir sarukusi. Frontes līnijā pretspēlētāju izvērsto militāro spēku apjomā ir sasniegta aptuvena paritāte. Mācībām ''Zapad 2017'' atklāj tālejošos  Krievijas militāros plānus attiecībā pret Ukrainu. Politiski un militāri ar mācību starpniecību Krievija ir skaidri demonstrējusi Baltkrievijas -A.Lukašenko valdības politisko atkarību no kremļa politikas. Neitralizējot A.Lukašenko deklarēto Krievijas nosodijumu un distancēšanās poliskos mēģinājumus. A.Lukašenko ilglaicīgi realizētā kremlim draudzīgā vadlīnija ideoloģijā, ekonomiskā un militārā jomā materjalizējās mācību ''Zapad-2017''  veidolā. Šodien A.Lukašenko un Baltkrievijas neatkarība ir ilūzija kura drīz gaisīs. Iemesli , militārā un drošibas struktūru personāla atrašanās ''draudzīgās''Krievijas indeoloģijas ietekmē. Krievija nesastaps šķēršlus atkārtot-Krimas ps. okupācijas laikā realizēto Ukrainas drošibas dienasta struktūru lojalitātes-pārpirkšanu. Mācības ''Zapad 2017''aptver Krievijas, Rietumu KA un Baltkrievijas teritoriju.  Krievijas  deklarētais,  personālsastāvs 12.700 karēvju ar 680 tehnikas vienībām. No kuriem 3000 karēvju ar 200 tehnikas vienībām ir Krievijas Bs kontingenta apjoms Baltkrievijā. Krievijai piemirstot uzskaitīt Rietumu KA iesaistīto armijas, aviācijas, flotes un nodrošinājuma spēku apjomu. Krievijas gadijumā fragmentārā atmiņa nav jauna parādība. 

                                                 
Militāri , Krievijas plānos ir maksimāli izvērst apraudējuma frontes līniju ,Baltkrievijas robeža ļauj sadrumstalot Ukrainas Bs spēkus. Ierobežota kontingenta izvēršana Baltkrievijā nodrošinās militāra apdraudējuma radīšanu netikai Ukrainai ,bet arī NATO komunikācijām, Suvalku koridoram.

                                                   
Kā nākamais hibrīdkara elements : šķel un valdi -mērķtiecīga darbība NATO valstu iekšienē.   Inicatīva ,V.Putins ierosinājis ANO drošības padomei apspriest miera uzturēšanas spēku izvietošanu  okupētajā Donbasā. Ir redzams kārtējais Krievijas mēģinājums sašķelt Rietumu sabiedrotos : ASV. Lielbritāniju no vienas puses un Vāciju Franciju no otras ieņemto pozīciju Ukrainas jautājumā. Diplomātiskās aktivitātes minimums, novērst Krievijas juridiskā statusa no starpnieka uz agresora  maiņu. Miera uzturēšanas spēku klātbūtne var notikt tikai ar Ukrainas interešu atjaunošanu-valsts robežas kontroles ,bet ne kā demarkācijas līnija okupētā teritorijā. Austrumu flangā  izmantojot Grieķijas un Turcijas starpā valdošās pretrunas. Tām veicinot militāri tehnisko sadarbības projektu realizāciju. Turcijas gadijumā politiskās, ekonomiskās un militārās dividendes sniedz Kurdu jautājums un ASV selektīvā militārā sadarbība. Grieķijas-Krievijas vēsturiskās kultūras saites un Turcijas agresīvā ārpolitika attiecībā pret Grieķiju nāk par labu Krievijas militāri-tehniskai un politiskai sadarbībai. Grieķija ir vienīgā no NATO vecajām valstīm kura ir iegādājusies Krievijā un  eksploatē tehnaloģiski sarežģītus* ieroču veidus. Grieķijas izvēli nosaka vēlme iegūt stratēģiski svarīgu sabiedroto. Varbūtējā Turcijas agresijas gadijumā Krievijai veicot rezerves drošibas avota funkcijas.*  Par Grieķijas-Krievijas drošibas politikas nopietnību liecina sankciju apstākļos  Grieķijas pastāvniecības klātbūtne militārās spēlēs -Tanku bataljons. Politiski , Igaunijas organizētā totalitāro režīmu nosodijuma konferencē pēc Grieķijas prasības svītrojot komunistu pieminēšanu.
2017 gadā par militāri un politiski vērtīgāko  darijumu Krievijas un Turcijas starpā uzskatāms zenītsistēmu S-400 iepirkumu. Tā rezultātā Krievija iegūs NATO dienvidu flangā politiskās un militāri tehniskās ietekmes sviras.

tehnaloģiski sarežģītus*-Osa-AKM /'Thor''M1/S300PMU1.
rezerves drošibas avota funkcijas*- Grieķijas militāro konfliktu vēsture liecina ,  ka  varbūtējā militārā sadursmē ar Turciju , NATO sabiedrotie vai ASV nav palīgi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru