Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2018. gada 2. februāris

Apdraudējums un izmaksas.

Katra koonflikts ir saistīts ar armijas uzturēšanas vai nodrošinājuma izmaksām. Listē ietilpst karēvja nodrošinājums , tehnikas eksploatācijas izmaksas. Autors, konflikts Sīrijā sniedz salīdzināšanas iespējas. Virspusēji salīdzinot bāzes PGA  iesastīto MZRAS Pancir S1''Janus''* eksplotācijas izmaksas. MZRAS Pancirj S1 ''Janus'' ir viena no  pasaulē modernākām: mobila ,ātri pārvietojama ar jūras vai aviācijas transportu. Uguns iedarbē veidojot dubultu ZVR un artilērijas pārklājumu. Satriecamjā mērķlistē ietilps: taktiskie-iznīcinātāji, helikopteri, bezpilota lidaparāti, spārnotās un tuvās sniedzamības- no 50km līdz 150km taktiskās raķetes*. Netradicionālie  karalauka mērķi: sauzemes tehnika, bet piejūras apgabalos kuģi. Uzskaitīto mērķu liste ir gara un pietiekami iespaidīga lai MZRAS varētu defināt kā unversālu. Viena no izmaksu sadaļām skar munīciju. Sadursmes bāgātina  MZRAS mērķu listi ar mazcenas bezpilota lidaparātiem un kvadrakopteriem. 


                                       ''Pancir''S1''Janus''-0.33min., 3.53 un 4.22 min. 
    
Apskatot divpusājo MZRAS un bezpilotu/kvadrokopteru dueli no izmaksu skatpunkta. Tātad,zemas intensitātes konflltu rajonā militārās bāzes apdraud iepriekš minētie mērķi, pretinieka raidītā munīcija: reaktīvie lādiņi un mīnas. Lielākās problēmas bāzu PGA ģenerē mazcenas mērķi. Pretineika apdraudējuma instrumentu izmaksu amplitūda svārstas no 1000$ bezpilota /kvadrokoptera līdz 30$  par 60/82mm mīnu. Movērojama izteikta izmaksu deformācija par labu uzbrukuma-instrumentiem. Atkāpei, ''Pancir''S1 munīcijas listi veido pietiekami lētas radionovades ZVR un 30mm artilērijas munīcija. Cena ir relatīvs lielums, tikai pretstatos var noskaidrot patieso vērtību.
Izmantojamo ZVR izmaksa svārstas no 70.000$*līdz 140.000$. Tradicionālai mērķlistei, lēti ! Saistībā ar mazcenas apdraudējumu , neadekvāts resursu izlietojums ! Sevišķi vēršot uzmaību uz ''Pancir''S1 ietverto 30mm lielgabalu pielietojuma efektivitāti. Sistēmas shēma atvēl 30mm artilērijai tuvās zonas aizsardzību. Munīcijas specifika aprobežo satriecamo mērķlisti: aviācija, helikopteri. Izmantojamā munīcija ierobežo spārnoto raķešu vai bezpilota lidaparātu satriekšanas iespēju 2-3km distancē. Autors, varam apgalvot ,ka Sīrijā ,''Pancir''S1 -90% mērķrealizāciju panāca ar ZVR palīdzību. Sevišķi eskalējot mērķsatriekšanas izmaksas. Vienlaicīgi ar veiksmīgu pretinieka  tehnisko aktivitāšu neitralizāciju ir redzama pilnīga MZRAS mazspēja saistībā ar mazkalibra munīciju-mīnām ! Cik aktuāls miliārai zinātenei ir lokālo konfliktu tehniskais pienesums ?
Pretinieka izmantotos tehniskos instrumentus uzlabojot ar tradicionālu diversiju grupu taktiku. Lokālā konflitā gūtā pieredze bagātinās Krievijas Bs mobilo spēku -speciālas nozīmes grupu taktisko listi. Izraisot jautājumu , cik aizsargāta ir Krievijas robežvalstu militārā infrastruktūra no līdzīga neformālā apdraudējuma ?  Autors, Krievijas BS eksplotētā un ārvalstīm piedāvātā MZRAS ''Pancir''S1 ir ierobežoti efektīva saistībā ar apskatīto mērķlisti.''Pancir''S1-izmantošana ekspedīcijas bāzu PGA aizsardzībai vērtējas kā nesamērīgi liels resursu patēriņš ar ierobežotu efektivitāti. Cēlonis, apdraudējuma specifika.Viens no iegādes ,eksploatācijas izmaksās un pielietojumā efektīvākais objektu aizsardzības ierocis Oerlikon/Contraves -35mm* GDF-007/ ''Skyguard'' ar AHEAD munīciju.
                                          ''Skyshield-35'' ideāls objektu PGA instruments.
 
Sistēmas uzbūves shēma ietver atvērto ahitektūras principu. Nodrošina brīvas izvēles elementu komplektāciju, tātad arī cenas amplitūdu. Tehniski ļaujot papildināt 35mm GDF-007/''Skyguard'' artilērijas iekārtu ar klienta izvēlētu ZVR elementu. Artilērijas sadaļa nodrošina tuvo ,bāzes perimetra līdz 4km aizsardzību no visa vaida apdrudējuma: spārnotās, pretradiolokācijas raķetes,  apvidus krokās maskēti helikopteri ,bezpilota lidaparāti ,kvadrookopteri, reaktīvie lādiņi un mīnas. Pateicoties sistēmas uzbūvei un 35mm AHEAD munīcijai , mazcenas mērķu iznīcināšana kļust ekonomiski neapgrūtinoša. Sistēmas raķešu kompletāciju var veidot : Stinger/Mistrale ,AIM-7M''Sparrow'', AIM-120C AMRAAM ,AIM-2000 IRIS-T, RIM-162 ESSM vai jebkura cita.  Zenītraķetēm nodrošinot iluminācijas vai pāšnovades mērķsatriekšanu no 6 km līdz 40km distancē.  Perspektīvā, sistēmas elemetu var papildināt ar kompaktu lāzerieroci. Iegādes cena : ''Pancir''S1''Janus'' sistēmas /komplekts: 18-20 milj.$,   minimālā ,batarejas formācija -4 MZRAS = 72/80milj.$.
Pretstatam , ZARS ''Skyshield-35'' sistēma ar 2 atrilērijas stobriem/ izmanto AHEAD munīciju + KVC+RLS + 4 ZVR = 13 milj.$. Galvenās priekšrocības tiek nodrošinātas iegādes un eksploatācijas ciklā kā arī  kaujas pielietojuma efektivitātē.


no 50km līdz 150km taktiskās raķetes*-precīzāk , no NVR konvertētie -vadāmie lādiņi/raķetes. sākot no 180mm līdz 300mm zalvju uguns sistēmu lādiņi- MLRS/ Smerč/ LORA utt. Korpusa apšuvuma biezums, svars un ātrums mērķapvidū svārstās no 500m/s līdz 700 m/s. Klasiskai  120km sniedzamības TBR ātrums mērķapvidū sākot no 700m/s ...

70.000$*- varbūtējā Krievijas BS paredzētā cena, ārvalstīm -140.000$. Veido 2x racioni x 12 ZVR =  1.680.000$ un 3.360.000 $  katrai sistēmai . Summā 4 MZRAS baterejas  minimums  Krievijas Bs  izsakāms ar 6,720.000 $ kam japieskaita 30mm munīcijas izmaksas. Ārvalstu eksploatantiem batarejas munīcijas pakete 13, 500. 000$. Jasaprot ka neviena no valstīm nepērk dārgu sistēmu ar 1x minimālo pārlādes raciona rezervi. To reizinot minimums ar  5.

MZRAS*-Mobila,ZenītRaķešu,Artilērijas Sistēma.

 MZARS*- Mobila, ZenītArtilērijas, Raķešu Sistēma. Atšķirība secībā norāda uz dominējošo ieroci.
ZVR*-ZenītVadāmā,Raķete.

''Pancir''S1''Janus''*-MZRAS jaunākā modifikācija atrodas tikai Hmeimimas avb. teritorijā. Saistas ar apskates RLS ''divseju'' pretēji vērstiem-180* apskates vektoriem. Samazinot  par 50% telpas skanējuma laiku , uzlabojot traucējumu noturību utt,
 35mm*--35 x 228mm,  AHEAD ,pielietojas Oerlikon /Contraves '' -GDF-006/007 /Skyguard'', kkm CV-9035 , 35/1000 ''Millennium'' /''Skyranger'' /''Skyshield-35''-MANTIS( apvieno 6 artilērijas stobrus) -3 sistēmas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru