Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2018. gada 18. februāris

Ātri izvēšama fortifikācija.

 Neskatoties uz to ka modernā armija raksturojas ar mobilitāti , precīzo artilēriju konfliktu vidē  joprojām liela loma pieder fortifikācijas būvēm. To pamatuzdevums aizsargāt personālsatāvu un tehniku no pretinieka ugunsiedarbes.  Mūdienās viens no populārākiem fortifikāciju elementiem ir metāla stieples armējums ar auduma ieklājumu ko aizpilda ar uz vietas iegūtu smilti. Ļaujot pasargāt no strēlniekieroču uguns ,mīnu un lādiņū šķembām ,prettanku reaktīvām granātām un raķetēm. Lielbritānijas Bs demonstrē konteinerizētu fortifikācijas armatūras izvēršanas risinājumu. Autors, ņemot vērā Ukrainas gūto rūgto  pieredzi kad šādu elemetu rezerves vai ražošana nebija  pieejama. To ražošanu uzsāka tikai ar lielu kavēšanos. Tātad, maza bet svarīga elemeta trūkums konvertējās n-skaitā kritušo un ievainoto karēvju. Armēto stiepļu karkasi ir mazs ,bet sevišķi svarīgs kaujas gatavības elements. 


To attiecinot uz agrīno krīzes posmu kad notiek spēku izvēršana krīzes punktā: pilsētā, rajonā, reģionā vai aizjūru teritorijā. Laika perjods kad ir svarīgi ar fizisku klātbūtni veikt teritorijas kontroli, spēka klātbūtne ir stabilizējoš moments. Fortifikācijai maksimali minimizējot pretinieka ieroču efektivitāti. Veidojot nodaļas, vada kontrolpunktus vai rotas, bataljona  atbalsta punktus. Tehnika pielietojas bāzu perimetra, bruņtehnikas, artilērijas, aviācijas utt. aizsardzībai.  Ilustrācijai piemērs ar Turcijas 155m mobilo haubici,  kurdiem izmatojot 5km sniedzamības PTRS viegli satriecot fortifikācijām neaizsargāto mērķi.  
                                                155mm mobilās haubices *-satriekšana.
                                               
155mm mobilās haubices*-eksplozijas apjoms liecina par objekta munīcijas kvalitāti.
Tanka M60-105mm  ir nepietiekami ,bet Leo2A4 -120mm munīcija ir dalīta un labi izolēta. Trāpijums munīcijas nodalijumā izraisa degšanu. Ja tanka arsenāls ietver lielu daudzumu 95% HE /MPAT lādiņu ,piemēram no 42 lādiņiem 38  ir MPAT katrs ietver 2,2-2,5kg= 72kg.TNT : 2  Minētais daudzums 42 : 2 = 27( aizsargāts čaulas nodalijums) +15( torņa māneklī ar eksplozijas kanalizācijas paneļiem) Haubicē, kompakti izvietoti  lādētāja magazīnā ar iestatītiem palaidējiem ,apjoms 54+ x 8kg TNT = 432kg. 155mm NATO lādiņš 48kg no kuriem 8 kgTNT + 40kg čaula.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru