Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2018. gada 12. februāris

Sīrija ,Krievijas zaudējumi.

 Sīrijas karadarbība raksturojas ar sevišķu sarežģītību, precīzāk konfliktā iesaistīto pušu interesēm. Pretspēlētāju loku veido minimums 3 puses. Sīrijas valdība un tās atbalstītāji Krievija, Irāna, Libānas neformālā spēka grupa ''Hebollah''. Pārejās divas puses veido Turcija kā arī  ASV un Sīrijas ,Irakas kurdi. 2018 gada februāra sākums Sīrijas kaujas teātrī iezīmējas ar 2 zīmīgiem notikumiem.  Pirmais, Turcijas Bs realizē ''Olive Branch ''( Olīvzars) iebrukuma operāciju Sīrijas pierobežā,  vairumā kurdu apdzīvotā rajonā.  Galvenā sadursme , Turcijas un kurdu spēkiem cīnoties aptuveni 40km attālā no Turcijas robežas -Afrinas pilsētas rajonā.

Kurdu kaujinieku sadursme ar Turcijas Bs un FSA.

 Kauju intensitāte un Turcijas nodomi izspiest kurdus nozīmē nojauna radīt vakuma telpu. To uzticot  Turcijas patronētiem , Sīrijas etnisko turku un arābu formētai FSA (Brīvās Sīrijas Armijai).  Minēto pierobežas teritorijās kurdu un turku spēkiem veicot abpusēji etnisko tīrīšanu. Arābu un turkomānu -sunnītu izspiešana saistas ar perspektīvo teritorijas drošibu. Tādejādi panākot IV ideoloģijai simpatizējošās atbalsta bāzes iznīcināšanu ar to veicinot drošibu. Tuvo Austrumu cilšu teritorijām šada prakse ir ikdienišķa un tā ir  drošibas politikas neatņemama daļa. Konfliktā pirmoreiz uz sadursmes līnijas nostājoties divām NATO dalībvalstīm: Turcijai un ASV.  Turcijas Bs operācijas mērķi ir pretrunā ar ASV ciešāko sabiedroto cīņā ar IV-kaujiniekiem , kurdu militāriem formējumiem Sīrijā un Irakā. Turcijas Bs operācijas mērķi ir atbrīvot teritoriju no kurdu spēka grupējumu klātbūtnes. Savukārt  no 2013gada līdz 2014 gadam saņemot ASV atbalstu Kurdu kaujas grupējumiem teritoriju atbrīvojot no FSA un IV-kaujinieku izveidotā tandēma. Turcijas dalība Sīrijas karadarbībā definējama ar patronvalsts statusu.  Veic FSA un IV- daudzskaitlīgo filiāļu grupējumu finansējumu, nodrošina- 90% kaujinieku apmācību, ekipēšanu, apbruņošanu, medcīnas atbalstu un kalpojot par atpūtas placdarmu. Turcijas ģeopolitiskā skatijumā kurdu teritoriju apvienošanās Sīrijas teritorijā rada draudus valsts integritātei. Precīzāk, Sīrijas, Turcijas un Irakas kurdu apdzīvotās teritorijas savienojums var iezīmēt perspektīvās Kurdu valsts teritoriālo aizmetni. Turcijas Bs uzbrukums izraisa kurdu spēku pārgrupēšanu.  Krievijai izmantojot to kā aizsegu spēku manevram. Privātais , militārais uzņēmuma ''vagner'' grupējuma vektors novirzās uz Sīrijas  naftas lauku apgūšanu. Teritorija atrodas aiz Eifratas upes,  kurdu un ASV  kontrolētā teritorijā. Tālāk ,notikuma secība datējama ar laikaposmu no 7. februāra uz 8.februāri. Nozīmēto mērķuzdevumu veic minētā privātā-''vagner'' armija. Kodolu veido ''vagner'' kaujinieku un KF Bs spn. grupa,  kopumā 2 bataljoni ar piekļautu Sīrijas armijas formējumu. Apjoms pēc dažādiem avotiem ietvēra no 2 līdz 3 bataljoniem ar piekļautiem formējumiem kopumā no 900 līdz 1200 kaujiniekiem/karēvjiem.  Atkāpei, viena no autorizēto karadarbību īpatnībām ir specālo un neformālo spēka grupu klātbūtne un ne tikai.....  2017 gada ,septembrī notiek pontonu tilta izvēršana Eifratas upes forsēšanai ir tieša norāde uz regulāro BS daļu klātbūtni. Ukrainas teritorijā ralizētā ''mūs tur nav''  formula šreiz nestrādā... Kurdu un ASV identificēšanas radiopieprasijums tiek ignorēts un sekas ilgi nav jagaida........ 9-11 februārī ,kļūst zināma no 3h līdz 4h ilgušās  ugunsiedarbības sekas.  Pilnībā tiek iznīcināta  viena no privātās mil. kompānijas''vagner'' -5. atsev. triecien rota ar 253 kaujiniekiem skaitli papildina artilērijas batarejas apkalpju iznīcināšana un pārejo rotu/bataljonu apkopotie ''simboliskie'' zaudējumi.

                                           Krievijas Tv -propagandas versijas.
        
Kopumā , aptuveni 300 kritušo ''vagner'' kaujinieku*, līdz 170 ievainoto un 74 bezvēsts pazudušo ! Tehnikas sadaļā,  praktiski visa grupējuma bruņtehnika  līdz 30 tanku, 60 BTR* kā arī cita veida tehnika. Sīrijā, pirmoreiz fiksēta tieša uguns sadursme starp Krievijas un ASV neafišētiem speciālās nozīmes formējumiem. ASV uguns triecienā galveno lomu  spēlē zalvju uguns sistēma MLRS . Dalību ņem aviācija F-22''Raptor'' ar signālnavigācijas bumbām. Otrā viļņa , rajona dezinfekcijas ugunsiedarbi veicot ar 2 vai 4 AH-64D/E helikopteri ,bezpilotnieki MQ-9''Reaper'' kā arī ugunslaiva AC-130 ''Spectra''. Par papildus avots var kalpot Izrēlas Gs sniegtā atbilde uz F-16I ''Sufa'' zaudējumu.* Izrēlas triecienu radīto bojāgājišo pienesums ir nodalāms*. Aviotriecieniem pakļauti 12 Sīrijas BS militārie objekti to skaitā PGA sistēmas. Izrēlas triecieni  Sīrijas PGA sistēmai ir saistāma ar Krievijas Bs militāro padomnieku bojāeju. Pēc Izrālas Gs pārstāvju minētā , apjoms ir salīdzināms ar 1982 gadā veikto. Kopumā neitralizētas 3 S-200 un 1 ''Kub'' zenītsistēmas, citiem vārdiem aptuveni 30% no Sīrijas S-200 ZRS. Militārie objekti ,galvenokārt munīcijas noliktavas ar 300mm Fajr-5 reaktīviem lādiņiem un Fateh-110/M600 raķetēm.  Irānas militārā klātbūtne Sīrijā neaprobežojas ar militāro kontingentu. Vienlaicīgi Irāna izvēršot vairākas bāzes. Izrēla ir norūpējusies par Sīrijas Bs rīcībā esošo arsenālu un Irānas pierobežas aktivitātēm. Precīzāk, Irānas ražotiem lādiņiem un to aprīkošanas plāniem ar GPS signālnovades kaujas daļu. Irānas revalūcijas sardzes,gvardu korpusa karēvju un ''Hezbollah'' cīnītāju kopdarbība Sīrijas teritorijā veicina militārās sadarbības saites. Ieroča nonākšana Irānas patronētās Libānas neformālās spēka grupas- ''Hezbolla'' kaujinieku arsenālā būtiski mainītu apdraudējuma kvalitāti.  Grupējumam  līdz ar jaunajām raķetēm iegstot 90% Izrēlas teritorijas pārklājumu ar objektu precīzās satriekšanas iespējām. Irānas bāzes kalpojot par pārlādes-uzkrāšanas arsenāliem nodrošinot neatvairāmu, zalves pielietojuma efektu.

F-16I ''Sufa'' zaudējumu*- lidaparāts tiek zaudēts kaujas bojājumu radīta atteikuma rezultātā. Kontrolēta avarija notiek  Izrēlā -40/50km attālumā no Sīrijas robežas. Lidaparāta bojājumu cēlonis ir MZRS ''Kub''M3 ugunsiedarbes radītie sekundārie bojājumi.
 
 apt.300 kritušo ''vagner'' kaujinieku*- 26.02.18. precizēts, kritušo 380 līdz 450*. Krievijas Bs zaudējumi Sīrijā līdz 7-8 februārim vērtējās līdz 260 kaujiniekiem/karēvjiem, bet sākot ar 9 februāri skaitlis pārsniedz 560/700* kaujinieku/karēvju.  Kopumā 4 gados līdz 7-8. februārim vidējā statistika:  65 karēvji /gadā , bet pēc 200+ karēvju/gadā...rota. Privātā militārā  kompānija pieder Jevgeņijam Prigožnijam (''vagner'') ,paredz: 1 gada kontraktu, mēneša alga -5000$, ar speciālo piemaksu -8000$ , dzīvības apdrošināšana, kompensācija-80.000$ .Kaujinieku rotācija: 3 mēn. kaujas zonā  un 1 atpūtas mēnesis. Kompānijas juridiskā adrese ĶTR, speciālā ekonomiskā provincē- Hokongā. Juridiski korekti un pareizi: ''Nas tam net''-Mūs tur naf.

BTR*-  BTR-82 ietilpst arī  4x4 BruņuMašinas,piemēram ''Tiģeris'' utt.

pienesums ir nodalāms*- Krievijas Tv pasniedz informāciju: Sīrijas BS  munīcijas noliktavas eksplozija , bojāgājuši  no 15 līdz 23 apsardzē iesaistīto karēju. Kā zinām Izrēlas Gs veica triecienus pret 12 objektiem.....

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru