Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2013. gada 25. augusts

Bruņotie spēki un Inženierspēki.

 Mūsdienu inženierspēkus un to pielietojumu kaujasaukā var raksturot teiciens : ''mazs cinītis gāž lielu vezumu'' ! Klasiskā kaujas rokasgrāmatas matemātikas priekšraksti vēstī: tanka aizsardzības pozīcijas siluets iegūst 1,5 reizinātāju ! Kaujaslaukā inženiertehnika pilda divējādus uzbrukuma/aizsardzība uzdevumus. Uzbrukumā, uzdevumi saistas ar pretinieka radīto šķēršļu neitralizēšanu. Aizsardzībā, izvēršot aizsargbūves tehnikai un personālam kā arī mīnu lauku dēstīšana. Uzdevums, sagatavot maksimāli nelabvēlīgus apstākļus pretinieka spēkiem ar to veicinot savu spēku pārākumu. No šada viedokļa raugoties inženierspēki ir vieni no finansiāli mazietilpīgākiem ,bet ar lielāko spēka reizinātāja koificentu.To ietvertās zinības ir pasaules Armiju pieredzes ''know-how'' apkopojums. Galvenais, brīvi pieejams un objektīvā pretspēka neitralizācijai radoši pielietojams. Nozīmīgs elements saskarsmē ar spēkos līdzīgu vai pārāku pretinieku. Piemēram, ar zināšanām veidota karalauka saizsargbūves pasargā bruņtehniku no viedo prettanka* raķešu iedarbības. Aizsardzības siluets, izprotams kā tanka redzamā-eksponētā daļa, tornis. Karalauka viltības paredz plašāku fortifikācijas būvju kopumu. Piemērs, bruņtehnikas pāra aizsardzības pozīciju veido 3-4 pārklātu patvēruma ''tuneļ-ligzdu'' kopumu kuru pusaplī ieskauj  uzbēruma valnis ar aizsegā izvietotu uguns-manevra defilējuma taku.

                            PSRS racējtehnika MDK-3 ,tehnikas ātrai atklāto ''ligzdu'' izveidei.

 Vaļņa radītais ieguvums, aizsedz no taisnā tēmējuma artilērijas un prettanku ieroču uguns. Bruņtehnikai eksponējot sevi pretinieka skatam īsus laika sprīžus, vairumā gadijumu nepietiekamus prettanku raķešu uguns realizācijai. Gadijumos ar vertikālās trajektorijas prettanku raķetēm ,patvērums tiek rasts tuvējā caurbraucamā '' tuneļ-ligzdā''. Strēlnieku izvietojumam aizsardzības rajonā, līdzīgs ! Izmanto aizsargātas ligzdu grupas.Vairākas izsētas grupas ļauj mainīt strēlnieku atrašanās vietu apvidū, tātad pretuguns iedarības pārklājumu. Ligzdu priekšrocības, definējas kā grūti satriecami pretestības punkti, bet to apvienojums tīklā rada pretestības rajonu. Ligzdu tīkls panāk pretinieka raidītās uguns laukuma izsēju. Tādejādi ierosinot ķēdes reakciju, resursu pārmērīgu izlietojumu. Noslogojot apgādes sitēmu un kavējot realizēt sākotnējos nodomus. Gruzija, darbību mērķis, rast laika rezervi ! Kombinējot ligzdu rajonu ar bruņtehnikas lāzer iluminācijas konstatēšanas sensoriem un to neitralizācijas iekārtām tiek panākts augsts ligzdu izdzīvošanas koificents. Nemazsvarīgi, personālam un bruņtehnikai, karalauka fortifikācijas būves pilnībā neitralizē pretinieka artilērijas un aviācijas pielietotos ķekarieročus. Fortifikācija veicina spēku kaujas noturību. Radot pretiniekam šķēršļus, ar to atbrīvojot pretinieku no vieglā pastaigas sindroma. Ar šo piemēru norādot ka Gruzijas BS ģenerāļi maz interesējās par Ziemeļkaukāza lokālā konflikta informatīvo pienesumu. Krievijas antiterora operāciju Čečenijā. Karadarbība Čečenijā regulāri izgaismoja Krievijas BS tehnisko un taktisko mazspēju. Sastopot pretinieka fortificētu pretestības punktu, BS kaujasdaļas pretestības pārvarēšanai patērēja nesamērīgi ilgu laiku. Iemesls, nepietiekami apmācīts personālsastāvs un  precīzo ieroču iztrūkums.
Pretdarbību aviācijai  nodrošina, aizsardzības rajona aizmugurē izvērstie zenītkompleksi sedzēji, bet pirmajā līnijā PeZRK. Inženierspēku prasmīgs pielietojums apvienojumā ar apvidus reljefa, upju, transpora maģistrāļu tīkla īpatnībām var padarīt pretinieka virzību apgrūtinošu. Veidojot labvēlīgus priešnotikumus savu spēku pārākuma realizācijai. Inženierspēkiem iekļaujoties vienotā kaujas plānā. Taktiskā pielietojuma jomā katrai valstij veidojot savu skatijumu. Liela nozīme izstrādātajā ''receptē'' ir apvidus reljefa īpatnību sniegtās priekšrocības.Vairmā, šodienas valstu inženierspēki ir zaudējuši tehnisko jaunrades dzirksti, priekšlānā dominē cita kaluma ieroči. Rezultātā ģenerļi dzīvo citā, iedomu pasaulē.Pieņēmumiem priviliģējot pār reālā pretinieka tehniskām iespējām. Rinda karadarbību apliecina pretējo ,precīzo ieroču izrūkums saitas ar finansēm vai cita rakstura objektīvām problēmām.

                                      Inženierspēki, ''Sarkano zirgu'''vienības.

Inženierspēki savā pamatā izmanto standarta būvtehniku: traktorus ,greiderus, celtņus ,kravasmašīnas un citu tehniku. Līdztekus civilai tehnikas paletei pastāv daudzfunkciju un specializētā : BAT-2  kaujas daudzuzdevumu inženiertehnika. Piemēram ASV ātrgaitas kāpurķēžu traktors M105 DEUCE. Korpus un vadītāja kabīnes izpildijums pasargā no strēlnieku ieroču iedarbības .Gaitas 65km/h lielo ātrumu un klusumu nodrošina pārnesumukārbas īpatnība apvienojumā ar sintētisko kāpurķēdi.Tehnika paredzēta bruņtehnikas kolonu pavadīšanai, smagsvara Grizzly. Inženierspēku ''slēpto''  resursu prasmīga izmantošana var sniegt nozīmīgu militāro rezultātu. Divu soļu, ''uzbrukuma- aizsardzības'' operāciju ietvaros inženierspēku izmantošana spēj neitralizēt prettriecienu un bloķēt pretinieka spēkus plānotā apvidū. Tādejādi pakļaujot pretinieka triecienspēkus iepriekš izplānotām  artilērijas, aviācijas un prettanku kompleksu uguns lamatām. Gruzijas gadijumā ,pretiniekam sastopot šādu aizsardzības šūnas rajonu ,tā pārvarēšanai japielieto klasiskā ''piere-pierē'' uzbrukuma vai airomobilā aptvēriena operācija.  Pirmais gadijums akrīt jo Krievijas armija nau gatava triecienoperācijām, bet otrais  saistas ar rindu organizātoriska rakstura problēmām.  Bruņas neaizsargātu Krievijas airomobilā desanta izdzīvošana pretinieka aizmugurē ir apšauāms pasākums. Varbūtējo desanu lokalizāciju un neitralizāciju apvidū veic mobilās strēlnieku ''moduļ grupas''.  Abos gadijums operāciju realizācija prasa no pretinieka laiku un resursus kuru tam nau !
Inženierspēki ,''neskati vīru no cepures'' !!!
                                        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru