Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2014. gada 16. marts

Budžeti un iespējas-IV.

Latvijas Bs pamatos liekot minētos ekonomijas un militārās efekti
vitātes apsvērumus. Spēku mobilitātes un kvantitātes problēmu atrisinot ar atbilstošām platformām. Piemērs , BTR AMV un Piranha-II/III  bezieroču bāzes vienības iepirkuma cena var sasniegt 1,25 milj.$. Platformas pluss vienlaikus kalpo arī par mīnusu.Viens BTR paredzēts līdz 12 karēvju nodaļas transportam.  Lielā BTR ietilpība ir finansiāls šķērslis mazo grupu taktikai. Neliela, 3-4 BTR grupa apsorbē līdz 44 karēvjus ,bet tās mīnus ir nelielais spēka nospieduma areāls. Šāda BTR grupas formācija ir šķērslis nelineārai taktikai . Pirmkārt tas saistas ar finansēm ,apvidus mobilitāti, atbalsta ķēdi (degviela, tehnisklo atbalstu* utt.). Alternatīva ir vieglās bruņu un bezbruņu platformas. Nepieciešamība nodrošināt  skaitlisko klātbūtnes prasību( spēka nospiedumu) ir saistīta ar atbistošu izmaksu platformām. Kā lielisks piemērs ir Francijas  kompaktā izlūkbruņmašīna 4x4 VBL .Redzamie ieguvumi finansēs 1: 3,7 ''plecu''. Citiem vārdiem 3 BTR iegādei patērējamie resursi ir pietiekami 11 VBL bruņmašīnu iegādei. Saglabājot finansu apjomus un  bruņas aizsargā karēvju skaitu būtiski izaug spēka nospieduma areāls. Grupas ''skauta'' bruņas elementus papildina bezbruņas 4x4 riteņtehnika ,iegūst 1: 8 plecu. Minētais tehniskais modelis ir paredzēts nelineāru, vieglo-manevrējošo spēku izveidei. Pamatuzdevums manevrs apvidū, slēpta novērošana ,artilērijas uguns koordinācija apvienojumā ar ''sit un bēdz'' taktiku. Radīt pretiniekam neredzamu apdraudējuma klātbūtnes efektu un saistot to apvidū. Minētais  piemērs nenozīmē atteikšanos no klasiskās bruņtehnikas ,bet aicina racionāli izmantot līdzekļus ar lielāko iegūstamo efektu. Piemērs no Igaunijas artilērijas bruņojuma listes. Līdzīgi kā Somija, kaimiņa Igaunijas artilērijas komponenti veido jaukta veida 122/155 mm standarti. 2008 gadā Igaunija saņem Somijas dāvinājumu, 42 pilnas komplektācijas haubices 122mm H-63A/D30A. Mīnus: šķietami veca, padomju laika klasika, buksējama , 8 karēvju apkalpe, neliela sniedzamība, primitīva datu sagatavošanas sistēma. Plusi ,iegādes-0 izmaksas, eksploatācijas vienkāršība ,konstrukcijas vieglums, izplatības areāls un munīcijas ražotāju izvēles liste. Trūkumu un plusu apvienojums rada haubicei D-30A labvēlīgus modernizācijas priekšnoteikumus.

                                            Igaunijas Bs 122 mm haubice D-30A /H-63A
         
 Viens no tādiem projektiem ir Izrēlas izstrādātā 122mm ''Samser'' modernizācijas pakete. Tā paredz pārvērst D-30 par mobilu ,automatizētu artilērijas sistēmu. Šādu 122mm haubiču parka modernizāciju veic Kazahija, Aizerbidžāna, Serbija daudzi citi eksploatanti starp kuriem var būt Somija, Igaunija. Laiks rādīs !  Paketes cena vērtējama ar 0,7-1,3milj.$.Pretstatam, analoģiska līdzinieka iegāde svārstās no 5 milj.$ līdz 8 milj.$.

                                         Izrēla, 122mm  modernizācijas pakete ''Samser''.

Virspusēji ,modernizācijas paketes izcenojums ir tikai 1/5 vai 1/8 daļa no mobila līdzinieka iegādei patērētiem līdzekļiem, uzskatāma ekonomija ! Protams, pretējās nometnes interešu lobijs var atsaukties uz : NATO standartu, haubices vecumu, salīdzinoši nelielo sniedzamību iepretim 155mm , precīzo munīciju utt. Trūkumi nau tik vienozīmīgi. 122mm kalibra mazāka sniedzamība atspoguļojas sistēmas nelielā svarā ! Nelielais svars ir viens no mobilitāti veicinošiem elementiem. Mobilas ,automatizētas artilērijas vienības ļauj veidot jaunu artilērijas taktiku. Atsauce uz precīzās munīcijas iztrūkumu nau objektīva.Valsts kura izvēlas Izrēlas ''Samser'' paketi iegūst  modernu ,mazcenas artilērijas vienību.

tehnisko atbalstu*-izkaidrojas ar svaru tātad caurgājamības,degvielas patēriņa atšķirību starp 3,5 -5t .smagu transportlīdzekli un 12,5-16,5 t.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru