Sekotāji

Powered By Blogger

ceturtdiena, 2014. gada 13. marts

Krīze,Ukrainas mācībstunda.

Ukrainas-Krimas ps.krīzes pozitīvai pienesums Latvijas politiskai telpai ir  klasiķu definētās atziņas : ''uz zemes nau taisnības,dūrei tik spēks'' aktualizēšanās. Pasaules realpolitikai būtiski atšķiroties no Latvijas politikā dominējošās mantras  ''sabiedrotie palīdzēs''. Kā redzam nepalīdzēs, bet paudīs sapratni un līdzjūtību ! Realitāte ir sekojoša, Krievijas Bs ir ātri aizguvusi* jaunu neformālo karadarbības formu. Tās pielietošana bloķē tradicionālu spēku izmantošanu padarot tos mazspējīgus. Iemesli, tiek izmantots upurvalsts pilsoņu iekšējais resurs ,juridiski ārvalsts uzbrukums nau noticis ! NATO bruņota palīdzība nau sniedzama iekšēju nemieru apspiešanai ! Pilsoņkarš ir izbeidzams tikai un vienīgi demokrātiskā veidā, balsojot ! Raimonda Vējoņa un Ainara Latkovska ''LatvijasAvīze'' slejā paustā doma : “Notikumi Krimā parāda, cik viegli iespējams aplenkt un neitralizēt armijas bāzes, kuģus un citus aizsardzības spēkus. Taču zemessargus aplenkt nav iespējams, jo viņi ir visur – mikrorajona kāpņutelpā, meža viensētā, laukos un pilsētā. Tie ir visdažādāko profesiju, vecumu ļaudis, kas ir patriotiski noskaņoti, labi motivēti un gatavi ziedot savu laiku un līdzekļus valsts drošības stiprināšanai. Mums tas jānovērtē un jārūpējas, lai zemessargi būtu labi organizēti, moderni bruņoti un profesionāli apmācīti''. Tātad , tiek definēts mobilas, kompaktas kaujas grupas. Paustais liek secināt ka pastāv zināma cerība- BS un ''Zemessardzes'' attīstības koncepts ietvers tik aktuālo ''mācību no svešu kļūdām''. Aktuāls dienas jautājums, kāda veida spēkus būvēt un kāds ir nepieciešamo dzekļu apjoms to izveidei. Latvijas gadijumā vairāk kā skaidrs ir viens ,esošo spēku organizātoriskās forma,  tehniskais ekipējums, bruņojums, apmācība un taktika nau spējīga neitralizēt perspektīvo apdraudējumu. Ko darīt ? Redzam ka šodienas Krievija lidzīgi ārvalstu praksei -Krimas krizē iesaista vieglo, mobilo avangardu.

                                           Airomobilais desants -Mi-28N,Mi-8,Mi-24.
          
 Iespējams ka līder vienību pārstāv GRU 194 atsev.spec.uzd.grupa.  Tās transansporta tehisko bāzi veido 6×6 šasijas Ural / Kamaz kravasmašīnas un 4×4 vieglā bruņu riteņtehnika, . Krievija, Krimas krīze izgaismo progresīvu, taktisko intervences modeli.Vairākos elementos papildinot un atkārtojot ārvalstu praksi. Paralēli  Krimas krīzei , Bs norit laikā saistītas, vērienīgas mācības. Interesi piesaista izsludinātā no11 līdz 14 martam gaisa desanata spēku mācības. Poļigona Strugi Krasnie, Pleskavas apg. GdS airomobilās taktikas ietvaros norit  80 Mi-8 helikopteru vienlaicīgs piezemējums 2x2km lielā varbūtējā pretinieka avb.* teritorijā. Krievija, Ivanova, 98 Gd div. atrašanās vieta. Divīzijā ietilpstošās 217 un 331.brigādes veic pēdejā 20 gadē apjomīgāko, 3500 karēvju un tehnikas parašūtdesantēšanu.  Baltijas un Melnās jūras piejūras  rajonos Gds* pielieto jaukta veida desantēšanās taktiku.Izpaužas kā airomobilā ,parašūtdesanta un amfībijplatformu nestas tehnikas izsēdināšanu x-objekta tuvumā. Ieguvumi ,transportaviācijas resursa ekonomija smagsvara tehnikas nogādē ! Vieglo līdervienību  uzdevums bloķēt vai pārņemt atslēgobjektus. Krimas ps. un mācību poļigonos demonstrēto elementu  jaunais ''taktiskais zīmējums'' liek secināt ka tradicionālo armijas formējumu  uzbūves struktūra ir mazefektīva šāda apdraudējuma neitralizācijai. Tas panākams ar taktisko spoguļattēlu mobilu ,mazapjoma kaujas grupu palīdzību. Aktuāls ir kaujas grupu transporta aprīkojums un bruņojums, tātad  izmaksas un iegūtais efekts. Krievijas ofensīva atklāja Ukrainas Bs mazspēju ,tikai 6000 karēvju no 44.000 lieliem SzS spēkiem ir kaujasgatavi -durkļi* !Atklājums aktivizē Nacionālās gvardes (rezervistu korpusa ) izveidošanas darbus. Parelēli ,pastāvošo Bs daļu personālsastāvs ir nelojāls Kijevas valdībai.  Turpmāk austrumukrainā izvērstā ''pretterorisma'' operācijas spēki apsīkst.  Vairākām Ukrainas Bs elites daļām pārejot austrumu ,dumpinieku pusē.
                                          Austrumukraina,  Slavjanska  16.04.14.
          
 Kijevai lojālu Bs kodolu var veidot tikai jaunizveidotie NG spēki.  Pašreizējie ''ugunsdzēšanas'' plāni paredz izveidot līdz 40.000 karēvu lielus NG/ aktīvo rezervistu vieglos spēkus. Ukrainas krīzes situācijā dzimušie plāni atduras pret organizātoriska un finansiāla rakstura šķēršļiem.

aizguvusi*- ārvalstu režija un atbalsts Kosova ,Lībija ,Sīrija. Stihiski, neplānota ķēdes reakcija -Ēgipte,Tunisija.
avb.*-aviobāze.
durkļi*-kaujaslauka karēvji.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru