Sekotāji

Powered By Blogger

trešdiena, 2014. gada 17. septembris

Unversāls-Brimstone/Sea Spear

Mikroviļņi, Izmantotojas divi viļņu diapozoni Ka- 35 Ghz un W- 94/97 Ghz mm- diapozona pašnovades bloks. Interese par mm-viļņu diapozonu radās saistībā ar PRA. Ekspermentos noskaidrojot ka lielākā noturība pret atmosfēras radītiem traucējumiem piemīt W- 94 Ghz, Turpmāk pētijumu ''datu kodolam'' atspoguļojoties praktiskās izstrādēs. Ārpus pretraķešu aizsardzības izstrādēm notiek mm-diapozona integrēšana aviācijas bruņojuma listē. Nodrošina sauzemes un virsmas mērķa tēla atklāšanu- pašnovadi. Pirmā specializētā izstrāde ir britu VR ''Brimstone''. To pielietojums noritēja Lībijas operācijas ''Odissey dawn'' ietvaros.

                                                      Lībija.
 Turpmāk, norit raķetes mērķnovades sistēmas pilnveidošana. Pašnovades mm-diapozonu dublējot ar lāzernovadi. Uzlabojumi ,paplašināja mērķlisti ,stacionāri, mobili  un līdz 150km/h ātri mērķi. DailyMail.co.uk- ''Brimstone'' izmēģinājumiem veltīts  apraksts.

                                           Duālas novades VR ''Brimstone''izmēģinājumi.

Raķetes ,,Brimstone'' ir unificēta dzinējā ,kaujas daļā un vairākos citos elementos ar ''Hellfire''.  Saglabājot kopīgus ģeometriskos un svara rādītājus. Atšķirība ir novades sistēmā un autopilotā. Pretēji ''Hellfire'' plaknes trajektorijai ''Brimstone'' ir realizēts aviācijas nesēju munīcijai nepieciešamā lidojuma taka ar vertikālo pikējumu mērķapvidū. Pretēji ''Hellfire'' tā nodrošina tiešam skatam slēptu objektu satriekšanu. Novadē ietvertais mm-diapozona radiolokātors iepretim lāzernovadei sniedz rindu priekšrocību. To neietekmē meteoapstākļi un kaujaslauka atmosfēras sliktā caurskatāmība. Virsmas mērķu satriekšanas gadijumā ļaujot pārvarēt jūras virsmai raksturīgās tehniskās ''barjeras''. Turpmākā VR ''Brimstone'' pilnveidošana norit programatūras jomā. Uzlabojot signālapstrādi tiek radīta ''Sea Spear'' programatūras modifikācija.

                                         
 Radiolokātora izmantošana nodrošina, mazizmēra ,ātrgaitas virsmas mērķu distancionālu satriekšanu. Raķete ir piemērota startam no sauzemes un virsmas nesējiem. Tātad VR ''Sea Spear'' ir klasificējama kā mazizmēra pretkuģu-pretdesanta raķete. Pozitīvais, mazais svars ļauj raķetes izvērst uz niecīgu gabarītu flotes un sauzemes tehnikas platformām. Raķetes sniedzamība startā no virsmas nesējiem līdz 7/8km no taktiskā-iznīcinātāja 24/26km ,helikoptera vai bezpilota lidaparāta 12km. Trūkums, ir ieroča lielās izmaksas : 320.000-370.000 $. Budžetvalstīm, ''Sea Spear'' pielietojums attaisnojas mazizmēra 140t-500t desantkuģa satriekšanai. Kompaktums ,nelielais svars un starta vienkāršība nodrošina slēptu izvēršanu uz maztonāžas flotes nesēja. Nesējam iegūstot sekojošas priekšrocības ,netiek klasificēts kā apdraudējums ,munīcijas kompaktums un svars ļauj izvērst 8-16-24 lielu arsenālu. Skaitliskais daudzums sniedz 3-4-6-8 zalves raidijuma iespēju. Pirmās pārsteiguma zalves gadijumā tiek nodrošināta korvetes vai fregates gabarītu platformas disfunkcija. Tehniski aktuāls ierocis Krievijas robežvalstīm. Pielietojums  neattaisnojas*  desanta amfībijtehnikas gadijumā. Ierosinot apskatīt alternatīvo variantu Spike-ER-7km /NLOS-25km munīcijas izmaksas. Tehnaloģija ir sarežģīta un dārga,tiek pretnostatīta IIR tehnaloģijai.Starptautiskās operācijās neliels,1200/1350t. patruļkuģis iegūst iespaidīgu aizsardzības potencionālu pret ''spieta'' taktiku.

neattaisnojas* -iegādes cena iepretim satriecamā objekta cenai.

Maskēšanās 900-14000nm.

Mūsdienu kaujaslauka mērķatklāšanas pamatā atrodas optiskais , IS un UV diapozons.Bruņtehnikas , pilotējamo un bezpilotu lidaparātu aprīkojuma klāststs ietver dažādas mērķnozīmes termovīzijas iekārtas. Diapozons 900-14000nm nodrošina  darbību d/n tumšajā posmā ,sliktos meteoapstākļos. Nodrošina ugunsefektivitāti pretinieka pretpasākumu apstākļos.

                                       
Novērošana.,Robežsardze, izlūk patruļa.

 Piemērs, sadursmē ar pretinieku kura aprīkojumā nau termovīzijas iekārtu rodas pārsvars. Pielietojot acij redzamā, 430-470nm optiskā diapozona sedzējmiglu.Tiek iegūts pretiniekam necaurskatāmu manevra lauku no kura veikt  tā satriekšanu.Temovīzijas iekārtām pakāpeniski kļūstot kompaktākām un cenā pievilcīgākām tās parādās karēvja ekipējuma listē-. termovīzijas briles un ieroču tēmekļi. Šodien ,pamatā šāds aprīkojuma atrodas elitāru vienību ekipējumā. Tehnaloģijas pilnveidošanas proces nodrošina ka  tuvākos 5 gados  notiks masveida  termovīzijas iekārtu palētināšanās un nonākšana  karēvja ekipējumā. Tātad, mūsdienu karēvim ir jabūt elemntārām priekšzināšanām par veidiem ar kādiem panākāma termovīzijas tehnisko rādītāju degradācija. Apskates priekšmets ir materjāls izpaliekot formai. Interesanti, uzskatāmi zinību elementi kuri iekļauti šodienas speciālo uzdevumu karēvju zinību listē. Mērķnozīme ,maksimāla izdzīvošana kaujaslaukā un veicamā uzdevuma izpildīšana.  
                                                                                                          
Elementāri ,Vatson -Ekranizācija.

Viena no UV- neitralizācijas materjāliem ir polimēri. Aktuāla un perspektīva karēvju apģērba, tehnikas apmetņu izgatavošanas tirgus niša. Termovīzijas iekārtu plaša ienākšana militārā ikdienā ierosinās pretdarbību. Nepieciešamība pāriet no vienkāršas ekranizācijas uz aktīvu signatūras pārvaldi. Karēvja apģērba un ekipējuma gadijumā atkārtojot Zviedrijas  kompānijas ''Barracuda'' principu. Tam nepieciešamas viegls, pēc uzbūves daudzslāņains ar integrētiem elektosildīšanas elementiem. Apģērba vai ''UV-ēnu'' apmetņa cena nedrīkst pārsniegt 500$ par vienību.  



   

svētdiena, 2014. gada 14. septembris

DASH-mazcenas līnija.

 Aviācijas munīcijas jomā vērojama jauna tendence: lāzernovadi un signālkorekciju papildina ar mm-diapozona korekcijas ieročiem. ASV viedās munīcijas līnija: lāzernovades- ''Paweway'', signālnovades -JDAM pievienojas mikroviļņu DASH moduļi. ASV ražotājam L3/ ''Mustang technalogy'' piedāvā aviobumbām un munīcijas moduļiem paredzētu aktīvo mm-diapozona  DASH /Falcon Eye/ radiotālmēru. Apvienojot mazcenas fināltakas* korekcijas un palaidēja funkcijas. Novērojas tendence, tehniski spēcīgas platformas pielieto vienkāršu mazcenas viedo munīciju. Šādu vienkāršu* risinājumu izmantošana munīcijā nodrošina signālnovades-GPS tehnaloģija, platformu radiolokātori apvienojumā ar divirziena ieroču datu straumējumu. Atbalsta elementu informatīvā klātbūtne ļauj būtiski novienkāršot fināltaku , vairākkārt samazinot tās informatīvo lauku. Tā lielumu primāri noteica ierocī izvērsto sensoru sniedzamība. Piemērs,PKR ''Harpoon'' primārā informatīvā lauka sarukums iepretim DASH munīcijai.  ''Harpoon'' pašnovades radiolokātors atklāj fregati no 22-28km , bet pašnovade slēdzas 6-12km distancē.  DASH sensoru gadijumā atklāšanas /satveršanas raksturlielumi flotes mērķiem : attiecīgi no 5km un 2km ! Mazcenas sensoru raksturlielumu sarukumu kompensē precīzā navigācija un nesējplatformas mērķdatu straumējums.

 fināltakas*- mērķapvidū  veic mērķa diskrimināciju un satriekšanu.Stacionāra mērķa gadijumā signālnavigācija nogādā līdz apvidum ,kurā aktivizējas DASH sensors. Kustīga mērķa gadijumā ,notiek straumēta mērķdatu atjaunošana. Nonākot cieši pie mērķa aktivizējas mm- tālummēra korekcijas sensors. Rezultātu ietekmē apvidus ,mērķa-EAV  kā arī pretpasākumi platformas sensoriem un datu līnijai.
vienkāršu*- pilnvērtīgu radiolokātoru aizstāj GPS/INS un mm- radiotālmērs
DASH/Falcon Eye- mm-tālummēru līnija ir atbilde britu ''Brimstone'' raķetēm. Atšķirībā no briu realizētā ''raķetes raudzes''  radiolokātora ASV paredz DASH moduļveida , mm- radiotālumēru ar divejādām funkcijām. Kalpojot vienlaicīgi par radiolokātoru un palaidēju. Pateicoties  komerciālās aprites elementu, ''gatavs lietošanai''* principa pielitošanai  mm-modulis saglabā mazcenas elementa statusu. Integrējams aviobumbās,ieroču moduļos,spārnotās raķetēs.

gatavs lietošanai*-''off-the-shelf''-no plaukta, izmantojas atsevišķi elementi no mikroviļņu krāsniņas uc.

Maskēšanās 430-470 nm.

Tehnikas un karēvja izdzīvošanā lielu lomu spēlē maskēšanās ,spēja pielāgoties apvidus fonam. Maskēšanos var iedalīt divās kategorijās. Pirmajā acij redzamā 430-470 nm. optiskajā diapozonā,bet otrais  ir 900 -14.000 nm. tehniskajā diapozonā. Konfliktvidei ir raksturīga apvidus atšķirība: Iraka,Afganistāna,Kosova, Maķedonija,Gruzija ,Ukraina. Austrumeiropas apvidus veicina maskēšanās nozīmi. Liela vērība maskēšanās iemaņām tiek pievērsta armijas vienībās kuras parktizē neregulārus taktikos risinājumus. Tradicionāli par tādām tiek uzskatītas izlūku, izlūktriecien patruļas ,snaiperi un ugunskoriģētāju vienības. Zināmā mērā to var attiecināt arī uz mehanizētā daļām kuru taktiska paredz bezkontakta sadursmi.*

                                             
Apgūstot vielu.

Uzkatāmi tiek demonstrēti izejmaterjāli un maskēšanās tērpa tapšanas proces. Taču minētie meskēšanās pasākumi ir paredzēti 430-470 nm ,acij redzamai spektra sadaļai. Īpašību degradācija uzrādās saskarsmē ar ''tehnisko'' diapozonu.

                    

 bezkontakta sadursme*- pamatā paredz pretinieka atklāšanu un ģeolokalizēšanu kalpojot par  mērķnorādi citām ieroču grupām. Vai tiek praktizēta īslaicīga distancionāla uguns sadursme .

                                                                                                      

pirmdiena, 2014. gada 8. septembris

Latvija, CRV-T bruņtehnika.

Latvijas AM ir izvēlējusies britu CVR-T (Combat Reconnaissence Vehicle, Track) saimi. Tā ietver  5 dažādas mērķnozīmes bruņmašīnas : izlūk-bruņmašīna, bruņtransportieris, štāba ,medicīnas-evakuācijas  un remonta evakuācijas. Latvijas gadijumā lielāko interesi  rada divas pirmās mērķnozīmes kaujasmašīnas. Vieglā izlūk-bruņmašīna ''Simicatar'' FV107 ir priekšģājēja  FV101''Scorpion'' pilnveidotais modelis. Līnijas korpus tiek veidots no bruņualumīnija nodrošina pretložu ,pretšķembu aizsardzību. Frontālā,pieres projekcija aizsargā 800-1000m no 14,7mm raidijumiem. Bruņtehnikas līnijas izstrādātājam ''ALVIS'' saglabājot ''Scorpion'' korpusa kompozīciju, bet nomainot dzinēju un bruņojumu. Dīzeļdzinējam aizstājot benzīndzinēju ,bet 30mm automātiskam lielgabalam L21 ''Rarden'' zema-impulsa vītņstobra 76 mm lielgabalu. Tehniskā koncepcija rakturojas kā ''tīrasiņu britu''. Kaujastehnika ir paredzēta izlūkošanas-patruļai  papildus pildot strēlnieku vienību atbalsta uzdevumus. FV-107 ''Simicatar'' priekšrocības : nelieli gabarīti un svars. Kaujai sagatavas svars nepārsniedz- 8t.  Lielceļa ātrums aptuveni 80km/h ,bezceļa apstākļos vairāk kā 50km/h. Kāpurķēzu bruņtehnikai tas ir vairāk kā teicams rādītājs ! Negatīvais ,peldprasmes trūkums* ierobežo taktiskā manevra areālu Eiropā. Nelielie gabarīti saista apkalpi,bet vienlaicīgi nelielais siluets veicina izdzīvošanu.



Lielgabals L-21 ''Rarden'' izmanto 3 sekciju munīcijas padevi atšķirībā no divplūsmu  lādiņu padeves mehānisma. Rada svara ekonomiju, bet zaudē munīcijas izvēles reakcijas ātrumu.Neliels 165 lādiņu nesamais racions. Izlūkpatruļas bruņmašīnas FV-107 lielākās tehniskās nepilnības skar aprīkojuma bāzes sadaļu. Ieroču stabilizācijas trūkums noliedz veikt raidijumus gaitā.Uguns novades risinājums atšķiras ar vienkāršību un piemērots darbībai d/n gaišajā laikā. Trūkst vadītājam paredzēta IS kanāla  nakts vadībai bez papildus apgaismojuma.Tēmēšanas sadaļā iztrūkst termovīzijas, lāzertālmērs,video automāts, bet aizsardzībai-lāzeriluminācijas fakta konstatēšanas sensors.  Minētie trūkumi novēršami par papildus samaksu.

                                                       FV-107 Simicatar /FV-103 Spartan

 Bruņas un ieroču nepilnības daļēji kompensē taktiskais pielietojums-izlūkošanas patruļa.
 Latvijas Bs izvēle vērtējama kā veselīga ekonomisko un militāro pretstatu kompromis.
Izvēle norāda  uz to ka mehanizētā brigādes taktikas pamatā likts britu risinājums. Veidojot ''Scimitar'' un ''Spartan''  izlūk manevra grupu tandēmu. Bruņtransportieriem FV103''Spartan'' pildot kompaktu 4-5 karēvju mērķnozīmes : izlūku-ugunskoriģētāju , zenīt-RBS-70/Stinger , PT- ''Spike'' un 81 mm mīnmetēju grupu transporta lomu. Zināma neskaidrība pastāv par Latvijas Bs veiktās izvēles iemesliem ! Bruņtransportieru CRV-T saime ir līdzvērtīga plaši izplatītam ar peldspējām apveltītam ,ietilpīgākam un korpusā standartizētam M-113 modelim. Lietuvas piemērs apšauba  apgalvojumus par piedāvājuma vai iegādei nepieciešamā finansējuma trūkumu. Pretnostatot kaimiņu modeļu karēvju ietilpību: Lietuvas M-113 uzņem līdz 12 karēvjus ,Igaunijas XA-180 EST''Pasi'' līdz 14 karēvju. Kaimiņu izvēlētiem modeļiem piemīt amfībijspējas. Nozīmīgs elements teritorijām ar dabīgiem iekšzemes ūdens šķēršliem: upes, ezeri, mākslīgās ūdenskrātuves.  Latvijas FV-103 ''Spartan'' 3/2+4/5 karēvji . Bruņtehnikai pietrūkst amfībijspējas un neparedz armijas strēlnieku nodaļu transportēšanu ! Korpus nepieļauj smagsvara atbalsta ieroču izvietošanu, piemēram 120mm mīnmetēju.Izvēles daļējs skaidrojums ir Latvijas Bs realizētā algoto karēvju institūtu. Finanses ir galvenais šķērslis reālu durkļu vienību skaita audzēšani. Veidojamās mehanizētās brigādes pamatā liekot ''sit un bēdz'' taktisko formu. Izvēle norāda ka Bs saglabā un attīsta aizjūras intervences spēkiem  paredzētu koncepciju. Tā neparedz reāla spēkavota , ''Zemessardzes'' durkļu resursu attīstību ! Tātad nau orjentēta uz valsts teritorijas aizsardzību. Autors, darijuma vērtīgākais elements ir FV 103''Spartan'' kuru daudzums būtu papildināms ar atkārtotu pirkumu.

P.S.: Modernizācija caur analoģiju, Somijas BS veiks 100 BMP-2 modenizācija paredz ietvert  vadītāja un komandiera termovīzijas iekārtas,integrēts, kaujas informatīvais tērminālis,bruņu aplikāciju un IS/UV signatūras neitralizācijas apmetņi, Komplekta cena  nedrīkst pārsniegt: 200.000 Eiru. Tātad Somijai 100 vienību modernizācijas programa izmaksās 20 milj.Eiru.


 peldprasmes trūkums* - iespēja aprīkot ar peldsvārkiem , sagatavošanas laiks 30min.  ūdenstilpnes forsēšanas risks 50/50.                        
degvielas autonomija*-  dīzeļdzinēja variants: 630km klājuma ceļa autonomija, 500km otrās kat. ceļi , šķērsļotā apvidū-370-400km.                                                      

svētdiena, 2014. gada 7. septembris

Ukraina un ieroču piegādes.

NATO sammits Velsā iezīmēsies ar vēsturisku lēmumu, ieroču piegādes Ukrainas Bs ! Politiski nozīmīgs ir ar to ka ieroči tiek piegādāti Krievijas ''piemājas dārziņa'' valstij. No tehniskā viedokļa paziņojums ir kurjozu žanram piederīgs ! Iemesls, Ukrainas MRK ražotā nomenkalatūra un tehnaloģiskās iespējas.  Piegāžu fakts norāda cik izsaimniekota un bezspēcīga ir valsts aizsardzības joma. Interesi  var izraisīt piegādātāju valstis un ieroču nomenkalatūra.
Autors, skaļais paziņojums par ieroču piegādēm Ukrainai pamatā veic informatīvā atbalsta lomu.Iemesls ir finanses. Ukrainas gadijumā, ieroču piegādes var notikt tikai un vienīgi ar kredīta līnijas palīdzību vai bezmaksas. NATO vadības paziņojums ,Ukrainai tiek atvēlēti 15 miljoni Eiro ! Atvēlētais finansu apjoms skaidri definē  ASV un Eiropas nostāju.  Galvenā finansētāja lomu var uzņemties ASV. Ar to veicot savas ''garantijas polises''* nomināla apmaksu. Realitātē,  ''ieroču'' piegādes nomenkalatūra ietvers karadarbības kvalitāti uzlabojošus mazcenas elementus. Taktiskā līmeņa raidstacijas, nakts redzamības briļu un tēmekļu komplekti, IS- atpazīšanas ''zīmes'', 120mm mīnmetēju munīciju un PTRK. Aviācija, Strela/Igla pretdarbībai nepieciešamās  pirotehniskās mānekļu ''sveces''. Interesanti ,ārvalstīs cirkulē informācija ka Ukrainai ir nepieciešama smagā bruņtehnika ,tanki !! Valstij kurai ir iespaidīgas tanku rezerves un  to ražošanas jaudas ! Izkaidrojas ar rezervju nepietiekamo tehnisko funkcionalitāti. Trūkumu novēršana prasa resursus un laiku. Polija un Čehija var kļūt par vienīgām NATO valstīm kuru piegādes ietvertu bruņtehniku un artilēriju. Čehija, kompānija ''Excalibur'' piedāvā ''gatavs lietošanai''- T-72/BMP-2 rezerves . Vērtīgākais Čehijas piedāvājums varētu būt 152mm augstas mobilitātes haubice ''Dana M1''. Piegāžu jautājums atduras pret finansēm.

                                                     152mm ''Dana'' M-1CZ

Mazvalstu ražotājam svarīgs ir apmaksas avots ,valsts vai ārvalsts kredītlīnija. Apšaubāma ir ASV interese sonsorēt ārvalsts ieroču un materjālu piegādes Ukrainai. Piemēri, mazticams ka Beļgijas munīcijas kompānija ''Mecar'' iegūs pasūtijumu 30mm munīcijas piegādēm. ''Mecar''nomekalatūra ietver PSRS/Krievijas standarta 30mm 2A42* lielgabalam paredzētu  bruņsitēja munīciju M-929. Gruzijai  un šodien Ukrainai svarīgs elements ir T-64/72/80/90 tanku saimes 125mm  munīcija. Izrēlas ''IMI'' piedāvā efektīvu 125mm HE-MP-T  M-710 munīcijas risinājumu.  Palaidēja iestatīšanas iespēja vairākkārtīgi palielina tanku 125mm lielgabala uguns efektivitāti cīņā ar apbūvē slēptu vai apvidū izvērstu pretinieku. Jautājums, vai kāds finansēs Ukrainai paredzētas piegādes ?

garantijas polises*- 1997 gadā ,Krievija , ASV un Lielbritānija sniedza drošibas garantijas Ukrainai.

PTRK-PretTanku Raķešu Kompleksi.

30mm 2A42*-lielgabals ir izvērsts uz BMP-2/3, BMD- 3/4 ,helikopteriem Ka-52/Mi-28.

piektdiena, 2014. gada 5. septembris

Ukraina un bruņtehnika.

Ukraina, intervences spēku rīcībā atrodas pārsvarā vieglā riteņu un kāpurķēžu bruņtehnika. Konfliks  raksturojas ar nelielu no 30 līdz 50 interventu tanku T-64* grupas klātbūtni.  Tankiem nepieciešamais atbalsta nodrošinājums ir šķērslis to skaita vairošanai konfliktā. Dominējošās problēmas apskatām no cēloņu-seku likumsakarību ķēdes.Tanku bruņa un ugunsspēja iepretim  vieglās bruņas ātrumam ierobežo flangu manevru ,bet lielais degvielas patēriņš sarežģī atbalsta loģistiku. Vieglā bruņa, KKM,.DKM un BTR ir apveltīti ar manevram nepieciešamo ātrumu. Pretstatā tankiem salīdzinoši mazas prasības pēc loģistikas atbalsta. Abpusēji, vieglās bruņtehnika aprobežojas ar 14,7-23-30mm kalibriem. Tie ir pietiekami personālsatāva, punktveida mērķu un ''spoguļtēla'' bruņtehnikas satriekšanai 1500m distancē. Bruņas nepietiekamība uzrāda trukumus sastopot organizētu aizsardzību kurā pastāv tanku klātbūtne. Kāda varētu būt varbūtējā Ukrainas pretinde ? Ukrainā ir attīstīta  tanku ,bruņtransportieru ražotnes.Tās rīcībā atrodas nepieciešamās tehnaloģijas lai salīdzinoši īsā laikā ienāktu vieglo izlūkošanas*- ugunsatbalsta bruņmašinu  nīšā. Pasaulē ,Ukrainā vērojamā ''ēnu karadarbība'' nau jauna. Krievijas interventu organizātoriskā izpildijuma formām atkārtojot pilnveidotus Āfrikas kontinentā vērojamu konfliktu risinājumus. Viens no pretdarbībai nepieciešamiem elementiem atrodas tradicionālā '' ugunsdzēsēju depo'' valstī, Francijā. Aizjūras atbildības reģionos tai perjodiski nākas risināt šodienas Ukrainai raksturīgas problēmas. Nepieciešama svarā viegla bruņtehnika, gaitā ātra ar labām bezceļu īpašībām. Francijas galvenā prasība bruņas svaras nedrīkst pārsniegt C-130 celtspēju.  Turpinot pretrunu listi : tankiem raksturīga ugunspēja apvienojumā ar finasu rasursus taupību !

                                               AMX-10RC iespēju demonstrējums.
    
Francijas AMX-10RC vieglā, riteņu uguns atbalsta bruņmašīnas koncepcijai piemīt pozitīvās un negatīvā puse. Pozitīvās, 105mm zemimpulsa lielgabala F2 munīcija uzlabo sniedzamību un uguns iedarbības kvalitāti. Pārvietošanās ātrums un patērejamo resusu apjoms. Izlūkbruņmašīnas AMX-10RC raksturpazīme ir maināms klīrens. Hidropneimetiskā piekare šķēršļotā pilsētas kaujasvidē ļauj realizēt kāpurķēžu tehnikai raksturīgo 180* apmetienu. Francijas ''NEXTER'' ražotājam izstrādājot divu TK-105 un TML-105 bruņtorņu līniju. Pilnīgākā ir TML-105 versija ar NATO standarta 105mm  L7/M68 vītņstobra lielgabalu. Citi Eiropas bruņtehnikas līnijai piederīgie modeļi ir Itālijas ''Centauro'' un  DĀR ''Rooikat''. Dienvidāfrikas bruņtehnikas bāzes modelis ''Rooikat'' ir interesants ar jūras standarta 76mm lielgabalu. Konstrukcija  tiek atzīta kā optimālākais koncepcijas risinājums.

                                           ''Rooikat'' -76mm/62 cal.
        
 Izstrādātāju valstu  vidū vērojama likumsakarība. Dienvidāfrikai līdzīgi kā Francijai nepieciešama vieglā bruņtehnika lielu teritoriju kontrolei. Dienvidāfrikas Bs izmantoja izlūk triecientaktiku cīņai ar pretinieka  T-54/62 tanku kolonām.''Rooikat'' lielais apvidus ātrums un 1000km gaitas autonomija nodrošināja reid grupu taktikas realizāciju pretinieka aizmugurē. Šodien ''Rooikat'' perspektīvo modeli pārstāv 105mm platformas variants. Ukrainas austrumu apgabali ir atklātas pustepes. Labvēlīgs apvidus manevram. Atskatam, no 2013 gada līdz 2014 gada aprilim Krievijā notika  Itālijas''Centauro'' vispusīgi izmēģinājumi. Neskatoties uz pozitīviem poļigonu rezultātiem Krievija Bs nesaskata nepieciešamību pēc šada veida modeļa bruņtehnikas. Iemesli ir Krievijas ģeogrāfija ,gadalaiki un peldprasmju trūkums. Konflikta norise Ukrainā iespējams kalpos kā priekšrakstas atbilstošas izluk-ugunsatbalsta bruņmašīnu radīšanai ! Motivējot Ukrainu pievērst lielāku vērību vieglo bruņspēku izveidei.

                                           Ukrainas 105mm lāzernovades lādiņš ''Falarick''

 Ukrainas MRK piekšrocības iepretim Eiropas izstrādātājiem ir raķetes-lādiņa lāzer novades munīcijas ražošana. Adaptējot  raķetes-lādiņus 105mm lielgabalam ļauj izmantot 5000m uguns sniedzamības priekšrocības ,iepretim 2500m. Ukrainas kompānijas ''Luch''  sadarbībā ar Beļģijas CMI Defence  kompāniju pielāgo lāzernovades lādiņu STUNGA/ ''Falarick''  105 mm un 90mm stobru  CT-CV bruņtorņu līnijai.

 T-64*- Ukraina ir ražotājs un T-64 atrodas tās Bs ierindā. Tanki ''nokļūst separātistu rokās'' Ukrainā no pārņemtām Krimas ps. daļām. realitātē to apkalpes veido ''bezsugas'' algotņi.                                              
Racce*-izlūkošana,ugunsiedarbība.

Karadarbības kļūdas.

 Austrumukrainas konflikta pretspēlētājus apvieno līdzīgas kļūdas. Abpusēji iesaistīto spēka manevra grupu lielums ir bataljons, pulks, retāk rotu formējumi. Tehniskajā komplektācijā veidojot jauktu nomenkalatūru.  Katrai no pusēm nosprausto mērķu panākšanu apgrūtina divi elementi : ritošās daļas funkcionālā gatavība, un pieejamie degvielas resursi. Viens no šķēršļiem elastīgāku taktisko formu realizēšani  ir apgādes daļu improvizētais aprīkojums. Pretstatā izsētām apvidū ,kompaktām manevra grupām pārvietošanās notiek  apjomīgās līnijveida kolonās.Vērojams abpusējs manevru grupu ''spoguļatēls'' : dominē 4x4 GP ,kravastransports, riteņu BTR ko papildina kāpurķēžu kkm/dkm. un atsevišķi tanki. Tehnika nosacīti sadala manevra grupas vieglajās un smagajās. Vieglo grupu uzdevumos pateicoties riteņtehnikas ātrumam flanga manevrs. Izlūkot un radīt draudus. Smago grupu uzdevums satriekt izlūkotos pretestības punktus un nostiprināt panākumus. Abu veidu grupām veidojot ģeometriski lielus, kustības maģistrālu vektoram piesaistītus formējumus.

                                             
                                                   Spogulis ,Ukrainas Bs smagās kolonas.

Ar to radot labvēlīgus priekšnosacijumus pretinieka artilērijai. Krievijas nevēlēšanās izgaismot klātbūtni nosaka nestandarta tehnikas izvēli. Vieglās bruņas trūkums ir turpmāko Krievijas desantvienību zaudējumu iemesls. To izvēršana Ukrainas teritorijā noritēja izmantojot kravas mašīnas ar atsevišķu bruņtehnikas elementu piesaisti. Pilsētciema Severnij apkārtē interventu pulkam* kļūstot par vieglu mērķi Ukrainas artilērijai. Provizoriskās aplēses: no pulka 1000 karēvju grupējuma artilērijas uguns iznīcināja minimums 100 karēvjus, bet vairāk kā 400 ievainoja. Tātad, tikai atevišķi ņemtā sadursmē Krievijas interventu manevra grupa zaudēja 50% no personālsastāva. Jaunformētās grupas kodolu veidoja Pleskavas 76.gdd. pārstāvētās vienības. Iemesls, pieminētā līnijveida taktika. Zaudējumi liek pretiniekam pārskatīt darbības formu. Sākot no 03.09. tiek konstatētas kompaktākas manevra grupas. Spoguļtēls, Ukrainas NG* vienībām bruņas trūkums un neatbilstoš uzdevums izraisija personālsastāva zaudējumus Ilovaiskas pilsētas aizsardzībā. Lielākie Ukrainas vienību zaudējumi radās laika perjodā no 23.08. līdz 29.08.-vairākām daļām nonākot ielenkumā un apsorbējot artilērijas uguni.  Virspusīgs un neprecīzs datu apkopojums par ielenkumos bojāgājušo skaitu , no 200 līdz 1000* Ukrainas karēvjiem ! Rodas loģisks jautājums, kāda varētu būt vēlamā predarbības forma šādam mobilam apdraudējumam ? Kā redzam ,pretinieka intervences spēki plaši praktizē improvizāciju. To attiecinot netikai uz spēku organizāciju, taktiku , bet arī tehnikas nomenkalatūru. Ātrumam ziedojot smagās bruņtehnikas aizsardzību un uguns spēku. Galveno atbalsta lomu veicot artilērijai. Lielāko efektīvu tā sasniedz saskarsmē ar ''lielgabarītu'',apvidū mazkustīgiem, kustības vektorā nemeinīgiem vai ''stacionāriem''* laukuma mērķiem.

PS: Autors ,Ukrainas militārās spējas ir ļoti zemas,bet pretdarbība notiek pateicoties teritorijas lieluma radītai laika rezervei, tautas patriotismam un pašorganizēšanās spējām. Aizsardzības Ministrijai pildot galvenā dekoratīvā elementa lomu. Tikai viens gadijums no N-neizdarību un ļaunprātību sērijas ar ko sastopas Ukrainas vienības : spēku vadība ''galva nezina ko rokas dara''. Vadības jomu ilustrē NG pārstāvja veltītā replika ,nebija šūntālruņa pārklājuma !  Replikai norādot cik taktiski ievainojami kļūs Ukrainas spēki kad Krievijas interventu formējumi sāks izmantot radioelektroniskās apspiešanas iekārtas. Prognoze, Ukrainas militārās ķēdeses vājākie lementi ir : militārās raudzes vadības sistēmas trūkums un apgādes vienību mazspēja.  Tuvakajā laikā novedot pie kārtējiem aplenkumiem, tehnikas un personālsastāva zaudējumiem.

interventu pulkam*- 7 gv.gd.t.d. 331 pulks.

NG*-Nacionālās Gvardes apbruņojumu nosaka likums, strēlniekieroči +PTG ! Ilustrē cik jurisdiski nepilnīgi tiek noteikts vienības uzdevumi un bruņojums. Šodien par šādām nepilnībām maksā Ukrainas Karēvji.  NG nosauc nepatīkamus faktus.
1000*-domājams Krievijas propagandas pārspīlējums lai kompensētu savu analoģisku zaudējumu nozīmīgumu.
Stacionāriem*-vienība papildina resursus ,atpūšas vai nakšņo.

pirmdiena, 2014. gada 1. septembris

Krievijas BS darbība Ukrainā.

 Ukraina, augusts ,vairāki avoti apliecina Krievijas Bs daļu neformālu klātbūtni konfliktā. Līdz augustam konfliktā pastāvēja neskaidri un grūti dokumentējami fakti. To attiecinot uz bruņtehniku ,personālsastāvu  munīciju  un medikamentiem. Iemesls ,dominējošā tehnika savā vairumā klasificējās kā trofeju vai kustībspējīgi vēsturiski simboli. Sākot ar augustu notikumos vērojamas pārmaiņas. Nau noslēpums ka nemiernieki ir ierobežoti resursos. Tas attiecas uz personālu ,medikamentiem , strēlnieku ,artilērijas un bruņtehnikai nepieciešamo munīciju ,degvielu.  Atsevišķi izdalot ''austrumukrainas spēku'' kontrolēto tehnisko komponenti. Intensīvās lokālās sadursmēs ar Ukrainas spēkiem ir jasarūk separātistu bruņtehnikas* un artilērijas* skaitam. Izraisot nepieciešamīnu atjaunot izsmeltos resursus. Pretēji gaidītai tuvai uzvarai ,augusts nāk ar ''austrumukrainas spēku'' plašu uzbrukuma operāciju ! Izvērstais uzbrukums prasa minimums trīs elementus : izstrādāt plānu ar pietiekami labi noregulētu spēku vadību , informatīvo sadaļa- pretinieka vienību izlūkošanu un to ģeolokalizēšanu apvidū, pietiekamus personālsastāva, bruņojuma, munīcijas un degvielas apjomus. Netiek apskatīts medīcīnas un nodrošinājuma elements. Atskatam, divu mēnešu laikā ''austrumukrainas spēku'' demonstrētais organizātoriskais līmenis ir mazpārliecinošs. Tas ir attāls no lokālā kara teātra operācijām nepieciešamā. Turpmāk konstatētie fakti apliecina ka nevienā no elementiem nau ievērots autonomijas princips. Karadarbība pakāpeniski uzrāda Krievijas Intervences spēku klātbūtni Ukrainas teritorijā. Raksturojošais sadursmju veids distancionāls , artilērijas dueles. Izvērstā Krievijas intervences  grupējuma artilērijai radot zudējumus Ukrainas vienību vidū.  Izveidotās bataljona-pulka manevra grupām panākot to ielenkumu ! Acīmredzamie fakti izraisa interesi par resursu izcelsmi. Autors, nebūtu pārsteigums ja video redzamā 122mm  D-30* haubicu artilērijas grupa pārstāvētu 7 gv.gd.t.d/ 1141 gvardes art.pulku.* Īpatnība ,izvērstā offensīva raksturojas ar plašu artilērijas pielietojumu ko atbalsta bruņtehnikas vienības. Demonstrētā artilērijas uguns precizitāte ierosina jautājumu par uguns korekcijas izcelsmi. Tā pamatā ir 3 datu avoti. Pirmais,Ukrainas ģenerālstābs, atklāts ''kurmis''sniedza detalizētus datus par ATO. iesaistīto daļu atrašanos un darbības vektoriem ārvalsts interesentiem. Tehniskā,  pierobeža ir labvēlīga Krievijas radioelektroniskai un bezpilotu lidaparātu optiskai izlūkošanai. Tehnikai lokalizējot ukrainas vienības kā optiski, tā pēc radiostaciju un šūntālruņu darbības. Kā arī, konstatētā  45 SpNS* pulka karēvju klātbūtne Ukrainas teritorijā. Fakstam tieši norādot uz iesaitīto spēku kvalitāti. Turpmākajos notikumos iezīmējas vienota plāna aprises.Tā elementi ir cieši integrēti un virzīti divu mērķu sasniegšanai. Par pirmo tiek uzskatīts Ukrainas vienību kaujas gribas paralīze, demoralizācija ! To panākot ar dozēta iznīcinošā spēka pielietošanu. Masveida ugunsiedarbībai tiek pakļautas apvidū savrupas Ukrainas vienības ar vienlaicīgu ''austrumukrainas spēku'' aptvēriena manevru ! Ielenkt un bloķēt ! Demonstratīvas darbības ir vērstas uz pretinieka civilās auditorijas psihaloģisko ietekmēšanu. Skaidrs ir viens, austrumukrainas iekšējā spēka apjoms ir nepietieksmas ko apliecina sekojoši fakti. Krievijai realizējot labi maskētu invāziju Ukrainas teritorijā.

                                                     
 Otrs elements ir informatīvā karadarbība ,propoganda.  Krievija precīzi pārzin Ukrainā pastāvošās nepilnības un izmanto tās sev par labu. Uzsvars uz propagandu nau nejauš.Iemesli slēpjas Ukrainas pilsoņu nacionālajā un valodas sastāvā, aptuveni 50% ģimeņu otrā valoda ir Krievu. Potencionālā pretinieka pilsoņi ir informatīvi manipulējami. Tie atrodas informatīvās sniedzamības laukā ! Kā liecina 2008gada Krievijas ''5 dienu kara'' pieredze, tas ir efektīvs ierocis ar kuru panākt pretinieka cīņas gribas paralīzi. Maksimalizēt sakāvnieciska noskaņojuma izplatīšanos sabiedrībā. Mērķis, panākt militāro un civilo valsts struktūru funkcionālo mazspēju-kapitulāciju.  Raidstacijas Amerikas -balss . Krievijas BS karadarbībā demonstrē ''ēnu(steals) kara'' elementus. Pēcpadomju telpa ir maksimāli piemērota šādam karadarbības veidam. Grūti atpazīt,dokumentēt pretinieka karēvja/cīnītāja, tehnikas,munīcijas izcelsmes avotu un juridisko piederību. Tātad, ar ''steals'' karadarbību valsts sevi maksimāli pasargā no vēlēkām jurisdiska rakstura pretenzijām. Negatīvais, Demonstrētie lietiskie pierādijumi nepārliecina Eiropu un ASV par militāri -ekonomiskas finansu līnijas piešķiršanu Ukrainai ! Neitralitāte !

P.S. : iespējams ka Ukraina mācīsies no Gruzijas kļūdām un pratīs izmantot sapier-inženier spēku sniegtās priekšrocības Mariopoles aizsardzībai . Krievijas kārēvju māšu komitejas paziņojums par 12.000-15.000 karēvju atrašanos Ukrainā ir ticamams. Vācijas analītiķu apreiķini sasaucas uz karēvju māšu komitejas datiem vērtē Krievijas invāziju spēku apjomu ar 20-30 bataljoniem. Pieņemtais bataljona lielums 500 karēvju.

 45 SpNS pulks* - plaša profila speciālisti, ieskaitot artilērijas-aviācijas uguns korekciju.
bruņtehnika* -tanki un kkm. 3 karēvju apkalpes apmācība un saliedēšana prasa laiku, minimums 2 ned.- mēnesi.
artilērija*-  apkalpes apmācība patērē vairāk kā mēnesi , bet kaujas pielietojums rada sistēmas elementu  savstarpēju kordināciju. Atbilde ,viesstrādnieki !
D-30*-122mm artilērijas efektīvā sniedzamība 8-12km norāda ka grupējums atrodas uz robežas vai Ukrainas teritorijā.
31gv,desanta triecien brigāde, Uljanovska..
1141 gv.art. pulks*- ietilpst 7 gv. kalnu, triecien gdd. un ir viena no Krievijas kaujaspējīgām daļām , atrodas Krasnodaras apg. Pamatojas ar acīm redzamu vieglo spēku pārstāvniecību konfliktā : Pleskavas 76 gdd, vienības ,  Svirskas 98 gdd./331 pulks, iespējams atseviškais 247 d.triecien pulks. un citas..