Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2014. gada 5. septembris

Karadarbības kļūdas.

 Austrumukrainas konflikta pretspēlētājus apvieno līdzīgas kļūdas. Abpusēji iesaistīto spēka manevra grupu lielums ir bataljons, pulks, retāk rotu formējumi. Tehniskajā komplektācijā veidojot jauktu nomenkalatūru.  Katrai no pusēm nosprausto mērķu panākšanu apgrūtina divi elementi : ritošās daļas funkcionālā gatavība, un pieejamie degvielas resursi. Viens no šķēršļiem elastīgāku taktisko formu realizēšani  ir apgādes daļu improvizētais aprīkojums. Pretstatā izsētām apvidū ,kompaktām manevra grupām pārvietošanās notiek  apjomīgās līnijveida kolonās.Vērojams abpusējs manevru grupu ''spoguļatēls'' : dominē 4x4 GP ,kravastransports, riteņu BTR ko papildina kāpurķēžu kkm/dkm. un atsevišķi tanki. Tehnika nosacīti sadala manevra grupas vieglajās un smagajās. Vieglo grupu uzdevumos pateicoties riteņtehnikas ātrumam flanga manevrs. Izlūkot un radīt draudus. Smago grupu uzdevums satriekt izlūkotos pretestības punktus un nostiprināt panākumus. Abu veidu grupām veidojot ģeometriski lielus, kustības maģistrālu vektoram piesaistītus formējumus.

                                             
                                                   Spogulis ,Ukrainas Bs smagās kolonas.

Ar to radot labvēlīgus priekšnosacijumus pretinieka artilērijai. Krievijas nevēlēšanās izgaismot klātbūtni nosaka nestandarta tehnikas izvēli. Vieglās bruņas trūkums ir turpmāko Krievijas desantvienību zaudējumu iemesls. To izvēršana Ukrainas teritorijā noritēja izmantojot kravas mašīnas ar atsevišķu bruņtehnikas elementu piesaisti. Pilsētciema Severnij apkārtē interventu pulkam* kļūstot par vieglu mērķi Ukrainas artilērijai. Provizoriskās aplēses: no pulka 1000 karēvju grupējuma artilērijas uguns iznīcināja minimums 100 karēvjus, bet vairāk kā 400 ievainoja. Tātad, tikai atevišķi ņemtā sadursmē Krievijas interventu manevra grupa zaudēja 50% no personālsastāva. Jaunformētās grupas kodolu veidoja Pleskavas 76.gdd. pārstāvētās vienības. Iemesls, pieminētā līnijveida taktika. Zaudējumi liek pretiniekam pārskatīt darbības formu. Sākot no 03.09. tiek konstatētas kompaktākas manevra grupas. Spoguļtēls, Ukrainas NG* vienībām bruņas trūkums un neatbilstoš uzdevums izraisija personālsastāva zaudējumus Ilovaiskas pilsētas aizsardzībā. Lielākie Ukrainas vienību zaudējumi radās laika perjodā no 23.08. līdz 29.08.-vairākām daļām nonākot ielenkumā un apsorbējot artilērijas uguni.  Virspusīgs un neprecīzs datu apkopojums par ielenkumos bojāgājušo skaitu , no 200 līdz 1000* Ukrainas karēvjiem ! Rodas loģisks jautājums, kāda varētu būt vēlamā predarbības forma šādam mobilam apdraudējumam ? Kā redzam ,pretinieka intervences spēki plaši praktizē improvizāciju. To attiecinot netikai uz spēku organizāciju, taktiku , bet arī tehnikas nomenkalatūru. Ātrumam ziedojot smagās bruņtehnikas aizsardzību un uguns spēku. Galveno atbalsta lomu veicot artilērijai. Lielāko efektīvu tā sasniedz saskarsmē ar ''lielgabarītu'',apvidū mazkustīgiem, kustības vektorā nemeinīgiem vai ''stacionāriem''* laukuma mērķiem.

PS: Autors ,Ukrainas militārās spējas ir ļoti zemas,bet pretdarbība notiek pateicoties teritorijas lieluma radītai laika rezervei, tautas patriotismam un pašorganizēšanās spējām. Aizsardzības Ministrijai pildot galvenā dekoratīvā elementa lomu. Tikai viens gadijums no N-neizdarību un ļaunprātību sērijas ar ko sastopas Ukrainas vienības : spēku vadība ''galva nezina ko rokas dara''. Vadības jomu ilustrē NG pārstāvja veltītā replika ,nebija šūntālruņa pārklājuma !  Replikai norādot cik taktiski ievainojami kļūs Ukrainas spēki kad Krievijas interventu formējumi sāks izmantot radioelektroniskās apspiešanas iekārtas. Prognoze, Ukrainas militārās ķēdeses vājākie lementi ir : militārās raudzes vadības sistēmas trūkums un apgādes vienību mazspēja.  Tuvakajā laikā novedot pie kārtējiem aplenkumiem, tehnikas un personālsastāva zaudējumiem.

interventu pulkam*- 7 gv.gd.t.d. 331 pulks.

NG*-Nacionālās Gvardes apbruņojumu nosaka likums, strēlniekieroči +PTG ! Ilustrē cik jurisdiski nepilnīgi tiek noteikts vienības uzdevumi un bruņojums. Šodien par šādām nepilnībām maksā Ukrainas Karēvji.  NG nosauc nepatīkamus faktus.
1000*-domājams Krievijas propagandas pārspīlējums lai kompensētu savu analoģisku zaudējumu nozīmīgumu.
Stacionāriem*-vienība papildina resursus ,atpūšas vai nakšņo.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru