Sekotāji

Powered By Blogger

piektdiena, 2014. gada 5. septembris

Ukraina un bruņtehnika.

Ukraina, intervences spēku rīcībā atrodas pārsvarā vieglā riteņu un kāpurķēžu bruņtehnika. Konfliks  raksturojas ar nelielu no 30 līdz 50 interventu tanku T-64* grupas klātbūtni.  Tankiem nepieciešamais atbalsta nodrošinājums ir šķērslis to skaita vairošanai konfliktā. Dominējošās problēmas apskatām no cēloņu-seku likumsakarību ķēdes.Tanku bruņa un ugunsspēja iepretim  vieglās bruņas ātrumam ierobežo flangu manevru ,bet lielais degvielas patēriņš sarežģī atbalsta loģistiku. Vieglā bruņa, KKM,.DKM un BTR ir apveltīti ar manevram nepieciešamo ātrumu. Pretstatā tankiem salīdzinoši mazas prasības pēc loģistikas atbalsta. Abpusēji, vieglās bruņtehnika aprobežojas ar 14,7-23-30mm kalibriem. Tie ir pietiekami personālsatāva, punktveida mērķu un ''spoguļtēla'' bruņtehnikas satriekšanai 1500m distancē. Bruņas nepietiekamība uzrāda trukumus sastopot organizētu aizsardzību kurā pastāv tanku klātbūtne. Kāda varētu būt varbūtējā Ukrainas pretinde ? Ukrainā ir attīstīta  tanku ,bruņtransportieru ražotnes.Tās rīcībā atrodas nepieciešamās tehnaloģijas lai salīdzinoši īsā laikā ienāktu vieglo izlūkošanas*- ugunsatbalsta bruņmašinu  nīšā. Pasaulē ,Ukrainā vērojamā ''ēnu karadarbība'' nau jauna. Krievijas interventu organizātoriskā izpildijuma formām atkārtojot pilnveidotus Āfrikas kontinentā vērojamu konfliktu risinājumus. Viens no pretdarbībai nepieciešamiem elementiem atrodas tradicionālā '' ugunsdzēsēju depo'' valstī, Francijā. Aizjūras atbildības reģionos tai perjodiski nākas risināt šodienas Ukrainai raksturīgas problēmas. Nepieciešama svarā viegla bruņtehnika, gaitā ātra ar labām bezceļu īpašībām. Francijas galvenā prasība bruņas svaras nedrīkst pārsniegt C-130 celtspēju.  Turpinot pretrunu listi : tankiem raksturīga ugunspēja apvienojumā ar finasu rasursus taupību !

                                               AMX-10RC iespēju demonstrējums.
    
Francijas AMX-10RC vieglā, riteņu uguns atbalsta bruņmašīnas koncepcijai piemīt pozitīvās un negatīvā puse. Pozitīvās, 105mm zemimpulsa lielgabala F2 munīcija uzlabo sniedzamību un uguns iedarbības kvalitāti. Pārvietošanās ātrums un patērejamo resusu apjoms. Izlūkbruņmašīnas AMX-10RC raksturpazīme ir maināms klīrens. Hidropneimetiskā piekare šķēršļotā pilsētas kaujasvidē ļauj realizēt kāpurķēžu tehnikai raksturīgo 180* apmetienu. Francijas ''NEXTER'' ražotājam izstrādājot divu TK-105 un TML-105 bruņtorņu līniju. Pilnīgākā ir TML-105 versija ar NATO standarta 105mm  L7/M68 vītņstobra lielgabalu. Citi Eiropas bruņtehnikas līnijai piederīgie modeļi ir Itālijas ''Centauro'' un  DĀR ''Rooikat''. Dienvidāfrikas bruņtehnikas bāzes modelis ''Rooikat'' ir interesants ar jūras standarta 76mm lielgabalu. Konstrukcija  tiek atzīta kā optimālākais koncepcijas risinājums.

                                           ''Rooikat'' -76mm/62 cal.
        
 Izstrādātāju valstu  vidū vērojama likumsakarība. Dienvidāfrikai līdzīgi kā Francijai nepieciešama vieglā bruņtehnika lielu teritoriju kontrolei. Dienvidāfrikas Bs izmantoja izlūk triecientaktiku cīņai ar pretinieka  T-54/62 tanku kolonām.''Rooikat'' lielais apvidus ātrums un 1000km gaitas autonomija nodrošināja reid grupu taktikas realizāciju pretinieka aizmugurē. Šodien ''Rooikat'' perspektīvo modeli pārstāv 105mm platformas variants. Ukrainas austrumu apgabali ir atklātas pustepes. Labvēlīgs apvidus manevram. Atskatam, no 2013 gada līdz 2014 gada aprilim Krievijā notika  Itālijas''Centauro'' vispusīgi izmēģinājumi. Neskatoties uz pozitīviem poļigonu rezultātiem Krievija Bs nesaskata nepieciešamību pēc šada veida modeļa bruņtehnikas. Iemesli ir Krievijas ģeogrāfija ,gadalaiki un peldprasmju trūkums. Konflikta norise Ukrainā iespējams kalpos kā priekšrakstas atbilstošas izluk-ugunsatbalsta bruņmašīnu radīšanai ! Motivējot Ukrainu pievērst lielāku vērību vieglo bruņspēku izveidei.

                                           Ukrainas 105mm lāzernovades lādiņš ''Falarick''

 Ukrainas MRK piekšrocības iepretim Eiropas izstrādātājiem ir raķetes-lādiņa lāzer novades munīcijas ražošana. Adaptējot  raķetes-lādiņus 105mm lielgabalam ļauj izmantot 5000m uguns sniedzamības priekšrocības ,iepretim 2500m. Ukrainas kompānijas ''Luch''  sadarbībā ar Beļģijas CMI Defence  kompāniju pielāgo lāzernovades lādiņu STUNGA/ ''Falarick''  105 mm un 90mm stobru  CT-CV bruņtorņu līnijai.

 T-64*- Ukraina ir ražotājs un T-64 atrodas tās Bs ierindā. Tanki ''nokļūst separātistu rokās'' Ukrainā no pārņemtām Krimas ps. daļām. realitātē to apkalpes veido ''bezsugas'' algotņi.                                              
Racce*-izlūkošana,ugunsiedarbība.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru