Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2014. gada 9. novembris

Zviedrija un X- zemūdenes.

 2014 gada 17.oktobrī Zviedrijas JS teritoriālajos ūdeņos tiek fiksēts neatpazīts zemūdens objekts. Saceltā vētra vērš zviedru skatienus Krievijas virzienā. Plašsaziņas līdzekļos piesauktā varbūtība par Krievijas ''Kilo'' klasei piederošu zemūdenes reidu ir klasificējama kā neprofisionāls informācijas piemērs. Zviedrijas un Latvijas jūtīgas informācijas atspoguļošanas piemēros vērojama milzīga*kvalitātes atšķirība. No tehniskās sadaļas ,Krievijas Baltijas JKF ierindā atrodas no 2  līdz 3 zemūdenēm. Divas no trijām pieder 877 ''Kilo'' klasei : B-227 ''Viborga'', B-806 ''Dimitrov'' ,bet trešā pārstāv neveiksmīgo '' Lada '' projektu, B-585''Sankt-Pēterburg''. Citiem vārdiem , Okeānu zemūdeņu  2300/3900-4000 t. ūdensizspaids un gabarīti ir mazpiemēroti Baltijas jūras dziļumiem. To nokļūšana Zviedrijas šēru seklajā un klinšainā akvatorijā nozīmētu manevra saitīšanu, zilonis porcelāna veikalā. Atšķirība no iepriekšējo zemūdeņu tvārstīšanas epizodēm X-objekts ir divreiz fiksēts pievirsmas režīmā ! Zviedrijas JS izvēršot vērienīgu medīšanas operāciju Stokholmas šēru akvatorijā. Izteiktām versijām ir minimums divi scenāriji. Pirmais, ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainas teritorijā Zviedrijas BS izvērš iepriekš nedeklarētas zibens mācības. Mērķis ,vērst sabiedrības uzmanību uz valsts militāro spēju stiprināšanu.  Otrais, saitas ar Krievijas SnS* profilaktisku X-operāciju Stokholmas šērās. Tas nau pārsteigums ! Piemērs no Krievijas SnS darbības robežvalstu ikdienas. 2014 gads ,Igaunijas KAPO darbinieks tiek nolaupīts neitrālā robežjoslā !  Zviedru versiju par X-zemūdens ielaušanos tiek pamatots ar SnS operācijām raksturīgiem pavadošiem elementiem. Ekonomisko ūdeņos vairākdienu dreifā atradās Krievijas pārvadātāju kontrolēts transportkuģis NS ''Concord''.Spekulācija, Krievijas SnS treniņu plāns ietver maksimāli pietuvinātu realitātei uzdevuma veikšanu*. Mērķis ,veikt iefiltrēšanos ar īsu defilējumu ''naidīgajos'' ūdeņos. Plāna realizācija paredz  piesaistīt no 2t. ''nesējzirga'' līdz 300 t. minizemūdenei ar vienu atbalsta bāzi.

                                              Projekts 865- pagātnes briesmu tēls.

 Mazgabarītu transportlīdzekļu, zemūdeņu priekšrocība ir slēptā pastāvēšana. Precīzāk, nefigurē bruņojuma listēs nau redzamas bāzēs tās neskata ikdienā un par tām nerunā. To nau ! Praksē, speciāliem transportlīdzekļiem un to bruņojumam atrodoties neafišētā SnS dislokācijas vietā. Uzbūvē ietvertie moduļu princips atviego slēptu nogādi uz vēlamo akvatoriju. Nodrošina maksimālu konfigurācijas atbilstību veicamam uzdevumam. Nogāde līdz izvēršanas vietai notiek ar kravastransporta, dzelzceļa vai transportaviācijas palīdzību. Turpmāk šādu minizemūdeni piesaista  bāzes ''nesējam-vilcējam''. Par tādu var kalpot kā zemūdenes tā civilās tirdzniecības vai zveiniecības platformas.  RUSI. atgadijums ar X-zemūdeni. Autors, abām versijām piemīt liela ticamības pakāpe. Skepse attiecībā pret Krievijas tehnikas tehnaloģisko izpildijumu.  Slēptai darbībai ekstremāli seklā akvatorijā, šērās  ir nepieciešams pietiekami kompakts precīzs ,autonoms navigācijas kompleks. To papildina virsūdens transportlīdzekļu pasīvā akustiskā atkāšana ar automātisku sadursmes izvairīšanās manevra rekomendāciju izstrādi. Kompakta ar atbilstošu sniedzamību mitrā* izpildijuma platforma rada prasību pēc kvalitatīva ekipējuma un ekipāžas apsildes pievada. Ūdens t +8-10*C utt.
Varbūtējs meklējamā objekta tēls.

PS. vairākārtējais kontakts ar x- zemūdens objektu rada jautājumus. Kapeic JS nepielietoja ieročus objekta iznīcināšanai ? Zviedrijas JS vēsturē tas ir otrais* zināmais gadijums....Iemesli'' kapeic''netiek atklāts uguns, tā vietā izvēršot diskusiju ! Atbildes ir meklējami augstākos ešalonos.

otrais*- pirmais, sasaucas ar ASV neitralitātes torpedēšanas pasākumu ,norādot Zviedrijai tās vietu. Demonstrējot ka valsts nau spējīga nosargāt savu ūdeņu neaizskaramību ,bet ieroču pielietošanas komandu bloķēja JS pavēlniecība nesniedzot izvērstāku skaidrojumu.
 
Salīdzinājumam ,Zviedrijas JS-SnS tehnika.

SnS*- Speciālās nozīmes Spēki.

 maksimāli pietuvinātu realitātei uzdevuma veikšanu*.- ir japgalvo ka Krievijas SnS neformālā ikdienā praktizē ''kaujas lauka'' iefiltrēšanos cauri LV, ,EST ,LT robežzonai. Tā ir realitāte
.
milzīga*- raksturo profesionalitāti un tradīcijas. Piemēri ,LV kontingenta ugunsadursmes atgadijums ,detaļas jau sen tiek publicētas ASV bet Latvijā AM ierēdņi spēlē slepenību. Kāds būtu inf.atspoguļojums ja Latvijas teritoriālos ūdeņos ,Liepājas ,VENTSPILS vai Užavas rajonā tiktu  fiksēts objekts?

mitrā*- izšķir divu veidu mitrā un sauso izpidijumu. Mitrais piemērots siltiem ūdeņiem ,sausais ziemeļu ūdeņiem ar zemu temperatūru.

 Neveiksmīgie Projekts 865 ''Piranja'' klases nesēji ir demobilizēti ,bet tas nenozīmē ka ideja ir mirusi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru