Sekotāji

Powered By Blogger

svētdiena, 2016. gada 24. janvāris

Konflikti ,tehnika un realitāte.

Sīrijas  un Ukrainas  konflikti kalpo par bruņtehnikas trūkumu ilustratīviem piemēriem. Liels daudzums  iznīcināto  T-72 tanku liek pārdomāt to konstrukcijas un aizsardzības uzkabes efektivitāti. Minētos konfliktos PSRS laikaposmā radītā T-saimes tanku konstrukcija demonstrē jau zināmo zemo dzīvotspēju. Tanku līnijā T-64/-72/-80/-90 konstrukcijā, lādēšanas automāta izvieojums ekipāžas nodalijumā ir to zemās dzīvotspējas galvenais celonis. Apsorbējot PTVR vai RPG raidijumu novērojas tanka pulverlādiņu aizdegšānās ar sekojošu arsenāla eksploziju. Sīrijas karadaarbībā  nedaudz noturīgāki izrādas novecojušie T-55/-62, Ukrainas konfliktā, tanki tiek pakļauti pietiekami modernu prettanku līdzekļu triecienam, bet to iedarbes efektu nepietiekami minimizē ARB* moduļi. Sīrijā , tanku T-72 satriekšana galvenokārt norit ar prettanku sistēmas ''Tow-2'' ,HJ-8 un dažādu modeļu RPG palīdzību. Sīrijas tanku uzkabē trūkst modernu ARB aizsardzīb kā arī inženier šķēršļu. Liela daļa zudēto tanku pienākas uz neprasmīgu taktiku un pretinieka prettanku līdzekļu raksturlielumu* acīm redzamu ignorēšanu.

                                       2015 gads Sīrija, teroristu PTRS Tow-2 un RPG rezultāti.

Redzam ka vairumā gadijumu bruņtehnika nau fortifikācijām aizsargāta, netiek apzināta 4750m distances apdraudējuma vektori. Lielākajā vairumā pretinieka raidijumu varēja novērst ar atbilstoši aprīkotām pozīcijām vai ātri izvēršamu fortifikācijas šķērsli.. Taktiskais anafabētisms tiek apmaksāts ar tehnikas un ekipāžu dzīvībām. Reziltātā abos konfliktos  bruņtehnikas vidū novērojas neraksturīgi liels % - iznīcināto tanku. Tai pat laikā jaatzīmē ka neskatoties uz T-līnijas tanku iedzimtiem nāvējošiem trūkumiem to bojāejas daudzums varēja būt daudz zemāks. Interesanti, konflikti nemitīgi demonstrē ka iesaistītā bruņtehnika ir tehniski nepieteikami aprīkota.Cēloņi šādai lietu kārtībai daļēji finansiāli. Piemēram,  Krievija neskatoties uz skaļajiem apgalvojumiem par ierindas bruņtehnikas modernizāciju. parka komplektācijā dominē T-72B3* un T-90A* tanki. Tanku dzīvotspējas rādītāji tiek nodrošināti pēc minimālā, izmaksu kritērija nevis maksimālā, Tanku T-72B3/T-90A tehnisko rādītāju uzlabošana neietver AAS. Iemesli ,izstrādājuma gala cena ! Atsevišķi ņemta AAS* ''Arena-E'' ietveršana tanka uzkabē paaugstina netikai izdzīvošanas spējas, bet arī tā iegādes cenu. AAS  komplekta cena atkarībā no ražotāja un komplektācijas svārstās no 200,000 $ līdz 450.000 $.  Krievija, 100 tanku aprīkošana ar AAS izmaksā 20 -45 milj.$ bet šī suma atbilst 12-21 modernizētiem tankiem T-72B3! Tieši šie apsvērumi ņeļauj vecā kaluma ģenerāļiem pārorjentēties no skaitliskā apjoma uz kvalitatāti. Ražotās tehnikas lētums nodrošina kvantitāti ,bet  minētie trūkumi jaunatīstības valstīs ir mazsvarīgi. Personāla sastāva vērtība ir maza.

Krievija, uzlabotā AAS ''ARENA-E''

Reziltātā abos konfliktos  bruņtehnikas vidū novērojas neraksturīgi liels % - iznīcināto tanku. Tai pat laikā redzam ka neskatoties uz T-līnijas tanku iedzimtiem nāvējošiem trūkumiem to bojāejas daudzums varēja būt daudz zemāks. Par to liecina AAS pastāvošās izstrādes Krievijā un Ukrainā.
Abās valstīs tanku parka komplektācijā priekšroka dodas vienību skaitam.Tehnikas izdzīvošanu kaujaslaukā atvirzot otrā plānā, Šāda analoģija ir vērojama netikai sasitībā ar aizsardzības elementiem bet arī ar ugunsnovades sitēmu.Vairumā  minēto valstu tanku kaujas efektivitāte in neatbilst kaujasvides ģenerētam apdraudējumam.

 

Ukraina ,AAS-''Zaslon''.
Redzam ka neskatoties uz lielo prettenku līdzekļu apdraudējumu Ukrainas ģenerāļi  līdzīgi kā Krievija priekšroku dod tanku skaitam ,bet ne to tehniskam aprīkojumam. Celoņi , finansu trūkums.

ARB*-Aktīvi Reaktīvā Bruņa ,
AAS*-Aktīvās Aisardzības Sistēma.  
                                                                                     
dominē T-72B3* un T-90A*- Krievijas BS finansu cēloņu iespaidā modernizācijas T-72BM3 paketei atvirzot T-90A iepirkumus. Finansu ekonomiju iegūstot liesinot tehnisko aprīkojumu.                                                        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru