Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2018. gada 11. jūnijs

Lielbritānija, unificētu raķešu zenītsistēma.

Lielbritānijas Bs līdzīgi kā ASV, Izrēla,Francija kļust par unificētas raķešu līnijas eksploatantu. ASV par tādu uzskatāma AIM-120 ,Izrēlā -Piton-4/5/Darter ,bet Francijā- Mica IR/ EM. Lielbritānijai atkārtojot minētās valstīs izmantotos risinājumus. Lielbritānijas Gs eksploatējmā tuvās sniedzamības ''gaiss-gaiss'' VR AIM-132 ''ASRAAM'' tiek likta unificēto raķešu ''CAMM'' programas pamatā. Tās ietvaros izstrādājas JS un Armijai paredzēta Sea Ceptor/Land Ceptor zenītsistēma. Lielbritānijas Gs eksploatācijā esošās AIM-132 ''ASRAAM''  izceļas ar raķešdzinēju energoblīvumu un konstrukcijas airodinamisko vienkāršību sniedzot ekspotantam rindu priekšrocību, tai skaitā kompaktumu. Neskatoties uz raķetes nelielo svaru* tiek nodrošināta neadekvāti liela sniedzamība. Programas Cammon-Anti- Air-Modular -Missile CAMM ietvaros VR AIM-132 konstrukcijas uzlabojumi skar dzinēju un aktīvās pašnovades bloku. CAMM ietvaros tapusī raķete iegūst Sea Ceptor/Land Ceptor apzīmējumu. Te jaatzīmē, ka uzlabotās ER-sniedzamības variantā raķetes svars nepārsniedz 160kg limitu*, ar to nodrošinot bezproblēmu atsaiti ar gaisa platformām. 2017 gada izskaņā Lielbritānijas KJS veic veiksmīgu ''Sea Ceptor'' zenītraķešu uguns izmēģinājumu no modernizētas T23 klases ''Argyll'' fregates klāja. 2018 gada aprilī vienā no Zviedrijas poļigoniem norit veiksmīgi ''Land Ceptor'' izmēģinājumi.
                                                  ZRS ''LandCeptor''

Jaunā zenītsistēma uz analogu fona izceļas ar sniedzamību, kompaktumu un tīklā bāzetas karadarbības principu- integrētību. '' Sea/Land Ceptor'' atkarībā no pielietotās raķetes, sniedzamība svārstās no 25km līdz 60km. Sauzemes variantā , nesējs pēc zenītraķetes starta var uzsākt gaitu nesagaidot  raidijuma rezultātu ! Pateicoties tīklā bāzētai karadarbībai mērķsatriekšanai nepieciešamie dati tiek noraidīti  no sauzemes, gaisa vai tuvējā piekrastē esošiem jūras nesējiem.  Zenītraķešu ''Sea/Land Ceptor'' sistēma izceļas ar kompaktumu ,sauzemes variantā kā nesējs var tikt izmantots vispārējas nozīmes kravas mašinas.  Izvēršot kravas nodalijumā kompaktu konteinerizētu drop-in/-out sitēmu. Modulis var tikt izvērsts atonomi, atstatus no nesēja. Minimāla identifikācijas raksturpazīmju klātbūtne noliedz tehniski distancionālo un izlūkiem nepieciešamo vizuālālo identifikāciju, grūti atklājama. Kompaktums, raķetes vertikālais starts un ietvertie mērķnorādes principi ļauj sistēmu izvērst šķēršļotā apvidū: mežā vai urbānā pilsētvidē kā arī atsevišķi ņemtā celtnē.  Tehniski , mērķnorādei tiek izmantota telpas apskates RLS ,piemēram ''Giraffe-AMB'' vai analogi. Avota veids un skaits nepieciešamo mērķnorādes datu atsvaidzināšanai ir atkarīgs no konkrētās valsts pārvaldijumā esošā tehniskā arsenāla. Liesinātā variantā var aprobežoties ar lokālu ''Giraffe-AMB'' . Jaaceras ,ka sistēmas elementu kopums noteic tās kaujas noturību. Pretiniekam ir pietiekami vienkārši lokalizēt apvidū atsevišli ņemtu RLS un secīgi to apspiest vai neitralizēt, bet ļoti grūti pretdarboties tīkla struktūrai. Sistēmas lielais pluss, ir specifisku ,par briesmām brīdinošu iluminācijas RLS trūkums ! Raķetes nonākšana mērķapvidū ar sekojošu pašnovades bloka aktivizāciju nodrošina vienlaicīgu, daudzvektoru n-mērķu satriekšanu. Lielbritānijas CAMM risinājums piedāvā lietotājam  sistēmas elementu komplektācijas izvēles brīvību. Autors, lielākā intriga ir jaunās CAMM/AIM132 ar RF- aktīvo pašnovadi* apgādātās raķetes izmaksas.

nelielo svaru*- atrodas AIM-9''Saidewinder'' svara robežās -88/90kg , bet nodrošina  ievērojami lielāku ātrumu un sniedzamību.
 saglabā 160kg limitu*- AiM120A/B-175kg.
RF-aktīvo pašnovadi*-RadioFrekvences...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru