Sekotāji

Powered By Blogger

pirmdiena, 2018. gada 18. jūnijs

Mācības Baltops-2018.

 NATO ziemeļu flanga Baltijas reģiona drošibai paredzētas, ikgadējās no 1 līdz 15 jūnijam notiekošās mācības. To skaitliskais apjoms : 5000 karēvju, 60 lidmainas, 42 kuģi un zemūdene. Līdzīgi kā iepriekšējos gados mācību ietvaros noritēja vairāk kā 100 dažādu :  PGA , PZA , PMA*, kopdarbības koordinācija un amībijspēku uzdevumu veikšana. Atšķirībā no iepriekšējā gada mācībām, kad amfībispēku uzdevumi noritēja Igaunijā, šogad tie saistas ar Lietuvas teritoriju. Atkāpei, sākot ar 2017 gadu NATO plānošanā un mācībās tiek izmēģināta Baltijas reģionam vitāli svarīga Suvalku pārrāvuma aizsardzība. ''Baltops 2018 '' mācībās desantspēku elementu pielietojums Lietuvā, Klaipēdas ostas rajonā ir zīmīgs mācību elements. Desant-doks USS LSD-51''Oak Hill'' veica JK (Marine) BTR AAVP-7A1 un tanku M1A2 SEP izvēršanu Klaipēdas pievārtē. Tanku M1A2SEP ekipāžām neskaitot izsēšanos krastā, poļigonā veicot vairāk kā 200 mācību-raidijumu.

                                    Lietuvas prezidentes klātbūtne uz LSD-51''Oak Hill'' klāja.        
                                                   
  Demonstrējot varbūtējam pretiniekam ASV JKK prakstisko gatavību izvērst spēkus sabiedroto atbalstam. Pirmkārt , desantspēku izvēršana ir paredzēta krīzes-h ,  varbūtējā pretinieka kaujas grupējuma aktivitāšu mazināšanai un varbūtējai neitralizācijai Suvalku koridorā.  Viens no ''Baltops 2018'' mācību jauninājuma elementiem ir ASV JS klāja aviācijas dalība mācībās. Atkāpei ,  ASV ,Vidusjūras 6. Flotes avioneša  CVN75 ''Harry S. Trumen'' klāja aviācijas F/A-18E/F ''Super Hornet'' un F/A-18G''Growler'' * ieradās Baltijas jūras rajonā no Adrijas jūrā izvērstā avioneša !

                                k-avn. CVN-65 ''Harry S.Truman'' ar F/A-18E/F ''SuperHornet'' spārnu.

 Kopā ar Polijas, Spānijas un ASV Gs lidaparātiem trenējoties uzdevumu veikšanā. Ierašanās no vairāk kā 2000 km attāla reģiona  uzskatāmi demonstrē klāja aviācijas ''garo roku'' un gaisa tankeru flotes iespējas. Protams ,daudz lielāks politiskais un militārais svars ''Baltops-2018'' tiktu iegūts no agresīvi-demonstratīvām,   renegātu piezemējošām darbībām , avioneša ienākšana Baltijas jūrā ! Vēsture, atkārtojot efektīvus aukstā kara taktiskos paraugus kad PSRS/Krievijas kodolzemūdeņu bāzes regulāri atradās 100/120km no pretinieka PZA aviācijas izvēršanas punkta.... Lasīt : minūtes ! Trūkums,  vel neneozīmē, ka šāda pagātnes aviācijas ''lielaivu'' diplomatijas prakse nepieciešamības gadijumā neatkārtosies...Maskavas propagandas aparātu apklusinot ar kremļa lieveņa priekšā notikušu praktisko spēka demonstrāciju, mazo- km/laika distanču paraugu. ASV klāja aviācijas klātbūtne ''Baltops'' mācībās neizraisja žults izvirduma lēkmi kremļa MSL. Futbols ! Autors, ''Baltops'' mācībās trūkst būtisks elements, uzbrukuma-triecienelementu praktiskā pielietošana. Uzdevums, pretinieka PKRS*,TBR* un PGA sistēmas neitralizācija. To trūkums mācību listē nozīmē  preventīvu amfībijspēku-atbalstspēku ierašanās bloķēšanu reģionā. Domājams ,ka šo sadaļu pārstāv ASV JS deleģētie F/A-18 ''Growler'' , elektroniski-virtuālie cīņas lauki kuros ieskats ir liegts. Mācībām piemīt demonstratīvi politiski-diplomātisks raksturs ar minimālu militāri-praktisko pielietojumu. Veikto uzdevumu, fabulas atšifrējums liecina ka varbūtējais agresors saglabā reģionā visas ''pirmā gājiena''  radītās priekšrocības. Galvenais, tā varbūtējās agresijas radīto seku novēršana ir saistīta ar konflikta tālāko eskalāciju un kā liecina jaunāko laiku vēsture , konvencionālai sadursmei ar valsti kodolrenegātu, NATO nav gatava !  Drošibas situāciju NATO-Baltijas flangā var uzlabot tikai , un vienīgi ASV pastāvīgu bāzu klātbūtne reģionā.
  
F/A-18F ''Growler''* -specializēts, RadioElektroniskās Cīņas (REC)-izlūkot-lokalizēt , satriekt, maldināt-imitēt, apspiest-bloķēt.

PGA-PretGaisa Aizsardzība.
PZA-PretZemūdeņu Aizsardzība.
PMA-PretMīnu Aizsardzība.
PKRS-PretKuģu Raķešu Sistēma.
TBR*-Taktisko Balistisko Raķešu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru