Sekotāji

Powered By Blogger

otrdiena, 2018. gada 19. jūnijs

Ukraina, T-84''Oplot'' dalība tanku sacensībās.

Ukraina sākot no 2017 gada pieņem dalību tanku sacensībās: ''Strong Europe Tank Chellenge''. Dalība NATO sacensībās ir pamatojama pirmkārt ar politisku argumentāciju ,bet otrkārt militāri- pragmātiskiem apsvērumiem. Ukraina ir viena no nedaudzajām Eiropas valstīm kura var lepoties ar 100% noslēgta cikla- tanku ražotni Mališeva Tanku rūpnīcu. Līdzīgi kā citas tanku lielvalstis var lepoties ar oriģinālu, nacionālo tanka koncepciju: T-64/-84 modeli. 2017 gada dalībai sacensībās Ukrainas Bs deleģēja PSRS laikaposmā tapušo , bet modernizēto  kaujas ierindas T-64BM modeli. Neskatoties uz trūkumiem, tanku T-64BM nodaļai kopvertējumā ieņemot 5 vietu.  Uguns raidijuma disciplīnā no 500 varbūtējiem iegūstot 348 punktiem  ar to apsteidzot Polijas, Leopard-2A4 nodaļu !


 Daudziem T-64BM panākums sacensībās kļuva par pārsteigumu no kā secināja ,ka atbilstoši gatavojoties mācību specifikai var pretendēt uz augstāku vietu kopvērtējumā. 2018 gada sacensībās Ukrainas Bs izdalija tanku T-84U ''Oplot'' jaunāko versiju. Tanku T-84U nelielā partija atradās rūpnīcas uzglabāšanas laukumā , minimums 10 gadus . Apkalpes saņēma tankus bez tehniskās pārbaudes,  ieročsistēmas kalibrēšanas un atbilstošas uguns pārbaudes poļigonā . Apbrīnojami ,ka rūpnīcai kā īpašniekam neizrādot atbilstošu ieinteresētību reklamēt savu produkciju.Turpmāk, gaidītā panākuma vietā, Eiropas tanku sacensību laikā jaunā tehnika nodemonstrēja iznīcinošu mazspēju. Skatīt video.  Ukrainas T-84U ''Oplot'' nodaļai  svarīgajā uzbrukums-aizsardzības uguns disciplīnā no 500 varbūtējiem iegūstot tikai 208 punktus !  


Kopsumā ierindojoties pēdejā vietā .

Objektīvi ,tehnikas funkcionēšanas gadijumā apkalpes kvalifikācija varēja 8 dalībnieku vidū izcīnit no 4 līdz 5 vietai. Zinām ,ka  kaujas tehnikas panākumu kaujaslaukā noteic divi saskaitāmie: tehnikas kaujas gatavība un apkalpes kvalifikācija-prasmes. Šajā gadijumā par apkalpes kvalifikāciju -prasmēm nav jašaubās. Raizes rada tanku tehniskais stāvoklis, tam attainojot sistēmas kopējo funkcionālo kvalitāti , konkrēti MRK  iekšējo, acij nerdzamo straumējumu. Ukrainas T-84U ''Oplot''gadijums labi ilustrē cik veigli sareģīta, mehāniski-elektroniskā konstrukcija iegūst mazvērtīgas kaujas mašīnas statusu. Reālā kaujas sadursmē zaudējot tehniku un apkalpi. Autors, spriežot pēc tā , ka piekomandētie rūpnīcas tehniskie atbalsta speciālisti nespēja lauka apstākļos novērst konstatētos defektus, liecina par  prasmīga un tehnisko specifiku pārzinoša , Krievijai simpatizējoša rūpnīcas speciālista veiktu diversiju. Par to  tieši liecina pēkšņā, mērķēšanas-stabilizācijas un pasaulē drošākā, lādēšanas automāta masveida atteikumi.  Vel jo vairāk, ka minētās sistēmas 320 paraugu veidā ilglaicīgi un droši funkcionē neizraisot pertenzijas Pakistānā ! Pakistāna pamatojoties uz veiksmīgo eksploatācijas pieredzi noslēdza papildus darijumu . Minētais tehnikas masveida atteikums ir panākams ar specifisku sensoru viedu bojāšanu.
                                                                                                      

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru