Sekotāji

Powered By Blogger

sestdiena, 2020. gada 17. oktobris

Armēnijas-Azerbaidžanas konflikts-IV.

Karadarbība ilgst 3 nedēļas. Azerbaidžānas Bs panākumu pamu galvenokārt vido bezpilotu tehnaloģiju domēns.  Līdz 17.10.20. frontes ziemeļu un dienvidu sektora raksturojās ar bezpilotna lidapārātiem labi pārskatāmu(veģetācijas trūkumu) un tātad to ieroču pielietojumam labvēlīgu apvidu. Kaujas izgaismo prestspēlētāja trūkumus.  Neskatoties uz armēņu prāviem zaudējumiem Armija saglabā cīņas gribu. Azerbaidžānas  Bs grupējuma pārsvarsvars , kontaktsadursmēs nespējot pārņemt pretinieka aizsardzības līnijas. Panākumus galvenokārt sasniedzot ar mērķētiem bezpilota triecieniem un mazskaitlīgu Sn- manevra grupu palīdzību. Bezpilota triecienos iezīmējas uzsvaru maiņa no atsevišķām tehniks vienībām uz  aizsardzības punkta, līnijas- personāla iznīcināšanu.

                                          

                                    No 1,45 līdz 1,47 min labi novērojas lāzera iluminātora darbība.

 Pretspēlētāja personāla vidū joprojām novērojās   izkliedes principa trūkums....Kā redzams no pievienotā video :  izkliedes priekšraksta(drošibas tehnika) ievērošana joprojām'' klibo'', veidojot  kritušo un ievainoto statistikas pamatmasu. Pretinieks  veic raidijumus pret apvidū viegli atklājamu , pozīciījās nemaskētu, vienkopus  ''tusējošu'' 3-4 + karēvju grupām. Tādejādi gūstot nepamatoti vieglas, mazas uzvaras to skaitam lēnām iegūstot jaunu kvalitāti....atklāj pretspēlētāja kompetenci.  Komandējošā sastāvā  valdošo noziedzīgo bezatbildību !   Zaudējumi,  Airovizuālā maskēšanās un izkliedes princips aizsardzības pozīcijās ir sevišķi svarīgs pretinieka BPLA efektivitātes minimizēšanai. Izkliede un maskēšanās- patērē BPLA resursu bet skaitļa racionalitāte bloķē raidijumu.... BPLA ''Bayraktar'' nestā kaujas ''krava '' raksturojas: ar tehnisko līdzekļu El/OP -Flir raksturlielumu ierobežotību, mazsvara- mazjaudas munīciju un nelielo ,līdz 4,5 km ieroču pielietojuma distanci. 


                                                 
                                                 Ignorējot izkliedes likumu, nopelnīti zaudējumi !

 Azerbaidžānas Bs sasniegtie panākumi : Gadrutas un Fuzuli pilsētu kā arī to ietverošo, dominējošo augstieņu ieņemšana ir notikuši pamatā pretspēlētāja cilvēkresursu trūkumam un nespējai pielāgoties jaunai kaujas videi... Armēnija mēģina kompensēt atbilstošu REC līdzekļu trūkumu ar PeZRS ''Igla-S'' iepirkumiem. Neskatoties uz Armēnijas un KK spēku saglabāto cīņas sparu dokumentālie fakti atklāj armijas pavēlniecības mazspēju ātri pielāgot ''armijas organizātorisko formu'' jaunai kaujas videi...Dominē  '' laikā sastinguši'''-PRSR/Krievijas armijas  kaujas reglamenti ... Azerbaidžānai BPLA un patruļ- triecienmunīcijas ''Harpy'' panākumi saistās ar ''Tor''M2KM'' sistēmas un kā minimums 2 ZRS S-300PT elementu satriekšanu: telpas apskates RLS 36D6(19Z6), ugunsvadības RLS kā arī no 1 līdz 3 SK*....Atkāpe, BPLA panākumi ir jauztver kritiski. Pretspēlētāja rīcībā neatrodas REC sistēmas. Bezpilota pielietojums notiek pateicoties netraucētai 3 vadības kanālu darbībai: navigācija (GPS/ INS/Radio) , vadības-datu pakešu apmaiņa un video reāllaika straumējumam. Vienkāršākais taktiskās nozīmes 150/200km BPLA bloķēšanas veids ir video-straumējuma datu bloķēšana.  Traucējot vienu no kanāliem sistēmas kaujas pielietojumums bloķējas.  Pretspēlētāja rīcībā atrodoties  kompaktiem RLS/FLIR*  un moderniem PeZRS* minēto BPLA un patruļ- triecien munīcijas pielietojuma efektivitāte* strauji krītas.

kompaktiem  RLS/Flir*- Giraffe-1X(20km) .....RBS-70NG tēmēšanas sistēma ietver FLIR(4-6km-BPLA)

moderniem PeZRS*- Personālie ZenītRaķešu Sistēmas: ''Mistrale-2/3''(7km),  9k38 ''Strela-S''(5,5km) / 9k333''Verba''(6,5/km) , Rbs70NG/Bolid(8km) Raķešu cena no 80.000 $ līdz 180.000$(Mistral-3), RBS70NG/Bolid- 50-60.000$.... ''Bayraktar''TB2 armatūra- līdz 1milj.$+El/Op -250.000$ + 4/8 kajas munīcijas vienības (4-8x 50/40.000$).

SK*-Starta Kompleks(platforma),  pašgājēja vai buksējama zenītraķešu nesējplatforma.

pielietojuma efektivitāte*-Armēnijas un secīgi KK spēku rīcībā atrodas ''Strela-1/S''. Komplekse pielietojums pret ''Harpy''vai ''Bayraktar'' nenotiek. Varbūtējie iemesli: modeļu Strela-1/S tehniskie raksturlielumi nenodrošina zemas-signatūras mērķu satveršanu ...Tikai sākot ar  PeZRS 9k333''Verba'' tiek nodrošināta zemas signatūras mērķu satriekšana. Karadarbībā : novērojoties pēkšņai- BPLA zaudējumu pieaugumam nozīmēs Krievijas jaunākās versijas PeZRS ''Verba''  piegādi Armēnijai. Līdz ar BPLA neitralizāciju sauzemes karadarbībā novērosies pārmaiņas. 

P.S. Krievija, šķērslis piegādēm, politiskie apsvērumi. 2018 gadā. revalūcija nodrošināja prokrieviskās valdības krišanu un demokrātiskā Nikola Pašiņana valdības nākšanu pie varas. Politiskā Olimpā notikušās pārmaoiņas :Orjentācija uz ES, ASV un NATO . Erevānai  realizējot divu vektoru-ārpolitiku.Tās ietvaros cenšoties saglabājot draudzīgas attiecības ar Krieviju.  Vasaļa demonstrētā netkarība kremļa elitei nepatīk. Karadarbība demonstrē reālpolitiku....ASV....izsaka cerības , ka Armēnija spēs noturēties pret Turcijas musināto un atbalstīto karadarbību,  Francija pauž raizes un cerības.... ... ,Krievija demonstrē neitralitāti ... Karadarbības izraisīta politiskā krīzes rezultātā notiks demokrātiskās reformu valdības krišana.. Krievijai viegli atgūstot zaudēto kontroli Erevānā.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru